Ministar Hasanbegović se obratio javnosti, pojasnio pozadinu napada i monitranu fotografiju

veljača 11, 2016 maxportal
Share Button

MINISTAR kulture dr. Zlatko Hasanbegović obratio se javnosti nakon što su srpske Novosti jučer objavile da je Hasanbegović  za časopis “NDH” pisao tekstove u kojima veliča ustaštvo, a objava je ilustrirana fotografijom na kojoj ministar pozira s kapom na kojoj je navodno ustaško zankovlje.Fotografija objavljena glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji IX. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske.

Tu vijest prenijeli su, bez ikakve provjere, niz drugih medija.

Iako je već pojasnio o čemu je riječ, nakon raznih medijskih napisa i rasprava u Saboru, gdje su članovi oporbe, ali i Most tražili njegovo očitovanje, riječ ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović obratio se javnosti nakon sjednice Vlade

“Nikad nisam bio apologet bilo kojega zločinačkoga režima, bio to ustaški ili komunistički režim. Iz svojih javnih nastupa i radova jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni hipotekom poraza i predstavljaju najveće moralno posrnuće hrvatskog naroda čija sjena i zloduh još uvijek stoje nad hrvatskim narodom.

Protivnik sam svakoga totalitarizma, član sam vlade koja stoji na osnovama antifašizma i antikomunizma i predana je demokratskim načelima. To je moje ljudsko, građansko, moralno i znanstveno stajalište. Korištenje selektivno potpuno perifernih izjava izvađenih iz konteksta prije 20 godina predstavlja najobičniju političku manipulaciju. Kao znanstvenik i povjesničar afirmirao sam se u javnom životu.

Moji radovi su prošli znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta koji se ne mogu dovesti u vezu s apologijom bilo kojeg režima. Moje ministarsko djelovanje treba se suditi po mome radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenicama iz davbne prošlosti. Savjest mi je čista i u ljudskom, moralnom i političkom smislu.

Sve ostale detalje spreman sam svima zainteresiranim objašnjavat i u mirnom ozračju i intelektualnoj raspravi, a ne u ozračju linča i progona koji u mom slučaju poprima i elemente ludila”, kazao je Hasanbegović.

MP/Foto:FaHKomentari
Share Button