PRESUDA BANKARU: Čedo Maletić prevario i banku i državu, isplaćivao bonuse unaprijed, a nije plaćao porez

16 studenoga, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ČEDO MALETIĆ, BIVŠI PREDSJEDNIK UPRAVE IMEX BANKE I HRVATSKE POŠTANSKE BANKE – UTAJIO POREZ I LAŽIRAO FINANCIJSKA IZVJEŠĆA NA TEMELJU KOJIH JE SEBI I ČLANOVIMA UPRAVE ISPLAĆIVAO NEPRIPADAJUĆE BONUSE!



Tko je zapravo Čedo Maletić?

Oko bivšeg predsjednika uprave Hrvatske poštanske banke Čede Maletića veže se niz afera u koje su uključeni brojni akteri iz politike i gospodarstva. Karijera Čede Maletića bila je u strelovitom usponu sve do prije nešto više od tri godine kada su mediji po prvi puta počeli pisati o kriminalnim radnjama bivšeg čelnika HPB-a kojeg je aktualni premijer Zoran Milanović smijenio nakon neuspjele privatizacije Banke koja je 2013. godine onemogućena radi zabilježbe Suda na centralnoj zgradi HPB-a u Jurišićevoj ulici u Zagrebu temeljem tužbi grupacije Fantasyland iz Samobora protiv HPB-a-a u iznosu većem od 100 milijuna EUR-a.

Kao osoba od povjerenja bankarskog lobija bio je idealna osoba za odrađivanje prljavih poslova u preuzimanju bankarskog tržišta u vlasništvu države pri čemu je imao i zaštitnike u političkim strukturama.

Mediji su pisali da je Čedo Maletić 2011. godine bio osoba s najvećom plaćom u javnom sektoru – 90.000 bruto, a  Hrvatska poštanska banka jedina državna ustanova koja je odbila smanjiti plaće svojim menadžerima. HPB je godišnje za plaće četvero članova Uprave izdvoji nevjerojatnih tri milijuna kuna. Plaća šefa banke bila je dvostruko veća od plaće predsjednika Vlade.

Kao predsjednik Uprave HPB-a imao je za zadatak smanjiti vrijednost državne Banke i zaustaviti njenu ekspanziju na bankarskom tržištu koja je u vrijeme Josipa Protege 2008/2009 god. pretendirala preuzeti veći dio bankarskog tržišta pružajući bankarske usluge u više od 1000 poslovnica Hrvatske pošte.

Uništenje HPB-a i zaustavljanje procesa širenja zdušno su podržali vodeći bankari koji su 90-tih izvršili pljačku neviđenih razmjera preuzimajući ne samo udio u bankarskom tržištu, već i gospodarski potencijal države koji se nalazio pod kolateralom Zagrebačeke banke, PBZ-a i Erste Banke.

bankomat-todoric[1]

Naravno, u tom procesu Maletić je uživao i podršku ne samo Bože Prke, Franje Lukovića i Petra Radakovića, već i Ivice Todorića koji je pod okriljem tih triju banka preuzimao, i još uvijek preuzima, preostali gospodarski potencijal države pružajući političku zaštitu toj organiziranoj grupi kojoj i sam pripada. Stoga ne iznenađuje činjenica da je bivši ministar financija Slavko Linić samo nastavio ono što su prethodno započeli Čedo Maletić i bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker koji je u procesu uništenja HPB-u imao značajnu i kao političar vodeću ulogu.

Još u lipnju 2012.godine business.hr je objavio dokumente iz kojih proizlazi kako je Čedo Maletić kao predsjednik uprave Hrvatske poštanske banke lažno prikazivao poslovanje Banke, te kako je izravnim nadzorom HNB-a utvrđeno da je HPB u 2011.g. zabilježio gubitak od 36,8 milijuna kuna, a ne dobit od 80 milijuna kuna kao što je to lažno prikazala Uprava HPB-a na čelu s Maletićem.

Iz tih javno objavljenih dokumenta proizlazi da je Hrvatska narodna banka još 2012.-te godine ukazivala na nezakonit i nepravilan rad Banke, a što su poduzele nadležne institucije nije poznato. I Maxportal je već ranije izvještavao o nezakonitom radu Uprave HPB-a pod vodstvom Čede Maletića što je bilo razlogom zbog čega je grupacija Fantasyland uputila prijavu prema Hrvatskoj narodnoj banci koja je izdala i očitovanje vezano uz nezakonit i nepravilan rad HPB-a koji smo u cijelosti objavili.

ČEDO MALETIĆ – KAO PREDSJEDNIK UPRAVE IMEX BANKE SAM SEBI ISPLATIO NEPRIPADAJUĆI BOUNS OD 750.000,00 KUNA I UTAJIO POREZ PREMA DRŽAVI !

Maxportal je u posjedu Presude Općinskog suda u Splitu iz koje je vidljivo kako je Čedo Maletić 2007. godine kao predsjednik uprave IMEX Banke isplatio sebi nepripadajući bonus u iznosu od 750.000,00 kuna na koji nije platio porez prema državi.

