Otvoreno pismo predsjedniku RH Ivi Josipoviću: Odlikovali ste osobe koje su svjesno činile kaznena djela

7 siječnja, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pouzdavao sam se i u poštenje i savjest, koja predsjedniku države ne bi smjela dozvoliti da zatvara oči pred nezakonitostima, ali osobno sam se uvjerio da pravednost, pravda i poštenje već odavno ne stanuju na Pantovčaku

Otvoreno pismo predsjedniku RH dr. Ivi Josipoviću



Gospodine predsjedniče,

pratio sam Vašu izbornu kampanju za novi mandat na čelu države koji, kako to često ističete, želite osvojiti kako biste mogli nastaviti zacrtani „pravi put“ i realizaciju „nove pravednosti“. Na žalost, proteklih pet godina nisam imao prilike spoznati na kojim temeljima počiva ta „nova pravednost“.

Slaven-Čolak[1]

Slaven Čolak

Obratio sam Vam se zbog Vaših tvrdnji da ste „predsjednik svih građana“, računajući da ćete svoju stručnost iz područja pravnih znanosti bez zadrške upotrijebiti u svrhu zaštite prava i pravde. Pouzdavao sam se i u poštenje i savjest, koja predsjedniku države ne bi smjela dozvoliti da zatvara oči pred nezakonitostima, poglavito ako ih provode osobe na čiji izbor predsjednik ima i te kakav utjecaj. U toj zabludi ostao sam sve do trenutka kada sam se i osobno uvjerio da pravednost, pravda i poštenje već odavno ne stanuju na Pantovčaku.

U više navrata ste tijekom razdoblja 2011.g. – 2014.g. pisanim putem izvješteni o nezakonitostima i nepravilnostima u radu državnog odvjetništva i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Dostavljena Vam je i cjelovita dokumentacija iz koje je i prosječnom pravniku sasvim razvidno protupravno postupanje ne samo pojedinaca unutar tih institucija, već i njihovih čelnih osoba koje su godinama na počinjene nezakonitosti upozoravane, a ništa nisu poduzele kako bi se nezakonita praksa prekinula.

Izvješteni ste o grubom narušavanju pravne sigurnosti od strane državnog odvjetništva i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, koji godinama nisu postupili po podnesenim kaznenim prijavama protiv odgovornih osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju, niti su po istim donijeli državnoodvjetničku odluku, unatoč opetovanim zamolbama upućenim prema bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, te unatoč i zakonskoj obvezi postupanja državnog odvjetništva u zakonom propisanom roku.

Nažalost, kao državni poglavar niste učinili ama baš ništa da u okviru svojih ovlasti stanete na kraj ovom pogubnom uvođenju institucionalne samovolje i bezakonja, ili barem upozorite na takvu nedopustivu praksu.

Iako su tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i sve nadležne državne institucije konstantno i pravovremeno izvješćivane o protupravnim radnjama bivših čelnika Hrvatskog fonda za privatizaciju, po predmetnim kaznenim prijavama još uvijek nije donijeta meritorna državno odvjetnička odluka što otklanja svaku sumnju da se radi o slučajnom previdu. Naprotiv, potpuno  je jasno da se radi o svjesnom i namjernom postupanju radi zaštite onih koji su u ime države i njezinih institucija činili kaznena djela.bajić josiović

Ukoliko netko više od 50 (pedeset) mjeseci ne postupa po upućenim podnescima i predstavkama, te ne donese državno odvjetničku odluku niti nakon više od 30 (trideset) mjeseci od dana kada je kaznena prijava podnesena, a u isto vrijeme je aktivan kada su u pitanju prijave stare tek nekoliko mjeseci, očito se radi o selektivnom pristupu i nesavjesnom radu, narušavanju pravne sigurnost i načela  jednakosti svih pred zakonom.

