LEKO JE KRIV ZA SVE Branitelji u suzama napustili sabornicu: “Sramite se!”

29 siječnja, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Branitelji su u Saboru tražili 10-minutno obraćanje zastupnicima. Predsjednik Sabora Josip Leko to nije dozvolio jer je protivno Poslovniku, a branitelji su nakon stanke napustili sabornicu uz povike: Sram vas bilo! Hoćete se mijenjati s nama za kolica i proteze?



Predstavnici branitelja iz Savske napustili su u četvrtak ujutro sabornicu uz povike “Sram vas bilo!” “Sramite se!”, nakon što im predsjednik Sabora Josip Leko, pozivajući se na saborski Poslovnik, nije dopustio obraćanje sa saborske govornice. Sabor je jutros trebao raspraviti izvješća o provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te o poslovanju istoimenog Fonda za 2013., a HDZ i HDSSB zatražili su stanku jer je predsjednik Leko odbio njihov zahtjev da se zastupnicima uoči podnošenja izvješća obrati predstavnik branitelja Đuro Glogoški.

– Razlog zašto smo danas trebali dozvoliti Glogoškom da se obrati je da vidite da razlog njihovog prosvjeda nisu materijalna prava, nikakva veća prava već dostojanstvo i poštovanje prema onima koji su goloruku stali braniti svoju domovinu – rekao je nakon stanke HDZ-ov Ivan Šuker prozivajući vladajuće za nedostatak senzibiliteta.

Možda bi, kazao je, rasprava o ta dva izvješća išla u drugom smjeru da se braniteljima dalo pravo iznijeti svoje stavove.

– Sjetite se najave oko objave Registra branitelja. Što se postiglo njihovom objavom? Ništa! Ali trebalo je sotonizirati Domovinski rat i trebalo je sve izjednačiti. Ne kažem da kolege sa lijeve strane ne poštuju Domovinski rat, ali nekim činima pokazuju sasvim drugačije – nastavio je Šuker.

Branitelji, kaže, traže malo dostojanstva i poštovanja i zabranu na zaborav.

“Oni su dali dio svog tijela u temelje hrvatske države i traže da to što su oni naprvili ne padne u zaborav”, poručio je Šuker.

S njime se složio i HDSSB-ov Josip Salapić koji je priznao da bi davanje riječi braniteljima bio presedan no i naglasio da je taj presedan trebalo učiniti.

– Ono što nikad ovaj visoki dom ne smije zaboraviti je da nije bilo branitelja ne bismo raspravljali i imali Poslovnik koji omogućava ili ne da se netko obrati u Saboru – rekao je Salapić.images_cms-image-000007937[1]

Iako je Leki priznao da je tijekom 100 dana braniteljskog prosvjeda za njih ipak dosta učinio ustvrdio je da će se ovakvim ponašanjem “Sabor odnaroditi od svojih branitelja”.

– Znam da bi bio presedan da se gospodin Glogoški obratio nama, prekršili bismo Poslovnik, ali je situacija izvanredna, tri mjeseca na ulici pod šatorom nije dobro – rekao je Salapić.

Mišljenja je kako bi bilo najpoštenije da im se dopustilo da govore 10 minuta i kažu što ih muči.

– Iako nije predviđeno, predsjedniče Sabora, trebali ste dopustiti njihovo obraćanje. Smanjili biste tenzije iako bismo izišli izvan okvira Poslovnika – poručio je Salapić Leki.

– Ja sam zadužen da čuvam proceduru i to je garancija da djeluje Sabor na demokratskim temeljima, a neke poslovničke odredbe imaju ustavnu materiju. O tome tko može govoriti u Saboru dio je demokratske procedure. Ne mislim licitirati ljubav prema braniteljima i Domovinskom ratu na način da arbitrarno vodim sjednicu – uzvratio je Josip Leko.

Treba, tvrdi, imati unaprijed utvrđen standard. “U suprotnom ćemo se pretvoriti u debatni klub, a ja u tome ne želim sudjelovati. Uvijek vam stoji na raspolaganju smjena predsjednika Sabora”, poručio je predsjednik Sabora Leko nakon čega su branitelji revoltirani napustili Hrvatski sabor.

Glogoški ogorčen što branitelji nisu dobili priliku govoriti u Saboru

Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški izrazio je ogorčenje što predstavnik hrvatskih branitelja, koji više od sto dana prosvjeduju u Savskoj, nije u četvrtak dobio priliku obratiti se Hrvatskom saboru.saborU Hrvatskom saboru se može raspravljati o svima, samo ne o hrvatskim braniteljima, ustvrdio je Glogoški nakon što je 50-ak nezadovoljnih branitelja napustilo sabornicu.

Ne prihvaća poslovničko tumačenje o tome tko ima pravo na riječ, a razočaran je i postupkom predsjednika Sabora Josipa Leke.

“Predsjednik Sabora govori o Poslovniku, (no) postoji mogućnost da se bilo tko obrati Saboru ako postoji dogovor predsjednika Sabora i klubova”, kaže Glogoški.

Nije izravno odgovorio na novinarski upit što dalje?

“Nakon svega, nakon stava predsjednika Sabora, koji je rekao da su nam vrata Sabora uvijek otvorena, vidjeli smo koliko su otvorena. Predsjednik Sabora nije imao hrabrosti sazvati izvanrednu sjednicu Sabora kako bi se riješilo pitanje hrvatskih branitelja. Vidjeli ste još jednom da ne želi omogućiti da se braniteljima omogući da govore istinu u Saboru”, uzvratio je Glogoški. Ustvrdio je i kako se u četvrtak vidjelo da Sabor nije “dom svih u Hrvatskoj”, kako je to govorio Leko.

“Sada ste se uvjerili da ipak nije tako, da u Saboru mogu govoriti samo određeni ljudi, oni koje je izabrao narod, ne i oni koji su najzaslužniji za stvaranje hrvatske domovine”, kazao je Glogoški. Zaključio je i kako je to još jedan pokazatelj namjera i Vlade i zastupnika, u kojem pravcu ide odnos institucija prema braniteljima, Domovinskom ratu.

“Sami ste se sada uvjerili kakav je taj odnos, 102 dana u šatoru, 102 dana nerazumjevanja institucija, kako Vlade, tako i Sabora”, kaže Glogoški.

Žali što, kaže, neke političke opcije u Saboru još dijele Hrvatsku na lijeve i desne. “Po nekima u Saboru izgleda da su neki koji su dali živote za Hrvatsku to učinili uzalud”, kaže predsjednik Udruge sto postotnih HRVI.

Resorno Ministarstvo i Vladu proziva da im je cilj da “hrvatski branitelj nestane, da nestane obrambeni Domovinski rat, da nastane region, da se izjednači žrtva i agresor”.

“Svjedoci smo i da nema novca za hrvatske branitelje, stradalnike, članove obitelji, ali izgleda da ima za one koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku”, tvrdi Glogoški.

Nije govorio o “planu B”. “Nakon svega ćemo sjesti i dogovoriti se”, kratko je odgovorio i ponovio kako događaji u sabornici pokazuju da Sabor nije institucija građana Hrvatske.

S obzirom da ignoriraju hrvatske branitelje možemo zamisliti kako će biti s ljudima iz RIZ-a, INE, Imunološkog, poljoprivrednicima… To nije budućnost kakvu su branitelji željeli, poručio je Glogoški.

Otkrio je da su se samo dva kluba – HSU-ov i HDZ-ov očitovali o inicijativi da zakon o braniteljima bude ustavnog ranga, prvi negativno, drugi pozitivno.

M. Radev/Hina


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->