Milanović: Mađarska gradi zid prema Srbima, Srbi su barbari

24 rujna, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

SRBIJA u dogovoru s Budimpeštom organizirano šalje izbjeglice samo na granicu s Hrvatskom, koja ih ne može primati u tolikom broju i Hrvatska je odgovorila blokadom granice, rekao je premijer Zoran Milanović.



Srbija pušta da izbjeglice neorganizirano tumaraju zemljom, ali samo dok se ne okupe na sjeveru, a onda ih organizirano šalje samo na hrvatsku granicu, rekao je Milanović.

“To se radi u organizaciji srpske kancelarije za izbjeglice”, naglasio je. “Zašto to rade? Zato jer imaju dogovor s Budimpeštom”, rekao je premijer.

U samo jednom danu na hrvatsku je stranu upućeno 9.000 ljudi, što je previše da bi ih Hrvatska mogla organizirano primati kao što je radila dosad. “To tako ne može”, naglasio je Milanović. “Ili neka u Srbiji osnuju kampove za izbjeglice, kao što smo ih osnovali mi, ili neka ih dio šalju na Horgoš”.

Napomenuo je da blokada granice koju je Hrvatska uvela kao odgovor na takvo ponašanje nije bila diskriminatorna. “Nije bila protiv srpskih kamiona, bila je protiv svih kamiona, i hrvatskih”, rekao je.

”Ali je Srbija odgovorila paketom mjera koji su isključivo prema hrvatskim kamionima i hrvatskoj robi, tvrdi Milanović. “To je na štetu Srbije, to je piljenje grane na kojoj sjede”, rekao je. Neću dozvoliti da se od nas rade bedake i da se svi šalju prema Hrvatskoj – kazao je Milanović.  

‘Bit priče je da se Hrvatsku rastereti i da možemo funkcionirati kao dosad. Kroz Hrvatsku je dosad prošlo 40 tisuća ljudi. Davidu Cameronu (brtitsnki premijer) sam rekao da to nije drama. Beograd i Budimpešta igraju u tandemu i mislim da su u ovom trenutku potpuno usamljeni – rekao je Milanović.  Mogu u Srbiji  objavljivati što god hoće po naslovnicama. Dio medija vjeruje apsolutno svemu što čuju od vlasti, znate da to nije dobro, u Hrvatskoj to nije tako’ kazao je Milanović.

Napomenuo je da blokada granice koju je Hrvatska uvela kao odgovor na takvo ponašanje nije bila diskriminatorna. “Nije bila protiv srpskih kamiona, bila je protiv svih kamiona, i hrvatskih”, rekao je.

Ali je Srbija odgovorila paketom mjera koji su isključivo prema hrvatskim kamionima i hrvatskoj robi, tvrdi Milanović. “To je na štetu Srbije, to je piljenje grane na kojoj sjede”, rekao je.

Govoreći o odnosu Srbije i Mađarske te izgradnji  zida prema Srbiji, Milanović je pojasnio zašto Mađari rade zid. Je li izgvorio svjesno ili mu se omakla izjava  da “Mađari rade zid prema barbarima, prema Srbima”.

”Naša odluka o zatvaranju granice je poruka da to tako ne može, ne možemo primati toliko ljudi, jednostavno je to riješiti, neka u Srbiji osnuju kampove kao mi i neka ljude počnu slati gore prema Horgošu. Zašto? Jer imaju dogovor s Budimpeštom, ali to nije moj dogovor”, rekao je Milanović.

”Blokada granice, kao odgovor Budimpešti i Beogradu, nije bila diskriminacijska. Nije bila protiv srbijanskih kamiona, nego protiv svih, pa smo izuzeli pokvarljivu robu, pa sam rekao da ćemo otvoriti granicu i motriti pa ponovno zatvoriti. No u ponoć beogradska vlada donosi paket mjera koje su, a šta da kažem, to nije bio dogovor s EU, to mi je rekla Maganini, to je diskriminacija isključivo prema hrvatskim kamionima i hrvatskoj robi, neovisno o registarskim pločicama kamiona”, rekao je premijer.

