MARIN NIJE IZDRŽAO: U epskom meču Federer dobio Čilića 3:2

28 siječnja, 2018 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Marin Čilić prvi je hrvatski tenisač u pojedinačnom finalu Australian Opena. Iako je odigrao odlično, protiv Rogera Federera nije uspio. Švicarac je slavio 2:3 (2:6; 7:6 (5); 3:6; 6:3, 1:6).



Federeru je ovo šesti naslov na Australian Openu odnosno 20 Grand Slam u karijeri.

Čilić je na pičetku petog seta imao dvije prilike za brejk, ali se Federer izvukao, na Marinov servis napravio brejk i kasnije sigurno servirao do kraja meča.

Federer u međusobnim dvobojima protiv najboljeg hrvatskog tenisača sad vodi 9-1, a pobijedio ga je i prošle godine u finalu Wimbledona.

Bez obzira na rasplet današnjeg finala Čilić će od ponedjeljka biti treći tenisač svijeta.

TIJEK FINALA AUSTRALIAN OPENA ČILIĆ – FEDERER [2:6, 7:6 (5), 3:6, 6:3, 1:6 
——————————————–

[PETI SET]

1:6 Gotovo je, Federer je obranio naslov!

1:5 Marin je u ranom zaostatku 0:30, slijedi izvrstan servis, ali i promašaj te 15:40. Dvije break-lopte za branitelja naslova, kojemu Hrvat pomaže još jednim udarcem koji ide u mrežu. Drugi break za Švicarca.

1:4 Sad je vrlo siguran na svom početnom udarcu najbolji tenisač u povijesti

1:3 Uvjerljiv Marinov servis-gem. Bez izgubljenog poena smanjuje zaostatak.

0:3 Marin je došao do 30:30 i onda teškim promašajem dao Federeru 40:30. Promašaj suparnika donosi mu 40:40. Nažalost, dobar servis i promašaj Čilića omogućuju Federeru 3:0.

0:2 Baš kad je u naletu bio Marin problemi. Do prednosti je uz pomoć Marinove dvije dvostruke pogreške došao Federer, a Čilić šalje loptu u mrežu. Sad Federer ima break prednosti!

0:1 Čilić je imao dvije prilike za break, ali izvukao se opet Federer i poveo u petom setu.

[ČETVRTI SET]

6:3 Čak tri set-lopte izborio je Marin!!! Koristi prvu i idemo u peti set!!!

5:3 Sjajnom reakcijom iz punog trka Marin je poveo 0:30. Onda Federer šalje loptu u aut, 15:40 i dvije break-lopte za Čilića!!! Prvu je Roger spasio, a drugu Marin šalje u aut. Kod 40:40 Švicarac dobro servira, no u sjajnoj izmjeni s 18 udaraca Čilić je izvukao prednost i vratio se na 40:40. 


As iz drugog servisa donio je Švicarcu novu prednost, koju fantastičnim reternom anulira Čilić, a potom stječe prednost nakon analize snimke te preokreće i vodi s 5:3!!! Servirat će za izjednačenje omjera u setovima!!!   

4:3 Odličan servis i kontra strana za 30:15, no onda dvostruka servis pogreška za 30:30. Lopta u mrežu za 30:40 i šansa Federeru za brzi uzvratni break. Izvukao se lijepim potezom najbolji hrvatski tenisač (40:40) i asom došao do prednosti, nakon čega još jednim dobrim prvim servisom osvaja gem za 4:3.

3:3 Napao je odmah Marin i prisilio suparnika na loptu u mrežu i potom aut – 0:30. Dvostruka servis pogreška daje Čiliću najveću priliku za povratak – 0:40 i tri break-lopte!!! Još jedna snažan napad i 3:3, izjednačenje omjera u gemovima!!!

2:3 Dva dobra Marinova servisa za 30:0 i sad i on relativno sigurno uzima servis-gem.

1:3 Lako Federer osvaja opet svoj servis-gem

1:2 Nije se predao Marin, iako je Federer imao break-loptu s dva dobra poteza spriječava ga hrvatski tenisač da rano stekne dva breaka prednosti i praktički zaključi priču. Nada još postoji, ovo je bio vrlo važan gem, da ga je ispustio Čilić bi bio u izgubljenoj poziciji.

0:2 Sad Švicarac uz samo jedan izgubljen poen osvaja svoj servis

0:1 Odmah oduzima servis Čiliću Federer

[TREĆI SET]

3:6 Sad je pak iznimno koncentriran Federer, bez izgubljenog poena osvaja gem za 6:3 u trećem setu njegovog sedmog finala Australian Opena. Ovo mu je 30. Grand Slam finale u pojedinačnoj konkurenciji, a ima 19 titula, danas može osvojiti 20. u karijeri.

3:5 Sad je Federer malo dekoncentriran, veliki promašaj daje Marinu 40:0 i sad drugi igrač svijeta servira za set.

