Ministarstvu pravosuđa prijavljen kriminal na Trgovačkom sudu! Ministar Šprlje zasad šuti

25 srpnja, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

PREDSJEDNICA TRGOVČKOG SUDA NADA NEKIĆ PLEVKO I SUTKINJA BISERKA PAVIČIĆ PRIJAVLJENE MINISTARSTVU PRAVOSUĐA I DRŽAVNOM SUDBENOM VIJEĆU! ORSAT MILJENIĆ ZAŠTITIO KRIMINAL!



Nada Nekić Plevko, predsjednica Trgovačkog suda u Zagrebu i Biserka Pavičić, sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu prijavljene su Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske i Državnom sudbenom vijeću radi višegodišnjeg nezakonitog i nepravilnog rada u predmetu sudskog spora radi naknade štete koji se vodi pred Trgovačkim sudom u Zagrebu.

Radi se o sudskom sporu grupacije Fantasyland iz Samobora protiv ruskog državnog fonda INTERNATIONAL FUND APPLIED i RUSHOR MENAGAMENT d.o.o. u iznosu većem od 95 milijuna EUR-a, a po kojem predmetu Trgovački sud u Zagrebu nije dostavio tužbu na odgovor tuženiku više od 33 mjeseca od dana podnošenja tužbe.

U istom razdoblju od 2013.g. – 2016.g.  sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Biserka Pavičić i predsjednica Trgovačkog suda Nada Nekić Plevko počinile su brojne protupravnosti i nepravilnosti koje su onemogućile grupaciju Fantasyland u zaštiti svojih prava i interesa te im je time prouzročena  šteta zbog čega je grupacija Fantasyland još 2015.g. uputila prijavu Ministarstvu pravosuđa i Državnom sudbenom vijeću, te zatražila provođenje inspekcijskog nadzora nad radom Trgovačkog suda u Zagrebu.

Prijave grupacije Fantasyland iz 2015.g. upućene su bivšem ministru pravosuđa Orsatu Miljaniću, međutim, ministar pravosuđa Orsat Miljanić nije proveo inspekcijski nadzor, već je svojim nečinjenjem  pokušao zaštitio prijavljeni kriminal na Trgovačkom sudu u Zagrebu što će u konačnici najvjerojatnije rezultirati novim tužbama protiv države koja je sukladno čl. 105 Zakona o sudovima odgovorna za svu nastalu štetu prouzročenu nezakonitim i nepravilnim radom sudaca.

VIŠESTRUKA KOMPENZACIJA! PREDSJEDNIK UPRAVE HRVATSKE POŠTANSKE BANKE ČEDO MALETIĆ DAO UNOSAN POSAO ODVJETNIČKOM DRUŠTVU ORSATA MILJENIĆU, A ORSAT ŠTITI KRIMINAL NA SUDU!

maletić, miljenić

Prema pisanju Večernjeg lista Orsat Miljenić je neposredno prije nego što je postao ministar kao odvjetnik potpisao unosan ugovor s HPB-om da ih zastupa u petini svih njihovih ovršnih predmeta, a nakon čega je Orsat Miljenić odvjetnički ured sa svim ugovorima prepustio odvjetnici Vesni Alaburić. Bivši ministar pravosuđa  Orsat Miljenić oglušio se provesti inspekcijski nadzor ne samo u ovom predmetu, već i po drugim prijavama podnijetim protiv sudaca Trgovačkog suda u Zagrebu.  Naime, Ministarstvu pravosuđa su 2015.g. prijavljene nezakonitosti i nepravilnosti u radu sutkinje Maje Hilje koja je vodila jedan predmet u kojem je jedna od stranaka u postupku i Hrvatska poštanska banka d.d., a od strane Ministarstva pravosuđa do današnjeg dana nije proveden inspekcijski nadzor unatoč nespornom kršenju zakona od strane prijavljene sutkinje Trgovačkog suda u Zagrebu, gđe Maje Hilje. Ovakvi slučajevi u kojima odvjetničko društvo  ministra pravosuđa zastupa državnu banku pred sudovima ne predstavlja samo sukob interesa, već i manipulaciju koja je i zakonom kažnjiva, a takve zakone koji im  omogućuju isisavanje novca iz državnog proračuna i tvrtki u vlasništvu države izrađeni su upravo po mjeri korumpirane politike.

