Najgore tek dolazi: U novogodišnjoj noći očekuje nas temperatura do -20!

prosinac 31, 2014 maxportal
Share Button

U Splitu je nakon 650 dana zabilježena temperatura ispod nule, a na Palagruži, najudaljenijem hrvatskom otoku, pao je prvi snijeg. Na tom otoku vrijeme se sustavno bilježi od  1952. godine i dosad nije zabilježen snijeg.Temperature će sutra i prekosutra tijekom cijelog dana ostati ispod nule, što se ponegdje, primjerice u Splitu, do sada u povijesti mjerenja posljednjih dana prosinca nikada nije dogodilo.

“Riječ je o jednoj dosta dubokoj cikloni koja se prošli vikend premjestila preko naših prostora. Ona je donijela taj obilniji snijeg na kopnu i dosta izražen pad temperatura. Ona sada već polako odmiče, ali na svojoj stražnjoj strani povlači hladan zrak sa sjevera i zato najgore tek slijedi”, rekao je meteorolog RTL-a Vikić Topić.led zagreb

Pojasnio je i što nas očekuje u novogodišnjoj noći.

“Kao što sam rekao, najgore tek dolazi. Temperature će u cijeloj zemlji bili ispod nule. Na kopnu će to biti 10 do 15, čak i 20 stupnjeva ispod nule, a na moru nekoliko stupnjeva ispod nule. Oborina neće biti, ali snijeg nas opet očekuje za vikend, u subotu. Na kopnu će to biti nešto između kiše i snijega, a na moru će padati samo kiša.”

Hladnoća odnijela pet života

U susjedstvu je situacija  mnogo ozbiljnija nego u Hrvatskoj. U Srbiji i Bugarskoj hladnoća je odnijele pet života. Tijela dvojice starijih muškaraca pronađena su jutros u Zaječaru, objavio je Zdravstveni centar u tom gradu. Muškarci u dobi između 50 i 60 godina bili su izloženi niskim temperaturama, ali će, kako je rečeno u Zdravstvenom centru, uzrok smrti biti poznat nakon obdukcije. Jedna žrtva pronađena je u naselju Lubničko brdo, a druga u naselju Grljanski put.

U Bugarskoj su od posljedica hladnoće umrle tri osobe, a na jugozapadu zemlje snježna mećava blokirala je stotine automobila na autocesti te bez električne energije ostavila tisuće kućanstava u području Vidina.

U nekim dijelovima Makedonije temperature su se spustile 20 stupnjeva ispod ništice, a neki dijelovi zemlje ostali su bez električne energije.

M.R.

 Komentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button