2:5 Sad je Federer na gem od osvajanja treće dionice

2:4 Aut na prvom servisu i lopta u mrežu daju Švicarcu prednost 0:40, prva velika šansa Federeru u trećem setu. Prvu break-lopta Federer šalje u mrežu, no griješi potom Marin i suparnik ima sad break prednosti u trećoj dionici! Odmah je iskoristio jedan gem u kojem je Hrvat popustio na servisu.

2:3 Uz dva izgubljena poena Federer osvaja svoj treći gem u trećem setu.

2:2 Kod 40:15 prvo Čilićeva lopta sretno prelazi mrežu, a onda Federerova zapinje na njoj i rezultat je 2:2.

1:2 Dobrim servisom Federer okončava borbu i vodi s 2:1 u gemovima u trećoj dionici.

1:1 Izjednačava Čilić. Ima više samopouzdanja sada.

0:1 Lagan servi-gem Federera

[DRUGI SET]

7:6 (13. igra): Kod 2-2 nevjerojatan backhand Federera za mini-break, ali odmah Marin uzvraća mini-breakom za 3:3! Kod 4-4  odličan Marinov servis za vodstvo 5-4. Kakva dijagonala Čilića za 6-4!!! Riskantan potez koji se isplatio! Slijedi treća set-lopta za Čilića!!! Koristi je!!! Izjednačenje u setovima!!! Prvi set koji je veliki Federer izgubio na ovom turniru!

6:6 opet lako, idemo u 13. igru!

6:5 lako hrvatski tenisač koristi svoj servis-gem i sad je opet pritisak na Federeru da održi korak.

5:5 Sad je malo nesigurniji i Federer, loptom u mrežu daje Čiliću vodstvo 15:30. Izjednačava no dvostrukom servis pogreškom omogućuje set-loptu Marinu! Ipak, Čilić ne odigrava hrabro i šalje loptu u mrežu, pa je rezultat sad 40:40. Potom ohrabreni Švicarac izjednačava na 5:5. Kakva šteta. Najveća prilika za Hrvata u dosadašnjem tijeku meča!

5:4 Sjajan potez Federera, iz trka pogađa backhandparalelu za break-loptu (30:40). Čilić se izvukao hrabrim asom na drugom servisu, a još jednim dobrim prvim servisom došao do prednosti. Dobrim forehandom poveo je 5:4.

4:4 Marin kažnjava izlazak na mrežu, no onda šalje loptu u aut. Slijedi dobar prvi servis, no potom i prvi put Federerova dvostruka pogreška. Ipak, do 40:30 dolazi asom, a nakon duge izmjene osvaja gem.

4:3 Marin je poveo 40:15 i asom po sredini terena i on je sad dosta lagano došao do gema.

3:3 Federer još jednom lako osvaja svoj servis-gem za samo minutu i tri sekunde igre!

3:2 Dobar Marinov drugi servis i nevjerojatan retern Federera za break loptu (30:40), koju spašava Marin. Dolazi potom do prednosti i realizira je asom!

2:2 Opet relativno lagan servis-gem za Federera, koji i dalje drži visok ritam servisa i ima oko 90 posto osvojenih bodova na prvi servis.

2:1 Najduži gem dosad, čak devet i pol minuta, a i vrlo je važno da se Hrvat izvukao da ne krene sve po šabloni iz prvog seta! Marin je imao 40:15, no onda 13. neprisiljenom pogreškom omogućava protivniku da dođe na 40:40. Provjerom auta se izvukao od gubitka gema i onda je uslijedio niz izjednačenja i Marinovih prednosti sve dok na kraju Švicarac nije poslao loptu u mrežu.

1:1  Marin ima 15:40 i dvije lopte za oduzimanje servisa, no Roger izvlači najbolje kad treba i s četiri poena zaredom izjednačava i preokreće

1:0 Čilić osvaja prvi gem

[PRVI SET]

2:6 za samo 24 minute Federer je osvojio prvi set!

2:5 Čilić je odservirao najuvjerljivije dosad i bez izgubljenog poena smanjuje zaostatak na 2:5. Pomogao je i Federer jednim pokušajem kraćenja lopte. Sad će Švicarac servirati za prvi set.

1:5 Federer opet iznimnom lakoćom dolazi do gema.

1:4 Čilić nakon što suparnik šalje loptu u mrežu kod 40:30 dolazi do svog prvog gema – 1:4. Čak 11 Marinovih i jedna Rogerova neprisiljena pogreška dosad!

0:4 Federer je poveo 0:40, Marin jedini bod osvaja forhendom, no nema spasa, Švicarac vodi 0:4.

0:3 Sad čak tri break-lopte za Federera – 0:40. Prvu Marin spašava lijepom paralelom uz crtu, no onda šalje preduboku loptu u aut i Švicarac lako vodi 0:3 uz dva breaka na samom startu meča.

0:2 Federer lako osvaja svoj servis-gem i vodi 0:0. Nije najbolje krenuo Marin.

0:1 Odmah 30:40 i break-lopta za Švicarca. Koristi je, ali Marin traži provjeru i spašava gem. No onda šalje lagano zakucavanje u mrežu i svejedno gubi prvi gem

U 9.34 po hrvatskom vremenu počeo je veliki finale. Prvi servira Čilić!


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->