Petrov protiv Kolinde: Slučaj Lozančić ili kako je Petrov pokazao da je amater i prekršio zakon

veljača 7, 2016 maxportal
Share Button

ZA imenovanje ranatelja SOA-e potrebna su dva potpisa Predsjednice i premijera. Čim je izgubio jedan potpis, a Kolinda Grabar Kitarović potpisala je smjenu Dragana Lozančića, tog trenutka on prestaje biti ravnatelj tajne službe.Osiguranje u SOA-i trebalo mu zabraniti ulaz u zgradu. Tako je bilo u slučaju Podbevšek kad je Mesić uskratio potpis Sanaderovom kandidatu za šefa tajne službe.

Božo Petrov, iako je potpredsjednik Vlade, nije član Vijeća za nacionalnu sigurnost, a kao članu Vlade RH nisu mu dostupni rezultatati rada sigurnosno- obavještajnih agencija, pa se postavlja pitanje u kojem svojstvu je obavio razgovor sa Lozančićem.

Korisnici rezultata rada SOA- e i VSOA- e su Predsjednica RH, predsjednik Vlade RH i izvješća se dostavljaju UVNS- u. Ostalim članovima Vlade izvješća se distavljaju kada se saznanja odnose na njihove resore, a nacelniku GS kada se saznanja odnose na vojsku.

Ako je točna informacija da je Lozančić primio Petrova u sjedistu SOA- e to je do sada nezabiljezen skandal da jedan visoki član Vlade ide na noge ravnatelju SOA- e gdje ga ravnatelj brifira o mjeri tajnog prikupljanja podataka kojom je obuhvaćena Predsjednica RH.

Dolazak neovlaštene osobe u sjedište SOA-e, i razgovor o klasificiranim podacima, pa makar se radilo i o potpredsjedniku Vlade, samo po sebi dovoljno je za smjenu ravnatelja tajne službe.

Mjera tajnog prikupljanja označavaju se najvećim stupnjem tajnosti. Lozančić ni u kom slučaju nije smijo upoznati Petrova sa rezultatima te mjere, podaci koji su prikupljeni primjenom mjere a ne odnose se na podatke za koje je mjera odobrena trebalo ih je izdvojiti i zapisnicki uništiti pa sa takvim podacima Lozančić nije smio upoznavati Petrova.

Petrov ne prolazi sigurnosnu provjeru vec potpisuje izjavu koju priprema UVNS – informacijska sigurnost da ce cuvati klasificirane podatke koje sazna kroz obnasanje svoje duznosti, nezna se da li je Petrov potpisao takvu izjavu.

Odluka o razrješenju ravnatelja SOA- e i predstojnika UVNS- a znači da su automatski izgubili potpis Predsjednice RH kojim su dobili povjerenje.

Sukladno navedenom danom Odluke o razrješenju, ravnatelj i ppredstojnik ne smiju donositi i potpisivati nikakve akte, a posebno ne operativne dokumente kojim se nalaze postupanje prema građanima.

Božo Petrov to je morao znati. Ovako, želeći se petljati u sve ispao je totalni amater, prekršio zakon i pokazao veliku sumnju u zakonitu odluku Predsjednice.

M.Marković/Foto:FaHKomentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button