Ništa čudno u državi Hrvatskoj. Čedo Orsatu unosan posao sa državnom bankom, Orsat Čedi Maletiću zaštitu na sudu, inspekcijski nadzori protiv sudaca stoje zaključani u ladicama Ministarstva pravosuđa, a suci u svom kriminalu zaštićeni od strane bivšeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

Klasična višestruka kompenzacija na hrvatski način, sa državnim novcem i resursima pod kontrolom korumpirane politike. A ovo je tek jedan u nizu primjera zlouporabe sustava u našem političkom i gospodarskom korumpiranom sustavu koji je prilagođen upravo za uhljebe u državnim tvrtkama i institucijama u posljednjih dvadesetak godina, te odabrane i sveprisutne poduzetnike koje protežira korumpirana politika. Stoga, i ne čudi ponašanje bivšeg ministra pravosuđa koji zapošljava svoje kadrove preko veze, kao što je to bio slučaj prošle godine kada su ga kamere razotkrile u pokušaju instaliranja svojih kadrova u Ministarstvu pravosuđa što u prosječno uređenoj pravnoj državi kakva još uvijek nismo podrazumijeva trenutno davanje ostavke, osobito kada se radi o resoru pravosuđe.

Postupanje Orsata Miljenića koji je pokušao zaštititi prijavljeni kriminal na Trgovačkom sudu u Zagrebu i ne čudi obzirom na činjenicu da  odvjetničko društvo bivšeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića zastupa velik broj stranaka pred Trgovačkim sudom u Zagrebu  i Općinskim građanskim sudom u Zagrebu što ukazuje na opravdanu sumnju u spregu bivšeg ministra sa pojedinim sucima i predsjednicima sudova. Bili bi zanimljivo vidjeti koliko su iznosili prihodi odvjetničkog društva bivšeg ministra prije preuzimanja dužnosti, a koliko su se multiplicirali u posljednjih 5 godina kada je ušao u krug visoke i trenutno zaštićene političke elite.

A Vi građani Lijepe naše samo izađite na izbore i slobodno glasujte. Pogriješiti ne možete, jer njima odgovara i lijevo i desno, a može i centar. Ionako su svi oni već odavno jedna velika koalicija sa zajedničkim interesom.

A taj interes nije Hrvatska, niti ste to vi.

GDJE JE ZAPELO? DRŽAVNO SUDBENO VIJEĆE NALOŽILO PROVOĐENJE INSPEKCIJSKOG NADZORA, A MINISTARSTVO PRAVOSUĐA SE OGLUŠILO! I HRVATSKI SABOR, I URED PREDSJEDNICE RH ZATRAŽILI OČITOVANJE MINISTARSTVA PRAVOSUĐA, NO BEZ USPJEHA!

Grubišin. Šarić

Maja Grubišin, zaposlena je kao pomoćnica ministra  u Ministarstvu pravosuđa, Uprava za organizaciju pravosuđa, te kao takva  nadležna  za provođenje inspekcijskih nadzora. Na to mjesto imenovana je dolaskom Ante Šprlje na čelno mjesto u Ministarstvu pravosuđa., a u predizbornoj kampanji ova članica stranke Pametno, koja je već u Ministarstvu pravosuđa radila na organizacijskim procesima, govorila je o problemu što ga taj segment pravosuđa predstavlja.

Tijekom predizborne kampanje isticala je kako je reformu pravosuđa „majka svih reformi“ u zemlji trenutačno, navodeći „ Danas imamo iznimno dugotrajne sudske postupke, dupliraju nam se predmeti na sudovima, imamo neopravdane troškove odvjetničke usluge, sudovi su sa strankama i drugim tijelima tromi u komunikaciji, nabrajala je tijekom predizborne kampanje. I tada je već radila kao ekspert za reforme pravosuđa u zemljama pristupnicama EU. Po njezinom mišljenju hrvatski sustav imenovanja sudaca i državnih odvjetnika potrebno je što prije revidirati. Nakon stručne analize i zaključaka, potrebno je kvalitetnije rasporediti ljude.  Postavlja se pitanje, gospođo Maja, pa gdje je zapelo?

Državno sudbeno vijeće je u prosincu 2015.g., te potom i u veljači 2016.g. zatražilo Ministarstvo pravosuđa provođenje inspekcijskog nadzora radi nezakonitog i nepravilnog rada Trgovačkog suda u Zagrebu, no do današnjeg dana još uvijek nema informacija je li Ministarstvo pravosuđa izvršilo nadzor, te ukoliko jeste što je nadzorom utvrđeno. Hrvatski sabor i Ured predsjednice Republike Hrvatske u više su navrata zatražili očitovanje ministra Orsata Miljanića o prijavljenim nezakonitostima i nepravilnostima u radu Trgovačkog suda u Zagrebu, no bez uspjeha.

