Rajković o smjeni Radmana: ”Štalu treba temeljito očistiti, Radman je seksist i udara nemoćne žene”

3 ožujka, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

DRAŽEN RAJKOVIĆ : „Na funkciji glavnog ravnatelja HRT-a više nikada neće biti bivši izvršni sekretar Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske!“



Radman pada ko’ Al Capone kojeg su ulovili zbog  utaje poreza, ali ne i za mafijaška ubojstva; tako je i šef HRT-a ulovljen za pogrešno vođeno knjigovodstvo, ali ne i za brojne druge velike afere čiji se rasplet tek čeka – rekao je u Bujici bivši član Nadzornog odbora Hrvatske radio-televizije i stručnjak za financiranje javnih RTV servisa Dražen Rajković.

Rajković je u Bujici komentirao i kaznene prijave koje je protiv Radmana imenom i prezimenom podnio Uskoku i DORH-u, još u listopadu prošle godine:

– Uskok se mojim prijavama nije htio baviti i „spustio“ ih je na nižu razinu, iako se radi o milijunima. U nekim drugim slučajevima – pout slučaja zastupnice Rusak – gdje je riječ o minornim stvarima, angažirali su se maksimalno – naravno, zbog politike! Bojim se da iza svega stoji Ivo Josipović koji je školovao mnoge suce, državne odvjetnike i ostale iz pravosuđa, a oni sada naprosto ne diraju njegove ljude. Radman je bio Josipovićev čovjek. Kada smo ga svojedobno uzdrmali i htio je dati ostavku, Josipović ga je pozvao na Pantovčak i odgovorio od toga. Nakon odlaska Josipovića, uspio se nekako pomiriti s Milanovićem i partija ga je štitila do kraja.

Na pitanje voditelja tvrdi li da hrvatsko pravosuđe nije neovisno, Rajković je odgovorio:

– Apsolutno! Veliki dio pravosuđa je pod političkom kontrolom i to je najveći hrvatski problem! Radmanu je u pravosuđu zaleđe dao Josipović i on sigurno ponovo računa na stavljanje spisa u ladicu. Imam dojam da će Radman i sada zavlačiti… Sud bi ga čak mogao vratiti! Ja otvoreno sumnjam u neovisnost pravosuđa. Ovog časa bi trebalo prisluškivati Josipovića i Radmana, ali Lozančić to neće učiniti. I on je njihov!

Uvodni prilog govorio je o Radmanovoj smjeni:

“Gotov je! Napokon je započelo odbrojavanje posljednjih dana Gorana Radmana na funkciji glavnog ravnatelja Hrvatske radio-televizije. Nakon nepune četiri godine strahovlade, Nadzorni odbor ovog je tjedna jednoglasno zatražio Radmanovu smjenu. Radmana glave nije došao ZAMP, nisu niti protuzakonita otpuštanja nepodobnih hrvatskih kadrova. On nije pao u nemilost niti zbog evidentne političke pristranosti ili sukoba sa suradnicima.

Glave ga nisu došli čak niti brojni sumnjivi ugovori, zbog kojih je već prijavljivan DORH-u i Uskoku. Goran Radman je dolijao zbog teškog kršenja Zakona o HRT-u, na što ga je pravovremeno upozorila Agencija za elektroničke medije, no on se na to bahato oglušio i nije poduzeo pravovremene mjere za odvajanje javnog od komercijalnog knjigovodstva, čime je došao u sukob s propisanim europskim direktivama.

Prof. dr. Ivo Banac na račun Gorana Radmana ima cijeli niz zamjerki. Banac govori s demokratskog rakursa, a Radman je djelovao s totalitarnog. Nadzorni odbor HRT-a, koji je u ponedjeljak pokrenuo postupak Radmanova razrješenja, učinio je to u koordiniranoj akciji s resornim Ministarstvom kulture. S obzirom da su Radmanovu smjenu Hrvatskom državnom saboru predložili i članovi Nadzornog odbora koje je izabrala Milanovićeva bivša većina, bit će zanimljivo vidjeti hoće li ga uopće itko u parlamentu braniti.

U grčevitoj bitci za opstanak u vrućoj ravnateljskoj fotelji, Goran Radman ispočetka se oslanjao na potporu bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Nakon Josipovićevog odlaska s Pantovčaka, Radman je pustio Milanovićevim jurišnicima na Prisavlju da rade što hoće i tako si osigurao potporu bivšeg SDP-ovog premijera.

Tijekom godina, Radman se zamjerio mnogima, otpuštao je uglavnom žene, a Ivo Lončar čak je i umro zbog sukoba s prisavskom vrhuškom. Radno iskustvo potrebno za obavljanje funkcije glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Goran Radman stekao je u komunizmu. Način na koji je vodio javnu televiziju potpuno je u skladu s njegovom lojalnošću bivšem režimu, a simbolična politička štafeta koju je donio na Prisavlje, sada će napokon s njega i otići.

