Kratke biografije svih ministara: Čime se bave, odakle dolaze, što zastupaju

21 siječnja, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MANDATAR Tihomir Orešković objavio je u četvrtak imena kandidata za ministre za koje će u petak zatražiti potvrdu Sabora.



Donosimo vam  ministara buduće Vlade i njihove kratke biografije:

Ministarstvo uprave Dubravka Jurlina Alibegović– Ravnateljica Ekonomskog instituta. Na institut je stigla 1987. gdje je obnašala funkciju voditeljice Odjela za javne financije i financijskih sustava. Na dvije godine Institut je zamijenila angažmanom u Ministarstvu znanosti i tehnologije, kao zamjenica ministra u Račanovoj vladi, da bi se na Institut vratila 2003. kao pomoćnica ravnatelja.

Od 2004. do 2011. bila je voditeljica Odjela za ekonomiku javnog sektora da bi nakon toga preuzela posao voditeljice Odjela za regionalnu ekonomiku, održivost i razvojno upravljanje.

Dubravka Jurlina Alibegović

Dubravka Jurlina Alibegović

Ministarstvo poljoprivrede Davor Romić – Rođen je 4. siječnja 1958. u Metkoviću. U novu Vladu Tihomira Oreškovića stiže kao nestranačka osoba. Diplomirao je i doktorirao na Agronomskom fakultetu, gdje je obnašao dužnosti prodekana (1999–2001), predstojnika Zavoda (2001–2006), te u dva mandata dekana (2006–2012). Veliki je stručnjak za projekte navodnjavanja.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović – Rođen je 29. kolovoza 1967. godine u Zadru.  Dragovoljac je Domovinskog rata i član Hrvatske gorske službe spašavanja. Oženjen je i otac sedmero djece.

slaven_dobrović

Slaven Dobrović

Profesor je na Fakuletu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Također, autor je više studija za implementaciju ekološki zasnovanog gospodarenja otpadom u jednicama lokalne samouprave. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1993. godine, na procesno energetskom smjeru. Dobitnik je Rektorove nagrade za najbolji studentski rad 1992. godine.

Ministarstvo pravosuđa Ante Šprlje – Sudac Općinskog suda u Metkoviću. U zadnji je tren isplivao kao favorit za ministarstvo pravosuđa pred Jurom Martinovićem.

Ministarstvo financija Zdravko Marić – Rođen je 3. veljače 1977. u Slavonskom Brodu. Doktor je znanosti koji je godinama radio u ministarstvu financija, a u mandatu ministra Ivana Šukera obnašao je dužnost državnog tajnika u ministarstvu financija. 2000. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer financije, 2004. godine magistrirao na istom fakultetu, na kojem je i doktorirao 2008. na temu ‘Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća’. Na njegovo imenovanje MOST je najprije stavio veto, no kasnije ga je povukao. Na novu funkciju stiže s visokog položaja u Agrokoru.

hasanbegovic zlatko1Hina[1]

Zlatko Hasanbegović

Ministarstvo graditeljstva Lovro Kuščević – Predsjednik HDZ-ovog Odbora za graditeljstvo. Diplomirani pravnik i načelnik općine Nerežišća.

Ministarstvo poduzetništva i obrta Darko Horvat – Predsjednik međimurskog (županijskog) HDZ-a i član nacionalnog Predsjedništva.

Ministarstvo branitelja Mijo Crnoja – Pukovnik u mirovini, kazao je da će njegov program biti vraćanje dostojanstva hrvatskim braniteljima, vraćanje zajedništva te gospodarski oporavak zemlje, a namjerava objaviti i tzv. regitar izdajnika Hrvatske.

josip buljević[1]

Josip Buljević

Ministarstvo kulture Zlatko Hasanbegović – Rođen u Zagrebu 1973. godine. Radi kao znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar. Glavni je urednik časopisa Pilar. Predsjednik je Nadzornog odbora Počasnoga bleiburškog voda, suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnog komunističkog terora, posebice među muslimanima u Bosni i Hercegovini te član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.

MORH Josip Buljević – Kandidat za novog ministra obrane Josip Buljević na tu funkciju dolazi s dužnosti savjetnika predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost. Rođen je 2. travnja 1971. godine. Oženjen je i otac dvoje djece. Sudionik je Domovinskog rata odlikovan medaljama “Bljesak”; “Oluja” i “Iznimni pothvati” (1995.).

Buljević je završio Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1995. godine i stekao zvanje diplomiranog novinara. Karijeru započinje iste godine u Službi za zaštitu ustavnog poretka radeći na operativnim poslovima do 2000. kada prelazi u Protuobavještajnu agenciju.