U opsežnoj prijavi grupacije Fantasyland koju u cijelosti objavljujemo između ostalog stoji:

„U uređenom pravnom i demokratskom sustavu je nedopustivo da se tužba radi naknade štete više od 3 godine nalazi u fazi održavanja pripremnog ročišta, i to s posebno otegotnom okolnosti da tužba još uvijek nije dostavljena tuženicima na odgovor što predstavlja ne samo  kršenje zakona i propisa od strane pravosudnih tijela Republike Hrvatske i činjenje štete tužiteljima koju u konačnici snosi Republika Hrvatska, već i narušavanje pravne sigurnosti i temeljnih prava zajamčenih Ustavom RH i Europskom konvencijom što ima dalekosežne posljedice po pravni i demokratski sustav RH, te navedeno predstavlja i pitanje nacionalne sigurnosti.

Radi protupravnosti i nepravilnosti u radu Trgovačkog suda u Zagrebu i Ministarstva pravosuđa RH, Uprava za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju, tužba Fantazija projekt i dr. radi naknade štete od 18.09.2013.g. još uvijek nije dostavljena na odgovor tuženicima INTERNATIONAL FUND APPLIED RESEARCH – DUBNA i RUSHOR MANAGEMENT d.o.o. slijedom čega je u proteklom razdoblju od 32 (trideset i dva) mjeseca prouzročena znatna materijalna šteta I-V tužiteljima i njihovim vjerovnicima, te imateljima poslovnih udjela I-V tužitelja, a za koju nastalu štetu su odgovorni Trgovački sud u Zagrebu i Ministarstvo pravosuđa RH, Uprava za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju te Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske kojem je 5.svibnja .2015.g. upućen zahtjev I-V tužitelja za provođenjem inspekcijskog nadzora nad radom Trgovačkog suda u Zagrebu.

Zahtjeva je podnesen radi  radi otklanjanja nezakonitosti i nepravilnosti u radu Suda te u cilju sprečavanja nastanka daljnje štete koju u konačnici snosi Republika Hrvatska sukladno čl. 105  Zakona o sudovima (N.N. 28/13, 33/15).

Naime, prijavitelji/tužitelji Fantazija projekt i dr. su dana 05.05.2015.g. Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske dostavili zahtjev za provođenjem inspekcijskog nadzora nad radom Trgovačkog suda u Zagrebu u pravnoj stvari Tužitelja Fantazija projekt i dr. protiv INTERNATIONAL FUND APPLIED RESEARCH – DUBNA i RUSHOR MANAGEMENT d.o.o.(spis broj: P-2693/13), te su u predmetnom zahtjevu navedene konkretne protupravnosti i nepravilnosti u radu Trgovačkog suda u Zagrebu u ovom predmetu uz cjelovito priloženu dokaznu dokumentaciju.

Također, prijavitelji/tužitelji Fantazija projekt i dr. su Ministarstvo pravosuđa RH konstantno i pravovremeno u razdoblju 2015.g. – 2016.g. izvještavali i o daljnjim protupravnostima i nepravilnostima u radu Trgovačkog suda u Zagrebu sa cjelovitom dokaznom dokumentacijom, a koje protupravnosti i nepravilnosti su prouzročile štetu tužiteljima koji su onemogućeni u zaštiti prava i interesa zbog nedostavljanja tužbe na odgovor tuženicima sada već više od 32 mjeseca od dana kada je tužba podnijeta Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Nadalje, prijavitelji/tužitelji Fantazija projekt i dr. su o nezakonitostima i nepravilnostima u radu Trgovačkog suda u Zagrebu izvijestili i Državno sudbeno vijeće koje je temeljem prijave i cjelokupno dostavljene dokazne dokumentacije zatražilo od Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske provođenje izvanrednog inspekcijskog nadzora nad radom Trgovačkog suda u Zagrebu u predmetu br. P-2693/13.

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske još uvijek nije postupilo niti po zahtjevu prijavitelja Fantazija projekt i dr. od 05.05.2015.g.za provođenje inspekcijskog nadzora, niti po nalogu Državnog sudbenog vijeća od 21.12.2015.g., te se nije očitovalo o prijavljenim nezakonitostima i nepravilnostima u radu Trgovačkog suda u Zagrebu, već je svojim nepostupanjem zaštitilo neodgovoran, nesavjestan, protupravan i nepravilan rad prijavljenih odgovornih osoba čime je narušena pravna sigurnost prijavitelja/tužitelja i temeljna prava propisana zakonom i zajamčena Ustavom Republike Hrvatske i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.“

„Sukladno zakonu štetu nastalu radi protupravnosti i nepravilnosti u radu Suda snosi Republika Hrvatska bez obzira je li ista posljedica protupravnog i nepravilnog rada Suda uzrokovana nestručnošću, neznanjem, neodgovornosti i nesavjesnim radom ili pak svjesnim protupravnim postupanjem i nepravilnim radom Suda.