Novinarka Bujice o Radmanu je razgovarala s profesorom Ivom Bancem, koji je HRT nazvao „štalom koju treba počistiti“. Nije problem samo Goran Radman, problem je cijeli sustav i treba ga detaljno srediti, a važno je i tko će doći na njegovo mjesto – izjavio je Banac za Bujicu.

RAJKOVIĆ:  Nisam zadovoljan onim što plaćam. Mislim da je napokon došlo vrijeme da se uspostavi pravi javni RTV servis. Podaci o gledanosti su loši. HRT se ne obraća svim građanima. Televizija mora biti hrvatska i obraćati se većini. Radman nije ništa korisno radio, nego je samo kadrovirao i udovoljavao politici koja je imala svoje aranžmane. Program koji smo dobili bio je očajan. Nova ekipa mora složiti sve iz početka. Profesor Banac je u pravu – to je jedna „štala“!

Zbog Radmanova kriminala Dražen Rajković je prije tjedan dana uputio pismo predsjedniku Hrvatskog državnog sabora, akademiku Željku Reineru, a konkretan razlog za raspravu o smjeni kontroverznog šefa HRT-a najavljenoj za četvrtak ujutro, također je spremno komentirao:

– Europa brani tržišno natjecanje, jer su komercijalne televizije slabije na tržištu. Ako imate javne prihode, iz njih možete financirati samo javne sadržaje. Ne može se javni novac trošiti na komercijalne sadržaje. To bi se moralo voditi sa dva različita računa. Mi smo Radmana na to tjerali, ali on to nije htio činiti. Radman je cijelo vrijeme bahat. Odgovarati će za sve, samo mora proći vrijeme…

U Bujicu se telefonom javio Siniša Kovačić, predsjednik Hrvatskih novinara i publicista koji je javno podržao smjenu Gorana Radmana i zatražio transparentnost u poslovanju. Ponovio je da su plaće na HRT-u iznad prosjeka i da su otpremnine koje su se predlagale aneksima ugovora za 44 odabrana zaposlanika – sramotne i nepotrebne. Kovačić je izjavio da postoje brojne indicije o političkom uhljebljivanju na HRT-u, dok časni ljudi nisu dobili priliku.

Dražen Rajković otkrio je da i na HRT-u postoji „slučaj Crnoja“:

– Radmanov kum Željko Rogošić prijavljen je u Splitu i već godinama vara državu, zadržava razliku u novcu. No, to nikoga ne zanima, niti to tko istražuje! To je Crnoja broj dva, a svi šute!

Rajković je u Bujici spomenuo i slučaj djelatnice bliske Goranu Radmanu koja je na korištenje dobila službeni automobil, a dala ga je kćeri…

Od MUP-a je zatražio i da se napokon ispita slučaj samoubojstva Snježane Abdurahmanović, koja se ubila zbog mobbinga na Prisavlju: –

Nikada nije riješen slučaj gospođe koja se zbog Radmana ubila! To piše u njezinom oproštajnom pismu i sada javno pozivam novog ministra Vlahu Orepića da to pismo pokaže javnosti, a ne da ga skriva kao njegov prethodnik!

U drugom telefonskom javljanju u večerašnju Bujicu, čuli smo svjedočenje Silvije Žužul, mlade pravnice i bivše tajnice Nadzornog odbora HRT-a koja je također dobila otkaz:

– Izvanredan otkaz mi je uručen pod optužbom da širim nacionalizam! Netko je s mog službenog telefona navodno nazvao Hrvoja Klasića koji često gostuje na HRT-u i pustio mu „Bojnu Čavoglave“! On je to prijavio Radmanu koji me je pozvao i priopćio mi da više ne radim na HRT-u! Službeni telefon uvijek sam ostavljala na poslu, kod kuće sam se koristila privatnim, a Klasić je poziv navodno dobio kada nisam bila na poslu. Tako da mislim da mi je sve namješteno.

No – da to i nije tako – da sam stvarno pustila Thompsonovu „Bojnu Čavoglave“ Klasiću – pa zar je to neka zabranjena pjesma i kakav je to nacionalizam?! Zar se zbog toga nekome daje otkaz?! Očito je da sam im smetala na mjestu tajnice Nadzornog odbora i da nisam smjela dolaziti u doticaj s nekim dokumentima… Dr. Klasić je kasnije na sudu čak rekao da me ne poznaje, ali nije me zaštitio jer je i on očito bio dio namještaljke!

RAJKOVIĆ:  Ovo je katastrofa! Silvija je bila izvrsna tajnica. Ona je smetala jer je znala sve iz zapisnika sa sjednica Nadzornog odbora… Od Radmana su najčešće stradavale nemoćne žene! U SAD-u bi to bio veliki problem… On je seksist i udara po nemoćnim ženama, a s druge strane – svoje poslušnike štiti.

Mislim da je zahtjev za Radmanovom smjenom legitiman i da će proći jednoglasno. Ali ovo je tek početak. Stvarnu „štalu“ tek treba očistiti i krenuti naprijed – zaključio je Dražen Rajković.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->