POLJSKA: Suverenisti premoćno pobijedili, prvi potez smjena direktora televizije i Narodne banke

26 listopada, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

NOVA mandatarka najavila je da će prvog radnog dana tražiti mandate članova uprave u središnjoj banci, nacionalnoj radio televiziji i Agenciji za zaštitu tržišnog nadmetanja jer su radili na protiv interesa poljskog naroda



Poljski birači su svoje rekli – stranka Pravo i Pravednost, koju na zapadu opisuju kao „euro-skeptičnu“, ali koju njeni glasači doživljavaju kao „pro-europsku“ uz napomenu kako se zalažu za „normalnu“ Europsku uniju – odnijela je apsolutnu pobjedu na jučer održanim izborima za oba doma poljskog parlamenta – Sejma.

S nešto više od 39% ukupne podrške birača i uz veliku pomoć D’Hondtove metode zbog prelijevanja velikog broja mandata od stranaka koje nisu prošle izborni prag, Pravo i Pravednost u novom će sazivu Sejma imati nadpolovičnu većinu i tako postati prva politička stranka koja će nakon pada Komunizma 1989. godine biti u mogućnosti samostalno formirati Vladu bez koaliranja sa drugim strankama.
poljska izbori

Slično kao i u Mađarskoj, glavna oporba vlasti nacionalnih suverenista također će biti konzervativna stranka, do jučer vladajuća Građanska platforma, koja je osvojila 23% glasova te nakon osdam godina na vlasti tijekom kojih je uspješno izbjegla odvlačenje zemlje u globalnu recesiju 2008-e godine odlazi u oporbu.

Izgubili su unatoč činjenici da je njen stranački čelnik i bivši premijer Donald Tusk, u tom razdoblju uspio za sebe osigurati utjecajnu dužnost Predsjednika Europskog vijeća, s koje je mogao, a to je učestalo i činio, nastaviti utjecati i na unutarnjopolitičku scenu u Poljskoj.

Političke vrijednosti Prava i Pravednosti u odnosu na dosadašnju poljsku Vladu mogu se opisati kao znatno „desnije“ u oblasti društvenih vrijednosti i moralnog nauka, ali istovremeno i nešto „ljevije“ od dosadašnje Vlade kada su u pitanju ekonomija i gospodarstvo.

Beata Szydlo i Jaroslaw Kaczynski

Beata Szydlo i Jaroslaw Kaczynski

Tijekom predizborne kampanje čelnici PiS-a (kako se Pravo i Pravednost skaćeno naziva po akronimu imena stranke na poljskom jeziku) predvođeni bivšim poljskim premijerom Jaroslawom Kaczynskim, ukazivali su kako i poslovni lobby – a pogotovo vlasnici jeftino privatiziranih industrijskih giganata iz razdoblja socijalizma – imaju dužnost donositi odluke ne samo u korist vlastitog profita, nego i u korist poljskog naroda i države, kao i da će im nova Vlada „pomoći“ u pronalaženju te svijesti.

Ukratko i nakon samo nekoliko sati od proglašenja prvih privremenih rezultata, izbore je moguće sažeti u slijedećih 5 elemenata koje bi po mišljenju poljskih i međunarodnih analitičara trebali u najvećoj mjeri odrediti političko pozicioniranje Poljske u slijedeće 4 godine:

1. Nova mandatarka za dužnost premijerke i podpredsjednica PiS-a, Beata Szydło, neće biti ni izbliza najutjecajnija političarka u Varšavi. Do daljnjega ta će titula i dalje pripadati stranačkom utemeljitelju i šefu stranke Jaroslawu Kaczynskom koji u potpunosti kontrolira zastupnički klub u Sejmu jer je osobno odabrao svakog pojedinog kanidata PiS-a na jučer održanim izborima. U tom procesu svaki od kandidata temeljito je upoznat sa nultom tolerancijom predsjednika stranke na bilo kakvo frakcijsko djelovanje ili nepoštivanje stranačke hijerarhije, a u kojem načinu vođenja stranke Kaczynski ima podršku i poljskog predsjednika Andrzeja Dude.

