Kolinda Grabar Kitarović i službeno kandidat za predsjenika

lipanj 12, 2014 maxportal
Share Button

U VKolindaukovaru, gdje su počeli i kampanju za europske izbore,  HDZ je objavio da je Kolinda Grabar Kitarović njihov kandidat za predsjednika RH.Na prijedlog Predsjedništva HDZ-a, što je jednoglasno usvojilo Nacionalno vijeće, Kolinda Grabar Kitarović izabrana je za kandidatkinju stranke na predsjedničkim izborima.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko obratio se javnosti i objavio odluku.

Mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović  bivša je  ministrica vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. do početka 2008. Od 2008. do 2011. bila je na dužnosti veleposlanice Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama. Od srpnja 2011. je pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Maturirala je u SAD-u, a u Zagrebu je 1993. godine diplomirala engleski jezik i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu. Godine 2000. stekla je titulu magistra znanosti po završetku dvogodišnjeg poslijediplomskoga studija iz međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Profesionalnu karijeru započela je u Ministarstvu znanosti i tehnologije, da bi se 1993. godine zaposlila u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je najprije radila kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a potom kao načelnica odjela za Sjevernu Ameriku. 1997. godine odlazi u Veleposlanstvo RH u Kanadi, prvo kako diplomatski savjetnik, a zatim kao ministar savjetnik.

Na parlamentarnim izborima 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru. 23. prosinca 2003. godine imenovana je ministricom europskih integracija. 18. siječnja 2005. godine postaje voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Europskoj uniji (pregovarački tim). Spajanjem Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva europskih integracija imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija. Na dužnosti ministrice ostala je do 12. siječnja 2008. godine.

Za vrijeme njezinog mandata Republika Hrvatska započela je pregovore za članstvo u EU.Komentari
Share Button