Preminuo je Helmut Kohl – kancelar koji se izborio za Njemačku i Hrvatsku

16 lipnja, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Umro je Helmut Kohl, bivši njemački kancelar, arhitekt njemačkog ujedinjenja 1990. i mentor Angele Merkel, umro je u 87. godini, objavila je njegova Kršćanska demokratska unija (CDU).



Kohl je bio njemački kancelar u razdoblju od 1982. do 1998. godine. Vođu njemačkih demokršćana povijest pamti kao državnika koji je bio na čelu Savezne Republike Njemačke u vrijeme završetka Hladnog rata i upravljao procesom ujedinjenja s postkomunističkom Njemačkom Demokratskom Republikom.

Kohlovih 16 godina na dužnosti kancelara je najdulje od bilo kojeg njemačkog kancelara nakon Otta von Bismarcka i daleko najdulje od bilo kojeg demokratski izabranog kancelara.

Kohl je godinama bolovao, a umro je u svom domu u Ludwigshafenu.

HVALA ZA NJEMAČKO JEDINSTVO – Oproštaj BILDA od poštovanog kancelara 

 

Bivši američki predsjednici George W. Bush i Bill Clinton smatrali su Kohla najvećim europskim čelnikom druge polovice 20. stoljeća.

Kohl kao malo koji političar simbolizira sudbinu poslijeratne Njemačke ali i europskog kontinenta što ima veze s činjenicom da je za kormilom gospodarski najsnažnije europske zemlje stajao u povijesno sudbonosnom razdoblju od 1982. do 1998.

Kohl je rođen 1930.  kao najstarije od troje djece u obitelji državnog činovnika u Ludwigshafenu u saveznoj državi Porajnje-Falačka kojoj je ostao vjeran do smrti. Njegovi politički protivnici su upravo tu njegovu privrženost rodnom kraju i tradiciji smatrali provincijskim i neprikladnom modernoj, poslijeratnoj Njemačkoj.

No Helmut Kohl, koji se vrlo rano priključio poslije rata osnovanoj Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU), je na početku svoje karijere unutar CDU-a, koji je tada bio čvrsto u rukama poslijeratnog kancelara Konrada Adenauera, slovio kao pokretač modernizacije stranke. U 1959. je postao zastupnik u parlamentu Porajnja-Falačke a deset godina kasnije i njezin premijer.

Kohlova munjevita karijera na saveznoj razini započinje 1973. preuzimanjem vodstva CDU-a i odlaskom u tada glavni grad Bonn. Na čelo Savezne Republike Njemačke došao je 1982. i to nakon što je Liberalno-demokratska stranka (FDP) okrenula leđa dotadašnjem partneru Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD) i Kohl je preuzeo kancelarsku fotelju od Helmuta Schmidta (SPD) koju je držao do izbora 1998. kada je poražen od Gerharda Schroedera (SPD).

Kohl je kao političar zasjao krajem osamdesetih kada je u jeku otvaranja Sovjetskog Saveza stekao povjerenje Mihaila Gorbačova koji ga je redovito posjećivao u njegovom rodnom kraju. Kohlu su u posjet u njegovu vikendicu u vinogradima Porajnja dolazili svjetski državnici ali je to i dalje kritičarima, i iz vlastitih redova, služilo za porugu da Kohl vodi provincijsku politiku nedoličnu gospodarskom divu Njemačkoj. Osim toga mu se predbacivao i manjak intelektualizma i sofisticiranosti u usporedi s njegovim socijaldemokratskim prethodnicima Helmutu Schmidtu i Willyju Brandtu koji su slovili kao profinjeni stratezi.

No na susretima s državnicima u dubokoj provinciji je pripreman i novi ustroj Europe nakon pada Berlinskog zida. Najveći trijumf Kohl je doživio 3. listopada 1990. kada su savezne države koje su se do tada nalazile u sklopu Demokratske Republike Njemačke pripojene Saveznoj Republici Njemačkoj. Zbog njegove uloge u ovom procesu Kohla su do smrti nazivali i Kancelarom ujedinjenja.

No, istočna Njemačka ga je u dobroj mjeri stajala i kancelarske fotelje. Na izborima 1998. Kohlov najveći teret su bila neispunjena obećanja da će područje bivšeg DDR-a u roku nekoliko godina biti pretvoreno u cvjetajuće krajobraze.

Poučen iskustvima svjetskih ratova 20. stoljeća koji su pokrenuti s njemačkog tla i u kojima je izgubio nekoliko članova obitelji, Kohl je snažno radio na obećanju koje je, prema biografiji, dao svojoj majci obećavši joj da će se truditi da u Europi više nikad ne dođe do rata. Otuda i njegovo snažno zalaganje za očuvanje njemačko-francuskog prijateljstva koje su započeli Konrad Adenauer i Charles de Gaulle a nastavili Kohl i Francoise Mitterrand s kojim je zagovarao snažniju integraciju Europe.

Njegova borba za ujedinjenu Europu kroz instituciju Europske unije najbolje se očituje u zalaganju za uvođenje zajedničke valute eura. Euri su ga međutim stajali političke karijere i bacili najveću sjenu na njegov lik i djelo. U 2000. u jeku skandala CDU-a oko ilegalnih donacija Kohl je smijenjen s mjesta počasnog čelnika stranke zbog toga što je pred istražnim povjerenstvom odbio navesti imena tajnih donatora objašnjavajući to time da je dao časnu riječ.

U to vrijeme od njega se okrenula i sadašnja kancelarka Angela Merkel koja se upravo pod pokroviteljstvom Helmuta Kohla uzdigla iz provincijske istočnonjemačke političarke u vrh stranke. U tom razdoblju je Kohl Angelu nazivao moja djevojčica (Mein Mädchen) što su kasnije mediji u vrijeme Kohlovog političkog pada rado citirali.

Nakon 2000. Kohl je živio povučeno u svom domu u Ludwigsburgu posebice nakon samoubojstva njegove supruge i nakon što je nakon jednog pada ostao prikovan uz invalidska kolica.

Hrvati će Kohla pamtiti jer se među prvima založio za priznavanje neovisnosti Slovenije i Hrvatske. Njemačka je, uz Vatikan i Svetog Oca, Ivana Pavla II., među prvima priznala Hrvatsku, prepoznavši tako što se zapravo početkom devedesetih događalo u Hrvatskoj, koja je bila izložena brutalnoj velikosrpskoj agresiji.

“Njemački kancelar Helmut Kohl ili, kako su ga zvali ‘stari gospodin’, iznio je priznanje Hrvatske na svojim leđima, uz pomoć ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera”, u jednom je intervjuu izjavio bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić.

Dodao je također da je u noći sa 16. na 17. prosinca 1991. godine Helmuz Kohl slomio i Britance i Francuze koji su bili za očuvanje Jugoslavije te ih prisilo da priznaju Hrvatsku kao samostalnu državu.

Važnu ulogu u priznanju Hrvatske, uz Kohla, imao je i tadašnji ministar vanjskih poslova Njemačke, Hans-Dietrich Genscher, koji je u više navrata posjetio Hrvatsku, susreo se u ono ratno vrijeme s prvim hrvatskim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom, i podržao Hrvatsku na putu samostalnost unatoč velikim protivljenjima koja su dolazila iz jednog dijela Europe, prije svega Francuske te Velike Britanije.

Za zasluge u priznanju i afirmaciji Hrvatske Kohl je 2006. i odlikovan od strane tadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->