Pero Kovačević: “Šešelj je ’91. bio uhićen, pustio ga je Boljkovac po nalogu Manolića!“

2 travnja, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

TOMAC: „Bojim se što će biti sa šestoricom Hrvata iz u Haagu nakon ovakve presude Šešelju. Ako i dalje budemo gurali Pusićku u UN, a ona je optužila Hrvatsku za agresiju na BiH, Praljak i ostali neće dobro proći!“



U Bujici 01. travnja gostovali su prof. dr. Zdravko Tomac iz Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta i Pero Kovačević, pravni ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo u Den Haagu.

KOVAČEVIĆ: – Dolazimo u situaciju da se svi čude. Godinama sam govorio da tu nije ništa čudno. Da je optužnica sastavljena kako treba, ovo bi davno bilo gotovo i Šešelj bi bio osuđen – rekao je Kovačević i dodao: – Da su se hrvatske vlasti bavile Haagom na način kao i Beograd, sve bi bilo drukčije. Bivše hrvatske vlade – i Milanovićeva i Kosoričina i Sanaderova, bile su produžena ruka haaškog tužiteljstva, a srbijanska vlada radila je u skladu sa srpskim interesima. Naši su opstruirali čak i obranu naših generala, a kamo li da bi sudjelovali u radnjama protiv Šešelja. Mi čak nismo iskoristili niti ponuđeni status Prijatelja suda!

TOMAC: – Ja ne mislim da je to slučajno! Ne mislim da je to samo zbog lijenosti i nesposobnosti. Ja mislim da su Josipović, Pusićka i ostali namjerno radili protiv hrvatskih interesa! A sve je započelo još sa Mesićem koji je lažno svjedočio u Haagu protiv Hrvatske i dostavljao im transkripte koji su zlouporabljeni!

KOVAČEVIĆ: – Slažem se s opravdanim revoltom naše javnosti, no moramo predočiti gledateljima kako je i zašto došlo do presude kojom je Šešelj oslobođen. To nije slučajno. Bitna je podla igra Carle Del Ponte kojom je optužen Šešelj, a optužnica je pripremljena za JNA i tu je ta sretna okolnost za Šešelja jer je ubačen u nešto za što je trebao odgovarati vojni vrh JNA. A vojni vrh JNA nikada nije odgovarao! Hrvatska vlast se od 2000. godine oko svih predmeta ponašala kao da je se ne tiću.

Tražio sam da se Hrvatska uključi u suđenje – i ne samo kod Šešelja, kroz status Prijatelja suda, ali nije to napravila. Na mnogim događajima u Haagu nije bilo predstavnika hrvatske vlasti, a Srbija je svako suđenje pratila. Držali smo se rezervirani i to je rezultiralo ovim debaklom. Sama činjenica da je Šešelj 2014. godine pušten da se brani sa slobode zbog bolesti, već je dosta pokazivala, a Hrvatska vlast tome nije pridavala baš nikakvu pažnju.

Na upit voditelja je li posrijedi naša lijenost ili nesposobnost, Kovačević je odgovorio:

– Hrvatska mora poduzimati pravne, političke i diplomatske mjere, ponašati se kao Izrael! Nadovezao se Tomac: – Nije točno da Hrvatska u Haagu ništa nije radila, Hrvatska je radila protiv hrvatskih optuženika!

U Bujicu se telefonom iz Slavonskog Broda javio  Ante Prkačin. Na orginalan način komentirao je oslobađajuću presudu za Šešelja:

– Moram biti slikovit i reći – to je sukob dvojice magaraca u kojem je magarac magarca namagarčio! Šešelj je prvo htio biti četnik – i postao je vojvoda. Htio je biti i vojnik, a šljem mu na glavi stoji kao lavor! Pa je htio biti zločinac i borio se da ode u Haag, a kada su ga odveli – ostao je tamo 12 godina. Na kraju su od njega napravili magarca, ali je i on njima učinio nešto slično. Slažem se s Karamarkom – Šešelj je harlekin, ali su još veći harlekini oni koji ga shvaćaju ozbiljno!

