Revizija komunizma: U cijelosti poništena presuda kardinalu Stepincu

srpanj 22, 2016 maxportal
Share Button

ZAGREBAČKI Županijski sud objavio je u petak odluku o reviziji suđenja nadbiskupu Alojziju Stepincu kojega su komunističke vlasti 1946. osudile na 16 godina zatvora i prisilnog rada te petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Sudac Ivan Turudić koji predsjedava izvanraspravnim vijećem objavio je kako se u cijelosti je poništava presuda Stepincu.Turudić je rekao i kako je zadatak vijeća ispitati presudu s aspekta zakona EU. ”Presuda grubo krši i tadašnja i sadašnja načela kaznenog prava kao što su pravo na pravično suđenje, zabrana prisilnog rada te obrazloženu odluku i pravo na žalbu”, kazao je Turudić.

U procesu sa Stepincem bilo je 13 optuženika optuženih za 40 kaznenih djela, kazao je Turudić:

”Presuda jedno u odnosu na Stepinca nije obrazložena. Cilj je bila osveta Stepincu, a za to je bila angažirana tadašnja cijela komunistička vrhuška. Izdražavajući kaznu u Lepoglavi, odbio je pomilovanje i tražio obnovu postupka ili poništenje presude. Nakon 70 godina volja kardinala Stepinca ispunjena je od strane slobodnog suda Republike Hrvatske”, obrazložio je sudac.

Turudić je kazao da presuda montiranog političkog suđenja Stepincu, među ostalim, krši načelo prava na pošteno suđenje, žalbu i obrazloženu sudsku odluku, kao i načela zabrane prisilnog rada, vladavine prava i pravne države. Dodao je da je za ilustraciju karaktera i utvrđenja da se radi o montiranom političkom procesu dovoljno pročitati neke dijelove zapisnika sa suđenja iz kojega, primjerice, proizlazi da su uglavnom provođeni dokazi kojima “instruirani svjedoci tužiteljstva terete optuženika o čemu u stvarnosti nije odlučivalo sudsko vijeće nego komunistički tužitelj Jakov Blažević“.

Kazao je i da je Stepincu u zatvoru nuđeno potpisivanje formulara za traženje pomilovanja što on nije želio učiniti pristajući jedino na obnovu postupka pred neovisnim sudom ili poništenje presude. “Nakon 70 godina njegova je volja ispunjena od strane hrvatskog suda u slobodnoj hrvatskoj državi i zato ova presuda nema samo pojedinačni nego i duboki značaj za povijest hrvatskog naroda”, zaključio je Turudić.

Stranke imaju pravo žaliti se na ovu odluku, no u DORH-u su se već očitovali da se ne protive reviziji sudskog postupka.

Uoči odluke o reviziji na sudu se pojavio i bivši predsjednik Sabora Vladimir Šeks, koji je kazao da je na objavu presude došao kao jedan od autora izmjena Zakona o kaznenom postupku koji je omogućio reviziju postupka Stepincu, ali i autor saborske deklaracije iz 1992. kojom je osuđen taj montirani proces.

Reviziji presude na Županijskom sudu nazočio je i kardinalov nećak Boris Stepinac, koji je u ime obitelji pokrenuo reviziju presude.

“Izvrsno se osjećam, dirnut sam strašno, zahvaljujem što je skinuta ljaga koja se godinama vukla na kardinala, Katoličku crkvu i cijeli hrvatski narod”, bio je radostan Boris Stepinac, nećak kardinala Stepinca.

MP/Foto:pxllKomentari
Share Button