Raspada li se N1, televizija koju Hrvati ne vole

kolovoz 30, 2015 maxportal
Share Button

PRIJE točno godinu dana, 30. listopada 2014., s emitiranjem je počela N1 televizija koja je pompozno najavljena kao “regionalni CNN”. Zamišljeno je da se program emitira iz tri studija – sarajevskog, beogradskog i zagrebačkog – a u Hrvatskoj su angažirana poznata novinarska imena.Direktor programa u Zagrebu postao je Dubravko Merlić, a u “N1 jato” dovedeni su Zoran ŠprajcJosip Šarić, Anka Bilić Keserović, Ivana Dragičević, Tihomir Ladišić, Sandra Križanec, Mašenka Vukadinović te Dunja Mazzocco Drvar kao glavna meteorologinja.

Unatoč pompoznim najavama gledanost N1 televizije u Hrvatskoj se mjeri promilima. Ni u jednom mjerenju gledanosti tv programa, a koje bilježe gledanost od 0,5 posto, N1 televizija uopće nije registrirana.

Sarajevska i beogradska podružnica bilježe bolju gledanost od programa koji  producira zagrebačka ekipa pa je uprava u Beogradu nezadovoljno stanjem u Zagrebu.

Kad sam prvi put gledao N1 televiziju bilo je to izviješće s košarkaške utakmice Cibone i Olimpije iz Ljubljane. Na ekavici. Bio je to prvi i posljednji put da sam odabrao njihov program na daljinskom upravljaču. Nakon toga obrisao sam ga iz ponude kabelskoga operatera. Planeri programa TV Regiona ne razumiju da Hrvati ne žele i neće gledati program na ekavici.

Zoran Šprac prvi je osjetio da od ambicioznih planova N1 televizije neće biti ništa pa je nakon samo četiri mjeseca napustio TV regiona i preselio na RTL televiziju, a prvu objetnicu neće dočekati ni Dubravko Merlić ni Dunja Mazzocco Drvar.

Šprajca  je na mjestu voditelja Dnevnika naslijedio Ilija Jandrić, nekadašnji novinar HRT-a i Al Jazeere, a na N1 je stigao s pozicije savjetnika za medije predsjednika Sabora Josipa Leke. Umjesto Merlića za direktora programa privremeno je imenovan Zoran Stevanović iz Sarajeva.

Novi direktor N1 televizije najavio je ambiciozan program i povećanje gledanosti a u novinarskim krugovima otvoreno se govori da je djelatnicima obećao dvije stvari: Prva je “krv, znoj i suze”, a druga smanjenje plaća.

Stevanović očito nije čuo da je umro drug Tito i da se Jugoslavija raspala. Možda bi mu trebalo reći  da u Hrvatskoj nikad neće proći program na ekavici i da će se gledanost Tv regiona uvijek mjeriti u promilima.

M. Marković/foto:N1Komentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button