Sve ovo bi trebali biti i više nego dovoljni razlozi da kao predsjednik svih građana reagirate. Da pozovete sve na usklađeno djelovanje kako bi se spriječilo protupravno djelovanje bilo koga u bilo kojoj sastavnici državne vlasti, poglavito ako se takvim nezakonitim i protupravnim djelovanjem narušava pravnu sigurnost i štiti kriminal. No, Vi to niste učinili.

Znači li to da držite kako se ovakvi nezakoniti postupci uklapaju u „usklađeno djelovanje svih sastavnica državne vlasti“, za što ste prema Ustavu odgovorni? Da pravedna država podrazumijeva da zakoni ne vrijede za sve članove društva bez izuzetaka? Da je selektivnost i državna zaštita pojedinaca prevagnula nad načelom odgovornosti svih pred zakonom? Jer ovako ispada da poštivanje zakonom propisanih procedura u zakonom propisanim rokovima nije zakonska obveza svih fizičkih i pravnih osoba u Republici Hrvatskoj, već da su uz Vašu suglasnost od te obveze oslobođene neke od ključnih institucija Republike Hrvatske.

Još jednom podsjećam da su prije više od 50 (pedeset) mjeseci državno odvjetništvo i USKOK izviješteni o nezakonitostima i nepravilnostima u radu Hrvatskog fonda za privatizaciju i njihovih čelnih osoba, te im je putem podnesaka i predstavki dostavljena cjelovita dokumentacija. Da je prije više od 33 (tridesettri) mjeseca podnijeta kaznena prijava protiv odgovornih osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju uz cjelovitu dokumentaciju, po kojoj još uvijek nije donijeta meritorna državno odvjetnička odluka, unatoč zakonskoj obvezi i mnogobrojnim pisanim zamolbama Prijavitelja.Fantasyland-samobor[1]

Kako unatoč mnogobrojnim zamolbama upućenim prema državnom odvjetništvu i USKOK-u u razdoblju 2010.g. – 2014.g. još uvijek nije donijeta državno odvjetnička odluka, o predmetnom nepostupanju su izviještene i ostale nadležne institucije, slijedom čega je Hrvatski sabor – Odbor za predstavke i pritužbe i Odbor za pravosuđe, uputio dopise od 17.srpnja 2014., 16.listopada 2014. i 09.prosinca 2014. prema državnom odvjetništvu (Ured glavnog državnog odvjetnika) i Ministarstvu pravosuđa (Kabinet ministra).

Tim se dopisima sukladno  čl. 107. Poslovnika Hrvatskog sabora dostavljaju predstavke Slavena Čolaka i društava Fantazija projekt i dr. na mjerodavno postupanje. O istom je državno odvjetništvo bilo dužno izvijestiti Sabor i tvrtku Fantazija projekt kao podnositelja predstavke, no do današnjeg dana nisu postupili sukladno  zakonu, a niti su glavni državni odvjetnik i ministar pravosuđa postupili sukladno nalogu Sabora Republike Hrvatske.

Borba za pravednu i razumnu Hrvatsku podrazumijeva ono za što se mi godinama borimo, a u čemu nismo imali nikakvu pomoć od Vas kao prvog čovjeka države. Nismo svjedočili niti jednom Vašem potezu kojim bi se zaustavilo nezakonito postupanje odgovornih osoba i institucija, iako ste sa svime bili upoznati. Naprotiv, neki od najodgovornijih za flagrantno narušavanje pravne sigurnosti, poput bivšeg glavnog državnog odvjetnika, iz Vaših su ruku nakon svega primili najviša državna odličja.

Nadam se da će Hrvatska uskoro ponovno postati država pravne sigurnosti i da će hrvatski građani uskoro opet imati razlog vjerovati državnim institucijama koje su stvorene da ih štite. No to je moguće samo ukoliko ljudi na najvišim dužnostima ne budu izbjegavali svoju odgovornost u tom procesu.

Uz dužno poštovanje,

Slaven Čolak, dipl.oec.
U Zagrebu, 06.01.2014.g.

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->