Reakcija HGK: Ministar Maras napada uspješne gospodarstvenike, a u životu paštetu nije proizveo

prosinac 31, 2014 maxportal
Share Button
U vrijeme ministra Marasa, od 2012. do 2014., ugašeno 49.242 poduzeća u kojima je radilo 66.483 zaposlenihU reakciji na jučerašnje kritike ministra Gordana Marasa u kojima je izjavio da su ‘najbolji ljudi su otišli iz HGK-a, a zaposlili su se bivši špijuni i raznorazni uhljebi’, vodstvo HGK-a ističe da je ministar svojom izjavom duboko uvrijedio brojne stručnjake Hrvatske gospodarske komore.

Vrlo oštru reakciju čelnika HGK-a prenosimo u cijelosti:

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras jučerašnjom je izjavom za medije da su u Hrvatskoj gospodarskoj komori ostali „samo uhljebi“ duboko uvrijedio i stručnjake Hrvatske gospodarske komore, među kojima 75 posto visokoobrazovanih, i poduzetnike koji djeluju unutar HGK. Također, još je jednom potvrdio da ga ne zanima istinski interes hrvatskoga gospodarstva, već isključivo politički obračun i razaranje institucije.

Postavlja se pitanje koje reference i koje iskustvo ima ministar Maras u poduzetništvu te koje je rezultate tamo ostvario? Vrijeme je da ministar gospodarskoj javnosti konačno obznani svoje stručne kvalifikacije i gospodarske i stručne kompetencije iz prijašnjih poslova dok nije postao ministar poduzetništva. Zanimljivo je da ministar koji je na plaći poreznih obveznika proziva druge uhljebima.

Novo rukovodstvo HGK došlo je iz poduzetništva, s visokih menadžerskih pozicija, na dvostruko lošije uvjete. Nama nije bio potreban uhljeb, niti će nam trebati nakon rada u Komori. Novo rukovodstvo HGK u sedam je mjeseci provelo sustavne reforme. Prepolovili smo broj direktora i organizacijskih jedinica, smanjili broj zaposlenih za gotovo 30 posto, napravili uštede više desetaka milijuna kuna u poslovanju i pripremili set novih usluga. Koji se dio javne uprave tako reformirao? Na ministrov prijedlog Zakona očitovalo se više od 600 tvrtki od kojih je 95 posto njih protiv takvog prijedloga.

Upravo mi nismo za očuvanje statusa quo Komore, upravo mi želimo reformirati Komoru i to činimo. Upravo smo mi za prelazak na dobrovoljno članstvo, ali u realnom prijelaznom razdoblju kao što je slučaj svugdje u svijetu. Došli smo iz realnog sektora, dobro upoznati s teškoćama poduzetnika, napraviti servis koji će služiti svojim pravim gospodarima, hrvatskim poduzetnicima.

Ministar Maras bi se trebao bolje informirati o institucijama u čiji se rad upliće. Vrijeme je da prestane obmanjivati javnost i iznositi neistine i kada je u pitanju izbor Gospodarskih vijeća i Skupštine HGK. Istina je da predsjednik HGK ne bira niti članove Vijeća niti članove Skupštine, već ih biraju sami gospodarstvenici.

Također je vrijeme da ministar poduzetništva predstavi javnosti kome su i temeljem kojih kriterija dodjeljena bespovratna proračunska sredstva?

Vrijeme je da ministar poduzetništva počne voditi brigu o poduzetništvu. Dovoljno je reći da je od 2012. do 2014. ugašeno 49.242 poduzeća u kojima je radilo 66.483 zaposlenih.

Luka Burilović, predsjednik
Josip Zaher, potpredsjednik za trgovinu, turizam i financijske institucije
Ivan Škorić, potpredsjednik za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo
Domagoj Juričić, potpredsjednik za međunarodne posloveKomentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button