Ovo je Matilda Copić, ministar Tolušić je mora hitno smijeniti, a evo i zašto

14 siječnja, 2018 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Matildi Copić (HDZ), ravnateljici Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), bliskoj suradnici ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, u prosincu prošle godine isplaćena je polovina od odobrenih 113.830,50 kuna za projekte malih poljoprivrednike koje isplaćuje ista ta Agencija.



Ravnateljica spomenute Agencije u svojoj imovinskoj kartici nema prijavljene ni oranice ni pašnjaka, kao ni poljoprivredne mehanizacije, živi u Zagrebu i u državnoj službi radi sedam i pol godina, piše Drago Hedl na portalu Telegram.

Matilda Copić, međutim, nije jedina iz vrha Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju kojoj je ta Agencija, na čijem je čelu, odobrila značajan iznos za poticaje.

Isti je slučaj i s Božanom Bešlić, dobila je 15.000 eura za OPG prijavljen na zemljištu oca Matilde Copić, svoje šefice.

Božana Bešlić je pomoćnica Matilde Copić za koordinaciju, međunarodne i horizontalne poslove, a nadležna je i za službu upravljanja nepravilnostima, prevarama i greškama.

Obje, i Copić i Bešlić, prije dolaska u APPRRR, radile su u Agenciji za regionalni razvoj. Povezuje ih i koautorstvo knjige EU projekti – od ideje do realizacije.

Poticaj za OPG dobila nakon godinu dana 

Božana Bešlić svoj je OPG otvorila 20. srpnja 2015. u vrijeme kada je radila u Agenciji za regionalni razvoj. No već u srpnju sljedeće 2016., dakle za samo godinu dana postojanja OPG-a, odobren joj je poticaj u iznosu od 15.000 eura (113.830,50 kuna), a u rujnu iste godine polovina tog iznosa, 56.915,25, joj je isplaćena.

No, iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, gdje sada radi je odgovoreno kako je taj novac vratila.

”Uzevši u obzir činjenicu da je Božana Bešlić na temelju javnog natječaja zaposlena u Agenciji u 9. mjesecu 2017. godine, iako ne na poslovima izravno vezanima uz natječaje i obradu zahtjeva iz Programa ruralnog razvoja, ista je podnijela zahtjev za odustajanjem i izvršila povrat sredstava posljedično čemu je Agencija izdala Odluku o poništenju prethodno izdane Odluke o dodjeli i Odluke o isplati iz 2016. godine”, stoji u odgovoru  iz APPRRR-a.

Dakle, priča je potpuno identična kao i ona Matilde Copić, šefice APPRRR-a.

U upitu koji smo poslali Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, zamolili smo i da nam odgovore na kojim je poljoprivrednim česticama Božana Bešlić, pomoćnica Matilde Copić, prijavila svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG).

Odgovor nismo dobili, a umjesto katastarskih čestica poljoprivrednog zemljišta, iz APPRRR-a su nam poslali sljedeću rečenicu.

”Uvidom u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, navedeni OPG nije evidentiran u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava”.

To je točno jer je Božana Bešlić zatvorila svoj OPG 24. listopada prošle godine, nešto manje od dva mjeseca nakon što je 1. rujna prošle godine došla na jedno od rukovodećih mjesta u APPRRR-u.

Iako u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi sasvim sigurno imaju podatke koje je čestice za svoj OPG prijavila Božana Bešlić, nisu nam ih dostavili.

Telegram međutim ima podatke da je njen, sada zatvoreni OPG, koji je bio prijavljen u Savskoj Opatovini 121 u Zagrebu i u registru OPG-ova zaveden pod brojem MIBPG 231079, prijavio katastarske čestice broj 1092, 1093 i 605/2 u katastarskoj općini Pokrovnik, pokraj Drniša.

Uvidom u gruntovnicu vidljivo je da je vlasnik te zemlje Ivan Copić, otac ravnateljice za Plaćanja u poljoprivredi, Matilde Copić!  To vjerojatno pojašnjava razloge zašto iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi nismo dobili brojeve traženih katastarskih čestica.