2. Izborni pobjednici to su postali ukazajući među ostalim i na činjenicu kako impresivan gospodarski rast od čak 24 % tijekom posljednjih 8 godina nije distribuiran na način da bi ga osjetili ili u njemu mogli sudjelovati svi Poljaci.

Prosječna mjesečna plaća u Poljskoj i dalje iznosi 700 eura što je tek trećina prosječne plaće u Njemačkoj. Pravo i Pravednost obećala je snižavanje dobne granice za umirovljenje sa 67 na 63 godine, mjesečnu subvenciju od 500 zlota (900 kuna) za svako dijete u obitelji, te povećanje iznosa zajamčene minimalne plaće koji mora biti isplaćen svakom uposleniku u javnom i privatnom sektoru.

Pravo i Pravednost također želi obuzdati daljni rast stranih trgovačkih lanaca u Poljskoj, uvesti novi porez na bankovne transakcije, i prisiliti banke da samostalno podmire gubitke nastale zbog konverzije stambenih kredita nominiranih u švicarskim francima u nacionalnu valutu zlote. Odnos poljskog javnog duga prema godišnjem bruto nacionalnom poroizvodu trenutno je među najnižima u Europskoj uniji i iznosi manje od 50%, očekivana stopa gospodarskog rasta u ovoj godini iznosi 3,3% dok se za 2016-u projicira rast od 3,6% dok je nezaposlenost pala ispod 10%.

Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski: Lustrirat ćemo djecu i unuke lustriranih

3. Dosadašnja poljska vlada premijerke Ewe Kopacz u vanjskoj politici protivila se prihvatu useljenika sa bliskog istoka i ekološkim inicijativama Europske unije navodeći pravo Poljske na daljnje korištenje energenta kojeg sama ima u izobilju te joj je najjeftiniji za eksploataciju – ugljena. Njena Poljska također je bila stožerni saveznik u NATO paktu i uvijek sumnjičava prema Rusiji, ali i odlučna u izbjegavanju „pod svaku cijenu i na neodređeno vrijeme“ ulaska Poljske u euro-zonu, odnosno odbacivanja nacionalne valute zlota.

Očekuje se da će nova Vlada još odlučnije nastaviti provoditi sve navedene politike, uz puno manje ljubaznosti prema svojim budućim protivnicima pogotovo u Europskoj uniji. Predsjednik PiS-a, Kaczynski samo nekoliko dana prije izbora u intervjuu Wall Street Journalu izjavio je kako je pitanje zadržavanja nacionalne valute ono koje određuje budućnost i same poljske države. Euro je nazvao propalim projektom, bezlično dizajniranim novčanicama čija svrha od početka nije bila samo ekonomska nego i politička – dokinuti moćni simbol nacionalne suverenosti koji se ogleda u posjedovanju vlastite nacionalne valute i monetarne politike:

„Država koja nema svoju nacionalnu valutu na najboljem je putu da uskoro nestane kao država. Poljaci takav luksuz sebi neće dopuštati, pogotovo nakon svega što smo vidjeli da se dogodilo sa Grčkom. Učlanjivanje u Euro-zonu jest naša obaveza, no vremenski rok za zamjenu zlota sa Eurima ne postoji, a što se nas u Poljskoj tiče, riječ je o obavezi, koju, najiskrenije, ni ne doživljavamo kao nekakav važan nacionalni prioritet“ – rekao je Jaroslaw Kaczynski.

Dosadašnji PiS-ov zastupnik u Sejmu za kojeg se očekuje da će biti ministar vanjskih poslova u novoj poljskoj vladi, Witold Waszczykowski, najavljuje snažno zaokretanje Poljske vlastitoj srednjo-europskoj regiji, prvenstveno kroz još bližu suradnju sa zemljama Višegradske grupe koja će po njemu biti „kamen temeljac“ buduće europske i globalne politike Poljske te okosnica daljnjeg širenja „prostora suradnje i ekonomskog napretka kulturološko i gospodarski srodnih država od Baltika do jadranskog i crnog mora“.