čedo 1

Presudom Općinskog suda u Splitu naloženo je Čedi Maletiću vratiti protupravno prisvojeni iznos od 750.000,00 kuna vlasnicima – dioničarima IMEX Banke zajedno sa zakonskom zateznom kamatom koja na taj iznos teče od 23. lipnja 2008.g.,  a što približno iznosi oko 1.800.000,00 kuna.

Također, tom presudom Čedo Maletić vlasnicima IMEX Banke mora isplatiti  i troškove sudskog postupka u iznosu od 85.00,00 kuna zajedno sa pripadajućim kamatama od dana donošenja prvostupanjske presude 19. veljače 2014.

Naime, iz presude Općinskog suda u Splitu proizlazi da je Čedo Maletić kao predsjednik uprave IMEX Banke isplatio sam sebi nepripadajući bonus u iznosu od 750.000,00 kuna, a na koje nije platio porez prema državi iz čega proizlazi da je kao predsjednik uprave stekao protupravnu imovinsku korist u iznosu od 750.000,00 kuna i oštetio državni proračun u iznsu većem od 300.000,00 kuna.

Istu praksu lažnog prikazivanja dobiti i gubitaka taj poznati bankar i bivši viceguverner Hrvatske narodne banke nastavio je i u Hrvatskoj poštanskoj banci o čemu je Maxportal već izvještavao. Naime, kao predsjedniku uprave Hrvatske poštanske banke Čedi Maletiću i članovima tadašnje uprave HPB-a Dubravki Kolarić, Tanji Šimunović i Boženki Mostarčić isplaćen je iznos nešto manji od 6.000.000,00 kuna za 2014.godinu, iako je u HPB-u iskazan gubitak u iznosu od 658.000.000,00 kuna od kojih je HNB rezervirao 458.000.000,00 kuna, a Čedo Maletić 200.000.000,00 kuna.

Slučajevi poput  Čede Maletića koji je na listi provjere SAMOSTALNE SLUŽBE ZA OTKRIVANJE POREZNIH PRIJEVARA pri Ministarstvu financija RH primao plaću u iznosu od 42.500,00 kuna punih 16 mjeseci protivno odluci Vlade RH, samo su neki od primjera koji ukazuju da se i nadalje štiti i protežira kriminal u državi.

O manipulacijama Čede Maletića vezanim uz rezervacije i iskazivanje dobiti u gubitka Hrvatske poštanske banke na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočio je i Vedran Duvnjak koji je u razdoblju 2008.g. – 2011.g. obnašao dužnost zamjenika predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke, te Ivica Maloča supervizor Hrvatske narodne banke. Evo što su izjavili Vedran Duvnjak i Ivica Maloča na pitanja Suda i odvjetnika.

Vedran Duvnjak – Zašto je rezervirano 500 mil. umjesto 59?

Vedran Duvnjak na sudjenju za ”Bankomat”


HPB Bankomat – Ivica Maloča, supervizor HNB-a: Izvršiš prevelike rezervacije i onda si „FACA“

Na ročištu Županijskog suda u Zagrebu svjedočio je Damir Vujić, bivši direktor HPB-a za upravljanje naplatom u razdoblju 2006.g. do 2010.g. koji je izjavio kako je njegova direkcija u HPB-u samostalna i neovisna u radu, te kako je unatoč protivljenju direkcije i njega kao direktora HPB-a, Uprava Čede Maletića naredila da se pokrenu ovršni postupci protiv Fantasylanda.

Evo što je izjavio direktor HPB-a Damir Vujić na pitanja predsjednice sudskog vijeća i optuženih u slučaju Bankomat!

KAKO SE ISISAVA NOVAC IZ HRVATSKE POŠTANSKE BANKE ZA PLAĆANJE ODVJETNIČKIH USLUGA? SUKOB INTERESA!

IVICA CRNIĆ – odvjetnik kojeg je angažirao Čedo Maletić kao zastupnika Hrvatske poštanske banke u tzv. predmetu „HPB Bankomat“, zastupa Čedu Maletića i u svom predmetu protiv IMEX Banke! Tko to plaća, HPB ili Čedo Maletić?
Maxportal je u posjedu dokumenata iz kojih proizlazi da je Čedo Maletić u predmetu po kojem je tuženik u sporu koji je od strane dioničara IMEX Banke pokrenut protiv njega radi protupravnog prisvajanja iznosa od 750.000,00 kuna na ime akontacije za bonus isplaćen lažnim prikazivanjem ostvarene dobiti angažirao odvjetnika Ivicu Crnića kojeg je istovremeno kao predsjednik UPRAVE HPB-a angažirao kao odvjetnika koji zastupa Hrvatsku poštansku banku u tzv. Predmetu „HPB Bankomat“.