Božana Bešlić zatvorila je svoj OPG i vratila novac APPRRR-u, kaže naš izvor blizak Ministarstvu poljoprivrede, naklon teksta u tjedniku Nacional iz rujna prošle godine u kojem se i nju i Matildu Copić dovodi u vezu s europarlamentarkom Ivanom Maletić.

Kao što smo rekli, one su, uz Davorku ŽagarKristinu Kosor i Sašu Bukovac (te još neke), autorice knjige EU projekti – od ideje do realizacije, zajedno s Ivanom Maletić čija je tvrtka Tim 4 Pin bila izdavač. Sve ih je povezivalo članstvo u HDZ-u.

Svi autori knjige posao dobili u Agenciji 

Kao bliske suradnice Ivane Maletić, Copić i Bešlić trebale su dobiti zaposlenje u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje (SAFU), no ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić onamo je progurao svog sugrađanina, Tomislava Petrica, koji je radio kao ravnatelj VIDRA-e, Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije i bio glavni savjetnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU dok je na tom mjestu, u Vladi Tihomira Oreškovića, bio Tolušić.

Tako je početkom siječnja prošle godine u APPRRR za ravnateljicu došla Matilda Copić, a osam mjeseci kasnije, 1. rujna prošle godine, i Božana Bešlić. Ostali autori spomenute knjige, kako je to objavio Nacional, također su bili zbrinuti dobrim državnim sinekurama u APPRRR-u. Jedan od autora knjige, Saša Bukovac došao je na mjesto pomoćnika ravnateljice Copić za ruralni razvoj.

Još jedna autorica knjige, Davorka Žagar, također nalazi mjesto u APPRRR-u, na mjestu pomoćnice za financije.

Ondje će naći posao i Kristina Kosor (također koautorica spomenute knjige), također tijesno povezana s Ivanom Maletić: bila je direktorica tvrtke Tim 4 Pin, koju je osnovala HDZ-ova europarlamentarka Maletić i odatle došla u Agenciju za plaćanje u poljoprivredi. Inače Kristina Kosor radila je kao asistencija Ivane Maletić u njenom uredu u Bruxellesu.

Zanimljivo, Kosor je prijavljena na istoj adresi na koji stanuje i Matilda Copić, ravnateljica APPRRR-a, na Kennedyjevom trgu u Zagrebu.

Na istom zemljištu čak četiri OPG-a 

Činjenica da je čak petero osoba, suradnica Ivane Maletić, našlo posao u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi baca sumnju na transparentnost ondje provedenih natječaja, budući da su za sva radna mjesta na koja su primljeni Matilda Copić, Božana Bešlić, Saša Bukovac, Davorka Žagar i Kristina Kosor, bili raspisani natječaji i da je primljena baš ekipa oko Ivane Maletić.

Sugovornik blizak Ministarstvu poljoprivrede kaže kako slučaj Matilde Copić i Božane Bešlić (koje su dobile poticaje u visini od 15.000 eura, a onda ih vratile) tipičan primjer tzv. umjetnih uvjeta za otvaranje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pomoću kojih se onda dobivaju sredstva APPRRR-a.

Poljoprivredno zemljište u vlasništvu Ivana Copića, oca ravnateljice za plaćanja u poljoprivredi, Matilde Copić, poslužilo je kao podloga za stvaranje čak četiri OPG-a: Ivana Copića, njegovog sina Tomislava, njegove kćeri Matilde te njene prijateljice i pomoćnice u APPRRR-u, Božane Bešlić.

I svima njima Agencija za plaćanja u poljoprivredi odobrila je pozamašna sredstva.

Spomenimo na kraju da ravnatelja Agencije imenuje Upravno vijeća, koja ima četiri člana i predsjednika, a predsjednik je po položaju ministar poljoprivrede, u ovom slučaju Tomislav Tolušić.

MP/Telegram.hr


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->