TOMAC: – Strašnije od same presude je ono što je danas rekao Aleksandar Vučić! On je bio desna ruka Šešelja, imali smo prilike gledati snimke njegovih ratno-huškačkih govora po Glini, oni se nimalo ne razlikuju od Šešeljevih… Kada je rekao „što se vi Hrvati ljutite što slavimo jer je oslobođen Šešelj kad ste vi slavili kad je oslobođen Gotovina“, izrekao je veliku uvredu na naš račun. Gotovina je branio Hrvatsku, a Šešelj je poticao na mržnju, zločine i agresiju. Gotovina nije napadao Valjevo, a Šešelj je napadao hrvatske gradove.

Uspoređivati te dvije osobe nije u redu. Ono što ja mislim da je najvažnije, treba upozoriti da je velikosrpska politika i dalje na djelu, nisu odustali od tog projekta. Oni djeluju. Ali mene više brinu Hrvati i kako ćemo riješiti tu petu kolonu u Hrvatskoj! Već smo upozorili na Milanovića, Josipovića, Teršelić i Popuvca. No, nedopustivo je da i sadašnja vlast prešutno tolerira kandidaturu Vesne Pusić za UN!

Kovačević je u Bujici komentirao odluku ministra policije Vlahu Orepića koji je rekao da zabranjuje ulazak Vojislavu Šešelju u Hrvatsku:

– Iznenadila me ta vijest! Protiv Vojislava Šešelja je podignuta optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru još 2002. godine! Optužnica je proširena 2007. godine, a Šešelj je čak bio i uhićen od naših vlasti – 1991. u Belom Manastiru… Pustio ga je Boljkovac po nalogu Josipa Manolića!

Ista situacija je bila i s Arkanom i Hadžićem. Imali smo ih s lisicama na rukama, a onda smo ih pustili! Godine 1992. Vojislav Šešelj je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora. Kasnije je aboliran!

TOMAC: – U Hrvatskoj je dugo vremena bila vrlo moćna politička i medijska struktura koja je preko haaškog suda nastojala optužiti naše ljude koji su tamo, ali i politiku Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Kada je Mesić Haagu otvorio arhive, kada su naši mediji izmišljali dokaze protiv naših generala, došao mi je Markač – jadan dan prije nego su ga odveli – i rekao: ‘Što da ja radim, objavljeno je 4.000 napisa u medijima, u kojima sam već osuđen!’

Tomac se u Bujici osvrnuo i na presudu Radovanu Karadžiću. Sramotnim je nazvao postupak Večernjeg lista i njegove sive eminencije – popa Tolja, čije je bosansko-hercegovačko izdanje za osobu godine proglasilo Milorada Dodika, a on je svega pet dana prije osuđujuće presude, jedan studentski dom na Palama nazvao po Radovanu Karadžiću.

Tomac je izjavio da je „Republika Srpska“ zločinačka tvorevina i dio projekta Velike Srbije te da je treba razmontirati. Prisjetio se i jedne pjesme utemeljitelja Dodikove paradržave Radovana Karadžića: – Negdje sedamdesetih godina pjesnik, političar i psihijatar Radovan Karadžić je napisao pjesmu pod nazivom “Vuksane, Vuskane”, u kojoj ide tekst ‘Vuksane, Vuksane, lepo ti je ime, spusti se u gradove da bijemo gadove”, gadovi su muslimani i Hrvati!

I u telefonskom razgovoru general Ante Prkačin komentirao je Karadžića. Iskazao je bojazan da bi u drugom stupnju Karadžić mogao puno bolje proći. Prkačin se složio s voditeljem Bujice da je Tito na Bleiburgu počinio deset puta veći zločin nego Karadžić u Srebrenici, a neke budale u Hrvatskoj osuđuju Karadžića te istodobno zagovaraju Tita i odobravaju da ulice i trgovi nose njegovo ime.

Na kraju emisije Kovačević je zaključio:

– Postoji mogućnost da se Hrvatska uključi u žalbeni proces i da se ova sramotna presuda Šešelju obori. Ali Hrvatska mora raditi i djelovati – i politički i pravno i diplomatski, a ne kao do sada, zbog čega smo se i doveli u nezavidnu situaciju.

V. Bujanec/Foto:Screenshot


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->