OSCAR ZA NAJBOLJI FILM ‘OBLIKU VODE’ Moderna bajka meksičkog redatelja osvojila je četiri nagrade

5 ožujka, 2018 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Film Guillerma del Tora “Oblik vode”, koji je imao najveći broj nominacija za Oscara, ukupno trinaest, proglašen je najboljim filmom 90. dodjele nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.



Fantastična drama o nijemoj čistačici zaposlenoj u laboratoriju koja se zaljubi u neobično riječno biće, osvojio je ukupno četiri Oscara – uz onaj za najbolji film i najbolju režiju, prestižnu nagradu film je osvojio i nagrade za scenografiju i originalnu glazbu.

Uz “Oblik vode” u kategoriji najboljega filma bili su nominirani i “Skrivena ljubav”, “Prijelomni čas”, “Dunkirk”, “Bježi!”, “Lady Bird”, “Fantomska nit”, “Novine” i “Tri plakata izvan grada”.

Oscara za najbolju mušku glavnu ulogu dobio Gary Oldman za ulogu u filmu “Prijelomni čas”, a Frances McDormand za najboju žensku ulogu u filmu “Tri plakata izvan grada”.

 

Engleskom glumcu Garyju Oldmanu ovo je prvi Oscar, nakon nominacije 2012. za ulogu u špijunskom filmu “Dečko, dama, kralj, špijun”. Za ulogu britanskoga premijera Winstona Churchilla u “Prijelomnom času” već je dobio nagradu BAFTA-e i Zlatni globus, a s njim su u konkurenciji za Oscara nominirani Timothee Chalamet za ulogu u filmu “Skrivena ljubav”, Daniel Day-Lewis za “Fantomsku nit”, Daniel Kaluuya za “Bježi!” i Denzel Washington za ulogu u filmu “Roman J. Israel, Esq.”

Frances McDormand, kojoj je ovo drugi Oscar za glavnu ulogu nakon “Farga”, nagrađena je za ulogu u filmu “Tri plakata izvan grada” u kojemu glumi majku koja proziva šerifa da nije ništa poduzeo u istrazi umorstva njezine kćeri te kreće u rat protiv policije, a na kraju i cijeloga grada Ebbinga.

U kategoriji glavne ženske uloge uz McDormand bile su nominirane Sally Hawkins za “Oblik vode”, Margot Robbie za ulogu u filmu “Ja, Tonya”, Saoirse Ronan za “Lady Bird” i Meryl Streep za “Novine”.

Uz Del Tora u kategoriji za najbolju režiju bili su nominirani i Christopher Nolan za ratnu dramu “Dunkirk”, Jordan Peele za horor “Bježi!”, Greta Gerwig za humornu dramu “Lady Bird” i Paul Thomas Anderson za film posvećen svijetu britanske mode pedesetih godina “Fantomska nit”.

Najbolja glazba iz filma “Oblik vode”, najbolja pjesma “Remember me” iz “Coca”

Oscar za najbolju glazbu dodijeljen je francuskom skladatelju Alexandreu Desplatu za glazbu iz filma “Oblik vode”. Desplat je dosad bio nominiran sedam puta, a Oscara je već dobio za glazbu za film “Grand Budapest Hotel”.

Za originalnu glazbu nominirani su bili i Hanz Zimmer za “Dunkirk”, Jonny Greenwood za “Fantomsku nit”, John Williams za “Ratove zvijezda: Posljednji Jedi” i Carter Burwell za “Tri plakata izvan grada”.

Najboljom pjesmom ovogodišnje dodjele proglašena je pjesma “Remember Me” iz animiranog filma “Coco i velika tajna”, kojoj su konkurirale “Mighty River” (Mudbound), “Mystery Of Love” (Skrivena ljubav), “Stan Up For Something” (Marshall) i “This Is Me” (Najveći showman).

 

Jamesu Ivoryju Oscar za adaptirani scenarij; Blade Runneru Oscari za fotografiju i vizualne efekte

Američki redatelj, producent i scenarist James Ivory nagrađen je za najbolji adaptirani scenarij za film “Skrivena ljubav”, za originalni scenarij Oscara je dobio Jordan Peele za “Bježi!”, a znanstveno-fantastični film “Blade Runner” osvojio je Oscare za fotografiju i vizualne efekte.

Oscara za originalni scenarij dobio je Jordan Peele za horor “Bježi!” s Danielom Kaluuyom i Allison Williams u glavnim ulogama. Uz “Bježi!” nominirani su bili i “Moja ljubavna priča”, “Lady Bird”, “Oblik vode” i “Tri plakata izvan grada”.

