PREDSJEDNICA: Nadam se da će jednog dana i Srbi doći na proslavu Oluje u Knin

5 kolovoza, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Budnicom ulicama Knina počela je u proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”.



Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako se nada da ćemo jednog dana zajedno sa srpskom zajednicom biti u stanju zajedno obilježiti “Oluju” kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju i politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi i koje su upravo njihovo lokalno vodstvo i vlasti iz Beograda istjerali iz njihovih domova, izrazivši žaljenje zbog gubitka svakog života – hrvatskog i srpskog.

“Nadam se jednoga dana da ćemo biti u stanju zajedno obilježiti “Oluju” kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju, velikosrpsku politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi i koje su upravo njihovo lokalno vodstvo i vlasti iz Beograda istjerali iz njihovih domova”, rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Kninu upitana trebaju li predstavnici Srpskog narodnog vijeća, koji će se pokraj Knina pokloniti srpskim žrtvama Oluje, biti u Kninu.

05.08.2017., Knin – Zajednicki vijenac povodom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja” polozila je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarovic, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovic, predsjednik Vlade Andrej Plenkovic, zupan Sibensko-kninske zupanije Goran Pauk, kninski gradonacelnik Marko Jelic te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata.
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Što se Hrvatske tiče, rekla je, nama je žao svakog – života i srpskog i hrvatskog i svih koji su poginuli u Oluji i Domovinskom ratu općenito. “Ne veselimo se ničijoj tuzi i vjerujemo u zajedničku budućnost svih hrvatskih građana”,  kazala je u subotu u Kninu predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Dodala je da se slaže s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem kada kaže da bi se trebalo pokloniti i srpskim žrtvama.

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave na Kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha nastavljeno je u prijepodnevnim satima obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice vojnoredarstvene operacije „Oluje“.

Nazočili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar , predsjednik Sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade  Andrej Plenković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, većina ministara te brojni saborski zastupnici te drugi dužnosnici i gosti, među kojima i izbornik hrvatske vaterpolske reprezentacije koja je nedavno osvojila naslov svjetskog prvaka. Uoči podizanja zastave pročitana su imena 238 poginulih pripadnika hrvatskih snaga i dvoje nestalih u toj vojno-redarstvenoj operaciji kojima je minutom šutnje odana počast.

Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije  22 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena vojnoredarstvena operacija „Oluja“.
Po završetku podizanja zastave Republike hrvatske na kninskoj tvrđavi puštena su 22 bijela goluba koji simboliziraju 22. obljetnicu VRO Oluja, te su iz topničkih oružja ispaljena 22 počasna plotuna.

Uslijedio je mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) i Protuzračne obrane (PZO), tako što su kninsku tvrđavu u brišućem letu preletjeli vojni zrakoplovi. U svečanom preletu sudjelovala su po tri zrakoplova MIG-21, ZLIN-24L, Pilatus PC-9M, Canadair CL-415 i Airtracor AT-802 te po tri helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, BELL-206B i Mi-8 MTV.
Prelet helikoptera Kiowa Warrior su hrvatske letačke posade izvele samostalno prvi put nakon uspješno završenih bojevih gađanja i raketiranja na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju.

Nakon svečanosti podizanja zastave na kninskoj tvđavi uslijedit će i prigodna obraćanja državnih čelnika, a zatim mimohod s Kninske tvrđave do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta  u kojem će sudjelovati povijesne postrojbe, ešalon hrvatskih branitelj, tri ešalona Oružanih snaga RH,  te Ministarstva unutarnjih poslova, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika. Potom će u crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta misu predvoditi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Budnicom ulicama Knina počela je u subotu proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Budnica je počela u 7 sati, a izveo ju je Orkestar Oružanih snaga RH.

u Knin su u subotu došli visoki državni dužnosnici te su najprije minutom šutnje odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu i položili vijence i zapalili svijeće na Trgu Ante Starčevića kod spomenika pobjede “Oluja 95” gdje su se okupili i brojni branitelji.

Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata. Molitvu za poginule branitelje predvodio je vojni biskup, mons. Jure Bogdan.

Svi su se potom uputili na kninsku tvrđavu gdje će biti pročitana povjesnica o vojno-redarstvenoj operaciji “Oluja”, imena poginulih i nestalih pripadnika u toj operaciji i gdje će se minutom šutnje odati počast poginulim braniteljima. Potom će se tradicionalnom zvonjavom kninskih crkvenih zvona obilježiti ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije.

Hrvatska zastava na Kninskoj tvrđavi bit će podignuta uz državnu himnu i ispaljivanje 22 plotuna, u spomen na 22. obljetnicu Oluje. Posebna atrakcija bit će zračni mimohod zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane gdje će prvi puta javnosti biti predstavljeni helikopteri Kiowe.

U kninskoj tvrđavi prigodno će se nazočnima i javnosti obratiti predsjednica Republike, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade i kći branitelja koji je poginuo u Oluji.

Potom kreće mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika s kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj će se tradicionalno održati misa za domovinu. Predvodit će je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Dužnosnici i uzvanici susrest će se sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve skupine i članovima obitelji branitelja poginulih i nestalih u Oluji, a predviđen je obilazak braniteljskih zadruga

U Knin su već pristigli brojni građani, a među njima su i brojni hrvatski branitelji i ratni vojni invalidi koji su 1995. sudjelovali u “Oluji”.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->