Zanimljiva je koincidencija da je odvjetnik Ivica Crnić u siječnju 2014.g. angažiran u predmetu „HPB Bankomat“ u kojem mu se za statiranje u postupku isplaćuju stotine tisuća kuna iz Hrvatske poštanske banke po ugovoru i nalogu Čede Maletića kao tadašnjeg predsjednika uprave HPB-a, te istovremeno u siječnju 2014.g. kao odvjetnik angažiran od strane Čede Maletića kao fizičke osobe u postupku po kojem je bivši predsjednik uprave IMEX Banke tuženik zbog isplate nepripadajućeg bonusa kojeg je sam sebi isplatio i na koji iznos nije platio porez prema državi.

Za USKOK i nadležna tijela i institucije vrlo zanimljiv podatak koji ukazuje na osnovanu sumnju kako je novac iz HPB-a isplaćivan Ivici Crniću u znatnim iznosima a potom korišten za obavljanje odvjetničkih usluga u privatne svrhe Čede Maletića. Da li je to uistinu tako, na nadležnim institucijama je da to utvrde.

Iz presude Općinskog suda u Splitu od 19. veljače 2014.g. vidljivo je da je tuženiku Čedi Maletiću naloženo izvršiti povrat protupravno prisvojenih novčanih sredstava IMEX Banke u iznosu od 750.000,00 kuna što zajedno sa zakonskom zateznom kamatom sada iznosi cca 1.800.000,00 kuna, te naloženo isplatiti i troškove vođenja sudskog postupka u iznosu od 85.00,00 kuna zajedno sa pripadajućim kamatama , slijedom čega se postavlja pitanje da li je novac Hrvatske poštanske banke korišten za plaćanje u privatne svrhe Čede maletića u predmetu IMEX Banka.

Stoga se postavlja pitanje, koliko je u tom razdoblju od 01.siječnja 2014.g. Čedo Maletić uplatio odvjetniku Ivici Crniću za zastupanje u predmetu IMEX Banka, a koliko je Hrvatska poštanska banka u tom istom razdoblju isplatila Ivici Crniću za zastupanje u tzv. predmetu „HPB Bankomat“ kojeg je pokrenuo upravo Čedo Maletić, i po kojem predmetu će država, sada je to sasvim izgledno, platiti milijune kuna štete na teret poreznih obveznika. Naravno, i sve izvršene uplate Hrvatske poštanske banke prema Ivici Crniću snosit će država i svi njeni porezni obveznici.

BANKARI IZNAD ZAKONA

Linićev pokušaj privatizacije HPB-a 2013. neslavno je propao upravo zbog zabilježbi tvrtke Fantazija projekt na imovinu Hrvatske poštanske banke d.d.

U međuvremenu nam je iz najviših pravosudnih krugova potvrđeno da se pri Županijskim sudu u Zagrebu vodi postupak provedbe dokaza protiv prvookrivljenog Čede Maletića, bivšeg predsjednika uprave HPB-a, i drugih zbog kaznenih djela iz čl. 333 st. 1 i dr.

Je li konačno došlo vrijeme da jedan bankar završi u zatvoru? Zašto je Ivica Todorić ušao u vlasništvo HPB-a? Što se želi sakriti od javnosti i koga zaštititi ulaskom Ivice Todorića u vlasništvo HPB-a? Zašto je Ivica Todorić ušao u vlasništvo HPB-a preko tvrtke Agrokor projekt d.o.o. koja nema bonitet, nije poslovala i predavala financijska izvješća, a niti je u sastavu koncerna Agrokor?

Tko je obmanjivao javnost o ulasku koncerna Agrokor u vlasništvo HPB-a? Za koga se odrađuje privatizacija HPB-a putem dokapitalizacije i u čijem je to interesu? Zašto Hrvatska narodna banka o svemu šuti? Kako je u IMEX Banci postavljena prethodna uprava, a Hrvatska poštanska banka sa adekvatnošću kapitala od 6,8% daleko od zakonom propisanog minimuma izbjegla stečaj i postavljanje posebne uprave od strane Hrvatske narodne banke?

Tko je odobrio privilegiranu prodaju dionica HPB-a u paketima ne manjim od 100.000,00 EUR-a i po minimalnoj cijeni od 600 kuna po jednoj dionici? Tko stoji iza fondova koji su otkupljivali dionice HPB-a? Tko je tko u Hrvatskoj narodnoj banci i čije interese zastupaju? Što se dešava sa Hrvatskom poštom i poslovnicama Hrvatske pošte u kojima posluje i Hrvatska poštanska banka? Tko rasprodaje imovinu Hrvatske pošte u bescjeneje, a istovremeno za Hrvatsku poštu kupuje tvrtke gubitaše? Za koga se priprema privatizacija Hrvatske pošte?

Sve o ovoj aferi, četverogodišnjem nezakonitom djelovanju uprave i pojedinih sektora HPB-a i ulozi pravosudnih dužnosnika u prikrivanju nezakonitosti, sprezi političkih moćnika i financijskih lobija donosimo uskoro.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->