Također, u ovom predmetu odgovornost za nastalu štetu snosi i Ured predsjednice Trgovačkog suda u Zagrebu koji je o svim protupravnostima i nepravilnostima u više navrata pisanim putem izviješten, ali od strane odgovornih osoba nisu poduzete odgovarajuće mjere kako bi se protupravnosti i nepravilnosti u radu suda otklonile što je za posljedicu imalo daljnje činjenje štete I-V tužiteljima kojima je zbog takvog postupanja Suda onemogućena zaštita prava i interesa, te prouzročena znatna materijalna šteta.

Uvidom u spis i pomoćne omote spisa Trgovačkog suda u Zagrebu izvršenim od strane opunomoćenog odvjetničkog društva Matić, Šooš Maceljski, Mandić, Stanić&Partneri d.o.o. utvrđeno je kako se  ovjereni prijevodi tužbi s prilogom na ruski jezik nalaze u pomoćnim omotima spisa, te da isti od strane Trgovačkog suda u Zagrebu nisu niti dostavljeni Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, Uprava za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju, slijedom čega tužba I-V tužitelja niti nakon proteka roka od 25 (dvadesetpet) mjeseci još uvijek nije bila dostavljena Ministarstvu pravosuđa Ruske Federacije zbog čega nije mogla biti uručena na odgovor tuženicima INTERNATIONAL FUND APPLIED RESEARCH – DUBNA I RUSHOR MANAGEMENT d.o.o.

Sasvim je sigurno da tuženici INTERNATIONAL FUND APPLIED RESEARCH – DUBNA i RUSHOR MANAGEMENT d.o.o. neće pristati platiti troškove kamata i zateznih kamate, te ostalih troškova  prouzročenih nezakonitim i nepravilnim radom Trgovačkog suda u Zagrebu i odgovornih osoba u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske koji su odgovorni što tužba radi naknade štete više od 37 (tridesetsedam) mjeseci nije dostavljena tuženicima na odgovor, a koji troškovi i kamate su obzirom na VPS 95.124.612,67 EUR već sada izraženi u više stotina milijuna kuna, te je šteta I – V tužiteljima i imateljima poslovnih udjela prouzročena i po više različitih osnova kroz čitavo razdoblje nemogućnosti ostvarivanja i zaštite zakonom propisanih i Ustavom Republike Hrvatske, te Europskom konvencijom zajamčenih prava. Na održanom ročištu Trgovačkog suda u Zagrebu dana 24.svibnja 2016.g. I – IV tužitelji su putem opunomoćenika predložili donošenje presude zbog ogluhe, a u protivnom predložili da trošak održanog ročišta padne na teret budžetskih sredstava suda i to u iznosu od 100.000,00 kuna plus PDV, a o čemu Trgovački sud u Zagrebu još uvijek nije odlučio.

Iz prethodno navedenih dijelova opsežne prijave upućene Ministarstvu pravosuđa na više desetaka stranica proizlazi kako Trgovački sud u Zagrebu gotovo tri godine nije dostavio tužbu na odgovor tuženicima u sporu vrijednom 95 milijuna EUR-a.

U te tri godine nepostupanja Trgovačkog suda nagomilane su kamate, odvjetnički i drugi troškovi od više stotina milijuna kuna. Ostaje pitanje na koje će Maxportal tražiti odgovor: Tko će platiti sve te nagomilane troškove ukoliko se ustanovi da se radi o propustima ili protupravnostima pojedinaca na Trgovačkom sudu u Zagrebu ili u Ministarstvu pravosuđa preko kojeg se šalje dostava pismena u inozemstvo? Jel’ to plaća država, oni koji su postupali nesavjesno i izvan zakonskih okvira i propisanih procedura ili je to uobičajena sudska praksa koju imaju i druge članice Europske unije?

Mnogo pitanja za ministra pravosuđa Antu Šprlju koji je u posljednjim javnim istupima izrazio zadovoljstvo što ipak nije cijeli pravosudni sustav korumpiran. Iako je skromnost vrlina koju treba poštivati, nije joj mjesto iskazivati ju u trenutno ne baš ustrojenom i samo djelomično korumpiranom hrvatskom pravosudnom sustava, kako to kaže novi ministar ministar Šprlje.

Prilog: Zahtjev grupacije Fantasyland  za provođenje inspekcijskog nadzora nad radom Trgovačkog suda u Zagrebu:

D. Lukić/foto:mp


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->