Ministar koji radi: Tolušić stopirao isplatu 17 milijuna kuna ljudima bez zemlje

ožujak 9, 2017 maxportal
Share Button

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić stopirao je isplatu 17 milijuna kuna za korištenje pašnjaka. Nakon kontrole je utvrđeno da mnogi koji primaju poticaje pašnjake nemaju.“Tolušić je zatražio kontrolu isplate poticaja. Nenajavljeni obilazak terena državnih inspektora iz Agencije otkrio je gomilu nepravilnosti. Od svih prekontroliranih pašnjaka, na njih čak 50 posto naišli su na nepravilnosti. Ondje nisu bili pašnjaci, nego zapuštene površine zarasle u visoku, neželjenu vegetaciju, a korisnici nisu imali ni jedno grlo stoke. Ukratko, niti je kakva stoka ikad bila na ispaši, niti su korisnici potpora barem fingirali košnju. Ništa od toga, ali su zato godinama uredno uzimali novac poreznih obveznika.”

“Prema podacima postoje 683 poljoprivredna gospodarstava koja u ARKOD-u (baza podataka o korištenju zemljišta) imaju upisane površine veće od jednog hektara pašnjaka, a nemaju stoku”, piše Jutarnji list.

“Tim ljudima, dozanje se u Ministarstvu, nije isplaćen prvi dio potpore, a kontrole su u tijeku. Nakon što se posao završi dobit će se konačan izračun umanjenja sredstava i isključenja iz plaćanja te utvrditi sankcije za nepravilnosti”, ističu u Ministarstvu.

“Naravno da smo ostali neugodno iznenađeni razmjerima drskosti zloupotreba pašnjaka. Nije normalno da netko dobije 3000 kuna za hektar pašnjaka na kojem stoka uopće ne pase. Našli smo gotovo 6000 hektara pašnjaka čiji vlasnici nemaju ni jedno grlo, a za što im je trebalo biti isplaćeno 17 milijuna kuna. To neću dopustiti. Nisam ja nikakav Robin Hood, ali novac mora poticati proizvodnju, a ne plandovanje”, rekao je ministar  Tolušić.

MP/foto:

 Komentari
Share Button