James Ivory dobio je Oscara za najbolji adaptirani scenarij za film “Skrivena ljubav” snimljen po romanu Andrea Acimana. To je prvi Oscar za Ivoryja nakon tri nominacije za režiju za filmove “Soba s pogledom”, “Howards End” i “Na kraju dana”.

Znanstveno-fantastični film “Blade Runner 2049” Dennisa Villeneuvea “Blade Runner 2049″s Ryanom Goslingom i Harrisonom Fordom u glavnim ulogama, dobio je Oscara za fotografiju, koji je dodijeljen Rogeru Deakinsu i za vizualne efekte, koji je je dodijeljen Johnu Nelsonu, Gerdu Nefzeru, Paulu Lambertu i Richard R. Hoover. Film je u ovogodišnju utrku za Oscare ušao s pet nominacija, a u kategoriji vizualnih efekata nominirani su bili i “Čuvari galaksije”, “Kong: Otok lubanja”, “Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi” i “Planet majmuna: Rat”.

U kategoriji fotografije konkurirali su Bruno Delbonnel za “Prijelomni čas”, Hoyte Van Hoytema za “Dunkirk”, Dan Laustsen za “Oblik vode” i Rachel Morrison, prva žena nominirana za Oscara u toj kateoriji, za film “Mudbound”.

Oscar za vizualne efekte dodijeljen je znanstveno-fantastičnom filmu Ratni film Christophera Nolana o evakuaciji savezničkih vojnika iz francuskoga grada Dunkirka u svibnju 1940., nakon Oscara za zvuk i montažu zvuka, osvojio je i onaj za najbolju montažu. “Dunkirku” su u kategoriji montaže konkurirali filmovi “Vozač”, “Ja, Tonya”, “Oblik vode” i “Tri plakata izvan grada”.

“Coco i velika tajna” i “Dear Basketball” najbolji animirani filmovi

“Coco i velika tajna”, film o dječaku koji sanja o tome da postane vrstan glazbenik, najboljim je proglašen u kategoriji dugometražnog animiranog filma, dok je u kratkometražnoj konkurenciji Oscara dobio “Dear Basketball”, film Glena Keanea inspiriran pismom kojim se Kobe Bryant oprašta od košarke.

Oscari za “Heaven Is a Traffic Jam on the 405” i “Silent Child”

“Heaven Is a Traffic Jam on the 405”, američki dokumentarac Franka Stiefela o umjetnici Mindy Alperkoja pati od duševnih problema i teške depresije, osvojio je Oscara u kategoriji kratkometražnoga dokumentarnog filma. Nominirani su bili i filmovi “Edith+Eddie”, “Heroin(e)”, “Knife Skills” i “Traffic Stop”.

“Silent Child”, britanski film o gluhoj četverogodišnjoj djevojčici koju socijalna radnica uči znakovnom jeziku, najbolji je kratkometražni igrani film, a u toj su mu kategoriji konkurirali “DeKalb Elementary”, “The Eleven O’Clock”, “My Nephew Emmet”, “Watu Wote / All of Us”.

Popis dobitnika 90. dodjele Oscara:

Najbolji film: Oblik vode
Glavna muška uloga: Gary Oldman (Prijelomni čas)
Sporedna muška uloga: Sam Rockwell (Tri plakata izvan grada)
Glavna ženska uloga: Fraces McDormand (Tri plakata izvan grada)
Sporedna ženska uloga: Allison Janney (Ja, Tonya)
Režija: Guillermo del Toro (Oblik vode)
Originalni scenarij: Bježi!
Adaptirani scenarij: Skrivena ljubav
Film na stranom jeziku: Čudesna žena / Una mujer fantastica (Chile)
Fotografija: Blade Runner 2049
Montaža: Dunkirk
Scenografija: Oblik vode
Kostimografija: Fantomska nit
Šminka: Prijelomni čas
Originalna glazba: Oblik vode
Originalna pjesma: “Remember Me” (Coco i velika tajna)
Zvuk: Dunkirk
Montaža zvuka: Dunkirk
Vizualni efekti: Blade Runner 2049
Animirani film: Coco i velika tajna
Dokumentarni film: Icarus
Kratkometražni dokumentarni film: Heaven Is a Traffic Jam on the 405
Kratkometražni animirani film: Dear Basketball
Kratkometražni igrani film: The Silent


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

TAG

-->