Waszczykowski, kao i buduća premijerka Szydlowa, učestalo apostrofiraju Rusiju kao najvažniju prijetnju nacionalnim interesima Poljske i regionalnoj stabilnosti, dok sa druge strane Predsjednik stranke Jaroslaw Kaczynski u svojim nastupima prijetnju najčešće vidi u zapadnom susjedu, Njemačkoj.

4. U odnosu prema EU nova poljska vladajuća stranka najavljuje puno snažniju podršku mađarskoj vladi premijera Viktora Orbana u protivljenju prihvaćanja muslimanskih useljenika sa bliskog istoka, ne samo u odnosu na Poljsku i Mađarsku, nego i na cijeli prostor srednje Europe kojeg Jaroslaw Kaczynski vidi kao „dominantno kršćanski dio našeg kontnenta, prostor koji pripada njegovim autohtonim narodima i njihovim državama koje se stoljećima vrijedno izgrađuju bez da su u tom procesu naše države ikada kolonizirale druge dijelove svijeta.

Srednja Europa stoga ima puno moralno pravo odbiti pokušaje koloniziranja vlastitih država i urušavanja izgrađene razine nacionalne homogenosti i etničke kohezije pod bilo kojim izgovorom“.

Zastupnici PiS-a u Europskom parlamentu sudjeluju u radu kluba Europskih konzervativaca i reformista kojeg je utemeljila i predvodi britanska vladajuća Konzervativna stranka. Tijekom predizborne kampanje nova mandatarka Sidlow već je najavila da će njeno prvo putovanje nakon stupanja na premijersku dužnost biti u Vatikan, a odmah potom i u London kako bi izrazila jasnu i glasnu podršku Poljske britanskoj politici „obrane nacionalnih suvereniteta država članica EU i identiteta njenih naroda“.

No, između Varšave i Londona mogli bi se pojaviti i problemi kojih do sada nije bilo a vezano uz sudbinu više od milijun poljskih državljana koji žive u Velikoj Britaniji u slučaju britanskog napuštanja EU, ili najavljene odluke vlasti u Londonu da iz sustava socijalne skrbi isključi sve stanovnike Britanije koji nisu i britanski državljani.

5. Prve mjesece nove Vlade na unutarnjopolitičkom planu gotovo će sigurno karakterizirati opsežni program političkih smjena – „lustracije unuka lustriranih“ kako kaže Jaroslaw Kaczynski, ili „političkih čistki“ kako kaže dosadašnja vlast. Nova mandatarka najavila je da će prvog dana stupanja na premijersku dužnost zatražiti na raspolaganje mandate svih dužnosnika i članova uprave u središnjoj banci, nacionalnoj radio i televizijskoj kući, kao i u Agenciji za zaštitu tržišnog nadmetanja koje je proteklih godina PiS učestalo optuživao za političku diskriminaciju, pristranost i donošenje odluka na štetu interesa poljskog naroda.

Jaroslaw Kaczynski čelne ljude Građanske platforme u već spomenutom intervjuu Wall Street Journalu nazvao je „duboko korumpiranim pripadnicima post-komunističke elite, djecom i unucima nekadašnjih tlačitelja, koji su uspostavili potpunu kontrolu nad poljskom državom“.

Po njegovu mišljenju nova vlada neće imati drugog izbora nego se okrenuti prije svega javnim tužiteljstvima i Policiji kako bi se cijeli sustav još jednom temeljito očistio, dok je on osobno najviše zainteresiran za ponovno otvaranje istrage o uzrocima pada predsjedničkog zrakoplova 2010-e godine u Katynskoj šumi u Rusiji u kojem je poginuo njegov brat blizanac i tadašnji predsjednik Lech Kaczynski.

Službena istraga koju je provela vlada Građanske platforme za pad zrakoplova optužila je „nedovoljno obučenu posadu poljskog ratnog zrakoplovstva koja nije bila sposobna kvalitetno izvesti manevar slijetanja u gustoj magli“.

Stranka PiS, međutim, i dalje ustrajava kako su poljski predsjednik te političko i vojno čelništvo države bili žrtve zavjere političke oporbe i poljskih tajnih službi sa ciljem eliminacije Predsjednika, a ne isključuju ni mogućnost da je u zavjeru bila uključena i sama Rusija.

S. B. Novi pogledi/Foto: np


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->