”Ne mogu dopustiti jer sam prisegnuo hrvatskom Ustavu, i brinem za sigurnost građana i nasekja, da ono što se može kontrolirati od strane Srbije potpuno izmakne kontroli. To odgvara Austriji i Njemačkoj, koje najviše primaju i najviše šute. Jesam li ikad postavio pitanje zašto bismo mi morali primati migrante koji dolaze iz Srbije? Ali smo drukčiji. Ne vraćamo ih natrag”, istaknuo je Milanović.

Srbija izbjeglice i dalje organizirano šalje u Hrvatsku, iako smo tražili da ih šalju u Horgoš.

”Naše velike firme zapošljavaju srbijanske građane, plaćaju srbijanske poreze, tu robu prodaju u Srbiji i izvan Srbije. Prvi dan je i već se javljaju oni u Hrvatskoj koji bi htjeli da popustimo ovakvoj vrsti pritiska, isti oni koji su tražili da tenkove stavimo na granicu, i bezbolno transferirati. Vučić nije napravio ništa, vlada je donijela mjere koje su protiv interesa Srbije. Ne mogu i neću dopustiti da se od nas rade bedaci”, istaknuo je Milanović.

Istaknuo je kako je srbijanskom premijeru Vučiću  ponudio 50-100 autobusa da se migrante vozi prema Sjeveru.

”Beograd i Budimpešta igraju u europskom tandemu, ali su u tome potpuno usamljeni”, rekao je Milanović.

”Mogu u Srbiji objavljivati što god hoće po naslovnicama. Dio medija vjeruje apsolutno svemu što čuju od vlasti, znate da to nije dobro, u Hrvatskoj to nije tako”, kazao je Milanović.

Nismo napali Srbiju da nam šalje protupravno imigrante. Ali moramo zaštititi svoje interese. Zadnja mjera je bila samo vozila sa registracijama, a ne građani. Trenutno je granica zatvorena. No, promet ide i okolo, preko BiH i Mađarske. Ne vjerujete nikome da će zbog ovoga propasti, možda jedino netko tko ima svadbu. Prioritet trenutno je zaštita hrvatske sigurnosti od nezgodne situacije.

Imamo opoziciju i HDZ koji poziva na blokadu granica, postavio bedem ljubavi i da se igramo lanca probijanca na granici. Bombardiraju nas sa cijelim nizom ludih i destruktivnih ideja. Motivi za to su nered. Jako su dobro spareni sa kolegama u Budimpešti. Zašto Mađarska gradi zid? Orban kaže da je to zato što bi u protivnom Austrija napravila zid. To nije istina. Dio te igre Hrvatska neće biti. Hrvatska je zapad, rekao je Milanović.

Od Srbije tražimo tako malo. Tražimo da samo ne šalju ljude u takvim brojkama u Hrvatsku. Sve što vaš premijer treba napraviti je da zaustavi ovako intenzivan tok imigranata. ne želimo 50 logora na granici, poručio je Srbima Milanović.

Mi migrante, kada ih sakupimo ne šaljemo u kukuruz, kao Srbija, nego na granične prijelaze, rekao je Milanović.

Hrvatska funkcionira jako dobro, ovo nije rat. Treba raspustiti Sabor i ići na izbore, rekao je.

Odgovarajući na pitanje o pozivu srpskih poduzetnika Slovencima da zajedno tuže Hrvatsku, Milanović je rekao da se nada ‘da nisu zvali Ruse i Kineze upomoć, ili, volio bih da su ih zvali”.

Na pitanje treba li raspustiti Sabor i prepustiti tehničkoj Vladi da rješava ovi situaciju, premijer je odgovorio: “Ovo nije rat, Hrvatska funkcionira jako dobro. Treba raspustiti Sabor i raspisati izbore.”

Pogledajte cijelu press konferenciju Zorana Milanovića:

D. L./f0t0: gov.hr

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->