PREKUNTA SJEDNCA SABORA: Robert Podolnjak odbio kandidaturu, Sabor nije konstituiran

3 prosinca, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Robert Podolnjak kojega je predložilo 55 zastupnika, odbio je kandidaturu za predsjednika Sabora. Kandidaturu nije prihvatio jer ga nije prihvatila i Domoljubna koalicija. Josip Leko potom je rekao da novi saziv Sabora nije konstituiran jer nije izabran predsjednik Sabora.



Podolnjak je u razgovoru za HRT odmah po otkazivanju kandidature izjavio je da će prihvatiti odgovornost za predsjednika Sabora samo ako to bude rezultat konsenzusa i SDP-a i HDZ-a. U ovom trenutku mislimo da je preglasavanje najgora politička opcija, kazao je.

Novi saziv Hrvatskog sabora okuplja se u četvrtak na konstituirajućoj sjednici, u okolnostima kakvih nije bilo u četvrt stoljeća modernog saborovanja, budući da je još nepoznato tko ima većinu u parlamentu.

Sabor broji 151 zastupnika, na izborima ih je najviše – 59, osvojila HDZ-ova Domoljubna koalicija, no SDP-ova koalicija Hrvatska raste je, nakon nekoliko dana, na konzultacije s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović došla s potporom 66 zastupnika.sabor, prkid zasjedanja

Ni to, međutim, nije dovoljno za parlamentarnu većinu koja bi izabrala vladu, za koju se traži potpora 76 zastupnika. Za tu su brojku velikim koalicijama nužni glasovi zastupnika Mosta nezavisnih lista, koji je na izborima dobio ukupno 19 mandata, no nakon “osipanja” ostao je na 15 zastupnika u svom klubu.

Neuspješan prvi pokušaj

U saborsku je proceduru u četvrtak upućen samo jedan prijedlog za imenovanje predsjednika Sabora – 55 zastupnika iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste predložili su da se na tu funkciju imenuje zastupnik Mosta nezavisnih lista Roberta Podolnjaka, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak, koji je odbio kandidaturu.

Davorin Mlakar (HDZ) traži vremena: Dozvolite da vidimo formiranje državne vlasti u njegovoj cjelokupnosti, od kojega je izbor predsjednika Sabora samo jedan njegov dio.

Sjednica Sabora je došla preuranjeno. Treba ostaviti još vremena, kazao je Branko Grčić (SDP). Da je današnje konstituiranje uspjelo to bi bio korak naprijed. Građani to očekuju. Treba nam Sabor i Vlada u što kraćem razdoblju, kazao je Grčić.

Prije izjašnjavanja za predsjednika Sabora Leko je pozvao zastupnike da poštuju dignitet i poslovnik Sabora. Kazao je da cijeli proces izbora nije iscrpio demokratske mogućnosti.
Roberta Podolnjaka

Podolnjak je objasnio kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom, na što je predsjedavajući Josip Leko konstatirao kako to znači da u proceduri ne postoji ni jedan valjan prijedlog te prekinuo sjednicu i najavio da će se nastaviti kada se skupi većina potrebna za konstituiranje Sabora.

Zastupnik Mosta nezavisnih lista Ivan Lovrinović nije u četvrtak skrivao razočarenje činjenicom da Hrvatski sabor nije u prvom pokušaju uspio izabrati svog predsjednika, a time se ni konstituirati.

Očekivali smo da će se predsjednik izabrati konsenzusom, jer nam je to potrebno u ovoj situaciji, no vidite da se ove dvije stranke (SDP i HDZ) nikako ne mogu složiti oko tako važne stvari, izjavio je Lovrinović na izlasku iz sabornice.

Ustvrdio je i kako je sada jasno da Most nije taj koji “koči uspostavu i Vlade i predsjednika parlamenta”. “Sada je to svima vidljivo”, rekao je Lovrinović.

Zastupnici iz SDP-ove koalicije Hrvatska raste, njih 55, predložili su da se za predsjednika Sabora imenuje zastupnik Mosta Robert Podolnjak, no protiv tog prijedloga izjasnili su se HDZ-ovi zastupnici i sam Podolnjak.

Objasnio je kako bi mu imenovanje bilo prihvatljivo samo ako bi se o njemu odlučilo konsenzusom.

Tijek sjednice Sabora 

10: 55 – Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je novoizabrane zastupnike na odgovornost prema biračima, te je podsjetila da će se drugi krug konzultacija za formiranje vlasti održati u ponedjeljak.

10:34 – Leko je prekinuo sjednicu i najavio sljedeću kada će se skupiti dovoljna većina za odabir predsjednika Sabora i sastav Vlade.

10:33 – ‘Zahvaljujem na potpori, ali prihvatiti ću kandidaturu samo ako bude konsenzusa. Moram otkloniti prijedlog kandidature’, rekao je Podolnjak.

10:30 – Davorin Mlakar iz HDZ-a kaže da u slučaju da je Leko dao pauzu, ovo se sada ne bi događalo. ‘Mi nismo za prijedlog koji ste stavili na klupe’, kazao je

10:29 – Zastupnicima nije jasno prihvaća li Podolnjak kandidaturu ili ne.

10:27 – ‘Ovdje nema imperativno mandata, to ste trebali dogovoriti prije’, rekao je Leko Podolnjaku.

10: 26 – Robert Podolnjak javio se za riječ i kazao kako je Most izrazio želju da će prihvatiti kandidaturu za predsejdnika Sabora ukoliko je to stav zastupnika Kolaicije raste i Domoljubnom koalicijom.

10:25 – Branimir Glavaš kaže da kandidat mora reći prihvaća li kandidaturu. Leko napominje kako to poslovnikom nije obuhvaćeno te da je kandidat tu i u slučaju da se protivi kandidaturi, to može reći.

10:21 – Javno će se glasovati o prijedlogu za predsjednika Sabora.

10:21 – Zastupnici na stol moraju dobiti materijale o prijedlogu za predsjednika Sabora. Za to vrijeme Leko podsjeća zastupnike što je demokracija.

10:21 – Nitko se nije javio za raspravu.

10:20 – 55 zastupnika predlaže za predsjednika Hrvatskog Sabora Roberta Podolnjaka iz Mosta.

10:19 – HDZ tražio pauzu, a Leko ih odbio.

10:18 – Jedan je prijedlog za predsjeednika Sabora.

10:10 – Josip Leko otvorio je konstituirajuću sjednicu Sabora. Svih 151 zastupnika nalazi se na sjednici.

10:05 – Josip Leko koji će predsjedati sjednicom kazao je kako se čeka da se zastupnici registriraju kako bi se utvrdilo prisutnost zastupnika i zastupnica u dvorani.

9:46 – Očekuje se početak sjednice u 10 sati.

9:10  Zasjeda Klub HDZ-a. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije u četvrtak ujutro, uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora, otkrio koga će ta stranka predložiti za predsjednika parlamenta, odnosno hoće li ostati kod prijedloga da to bude HDZ-ov Željko Reiner.

Sabor broji 151 zastupnika, na izborima ih je najviše – 59, osvojila HDZ-ova Domoljubna koalicija, no SDP-ova koalicija Hrvatska raste je, nakon nekoliko dana, na konzultacije s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović došla s potporom 66 zastupnika.

Na zasjedanje su pozvani brojni uglednici, među kojima i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović koja je Sabor i sazvala na prvo zasjedanje.

Maxportal/Foto:hrt


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->