Godine 2004. imenovan je pomoćnikom ravnatelja za operacije Protuobavještajne agencije, te od 2006. do 2008. godine obnaša dužnost pomoćnika ravnatelja za operacije Sigurnosno obavještajne agencije (SOA). Ravnateljem SOA-e imenovan je 2008. godine, a od 2012. do 2013. prelazi u Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Godine 2013. imenovan je generalnim konzulom Republike Hrvatske u Los Angelesu.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković – Gradonačelnik Novog Vinodolskog i jedan od najzaslužnijih za bolje izborne rezultate HDZ-a posljednjih godina u Primorsko-goranskoj županiji

Oleg Butković

Oleg Butković

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić – Rođen je 12. veljače 1979. u Virovitici. U ožujku 2008. godine postaje župan Virovitičko-podravske županije. Na lokalnim izborima u svibnju 2009. godine prvi put je neposredno izabran na mjesto župana, a u svibnju 2013. godine osvaja i drugi mandat na mjestu župana Virovitičko-podravske županije. Od 2013. do 2015. bio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, udruge koja okuplja sve hrvatske županije.

Ministarstvo socijalne politike i mladih Bernardica Juretić – Bivša časna sestra i sinonim za borbu protiv ovisnosti u Hrvatskoj.

Rođena je 18. kolovoza 1963. u Srijani kraj Omiša. U 21. godini zaredila se, otišla u samostan i bila časna sestra, pokrenula zajednicu Susret i nesebično pomagala mladima ovisnima o drogi.

Bila je i pročelnica Vladinog ureda za borbu protiv ovisnosti.

Ministarstvo turizma Anton Kliman – Rodom iz Vodnjana, drugi čovjek HDZ-a Istre. Do sada se bavio poduzetništvom i stranački se nije isticao u javnosti. Hrvatski je branitelj i predsjednik hrvatskog katoličkog zbora Mi.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustav aNada Šikić – Načelnica je Odjela medicinskog vještačenja Sektora za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu u HZMO-u. Predsjednica je odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

kovač-hrt 660x330

Miro Kovač

Ministarstvo vanjskih poslova Miro Kovač – Rođen je u Splitu 20. rujna 1968. godine, političku je karijeru počeo u odjelu za informiranje u uredu hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Doktor međunarodnih odnosa, a prije povratka na funkciju u središnjici Hrvatske demokratske zajednice obnašao je dužnost hrvatskog veleposlanika u Njemačkoj (od 2008. do 2013. godine).

Ministarstvo zdravlja Dario Nakić – Rođen 21. svibnja 1969.g. u Šibeniku. Bivši je ravnatelj zadarske Opće bolnice, nefrolog (specijaliziran za bolesti bubrega), kojega je svojedobno Rajko Ostojić smijenio s pozicije ravnatelja. Nakić je sudionik Domovinskog rata, jedan od glavnih inicijatora osnivanja Studija sestrinstva na Sveučilištu u Zadru u suradnji s Medicinskim fakultetom u Osijeku, gdje je od 2010. viši asistent.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Predrag Šustar  -Rođen je 1970. godine u Rijeci. Diplomirao je molekularnu biologiju na Sveučilištu u Zagrebu, potom diplomirao i doktorirao na studiju filozofije Sveučilišta u Padovi, a radi na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. Bivši dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Političku karijeru počeo je u Hrvatskim laburistima-stranci rada, čiji je bio kandidat za riječkoga gradonačelnika u svibnju 2013. godine. Iz laburista je prešao u HDZ jer ‘više odgovaraju njegovom svjetonazoru’. Katolik, tradicionalan, demokršćanin. Oženjen je i otac dviju kćeri.

Tomislav Panenić

Tomislav Panenić

Ministarstvo gospodarstva – Tomislav Panenić – Rođen je 12. ožujka 1973. u Nurtingenu u Njemačkoj. Načelnik općine Tompojevci i predsjednik Hrvatske mreže za ruralni razvoj. Dragovoljac je Domovinskog rata od 1991. do 1992. godine.

MUP Vlaho Orepić – Rođen je 16. studenog 1968. godine. Orepić je bio prvi zapovjednik Ratne luke u Pločama, imenovan 8. prosinca 1991 godine, Predsjednik je Udruge građana “Škanj”, a bio je i iznimno aktivan tijekom višegodišnje borbe protiv gradnje Termoelektrane u Pločama.

MAXPORTAl/Foto;Gag


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->