SANADEROVIM TRAGOM: Početak kraja organizirane kriminalne skupine Mladena Bajića

9 veljače, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ŽELJKA POKUPEC, SANI LJUBIČIĆ I SUNČICA BLAŽEVIĆ GODINAMA  SU ŠTITILE KRIMINALNE RADNJE ODGOVORNIH OSOBA HRVATSKOG FONDA ZA PRIVATIZACIJU!

KAKO su mediji objavili prije nekoliko dana, glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan se požalio kako je još uvijek sa svih strana okružen Bajićevim kadrovima s kojima ne može napraviti niti jedan bitan iskorak u neselektivnoj borbi protiv korupcije.

Tu je posebno apostrofirao Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i njegovu šeficu Željku Pokupec za koju se vežu brojne višegodišnje afere, a koju su u nekoliko navrata i njeni najbliži suradnici, zamjenici županijskog državnog odvjetnika, kazneno prijavljivali zbog kršenja niza zakona Republike Hrvatske. Koliko će uspjeha imati u tome, tek će se vidjeti.cvitan

Lista onih koji priječe „novi pravi put“ glavnog državnog odvjetnika je podugačka, kako onih pod kontrolom bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, tako i onih koji su donedavno bili pod zapovjednom kontrolom Dinka Cvitana u vrijeme dok je obnašao čelno mjesto Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Prema informacijama kojim raspolažemo, u nekim predmetima koji su uteg i bivšem i sadašnjem glavnom državnom odvjetniku, razotkrivene su mnogobrojne zlouporabe položaja i ovlasti unutar Županijskog državnog odvjetništva i USKOK-a počinjene od strane nekoliko osoba čija se imena u posljednje vrijeme sve češće spominju u medijima. Situacija je kulminirala zbog nekoliko slučajeva koji su bila okosnica Bajićevih početaka „borbe protiv korupcije i kriminala“  iz 2009.g. kada se posebna pažnja pridavala užurbanom zatvaranju poglavlja 23 kao ultimativni preduvjet ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

U tom užurbanom procesu pod pritiskom Europske unije, Mladen Bajić kao glavni državni odvjetnik je prioritet svog djelovanja usmjerio prema javnosti kojoj se predstavio kao neustrašivi borac protiv korupcije i kriminala koji nema milosti ni za svoje bliske prijatelje i drugove, a kamoli za one koji su državu opljačkali u milijardama kuna kroz raznorazne akvizicije, privatizacije i rasprodaju državne imovine.

No, ubrzo se ispostavilo da je Bajićevo dvanaestogodišnje djelovanje bilo usmjerene isključivo u cilju zaštite opljačkanog krupnog kapitala, a ne interesa Republike Hrvatske koje bi državno odvjetništvo sukladno zakonu i svrsi postojanja trebalo zaštititi.

SMJENE BAJIĆEVIH KADROVA U ŽUPANIJSKOM DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU  I USKOK-U!    koketi spojka

U medijima i našem portalu više puta je objavljeno kako je grupacija Fantasyland iz Samobora podnijela više kaznenih prijava protiv više odgovornih osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju  – Vedrana Duvnjaka, Ive Galić, Dubravke Jakić Maurman i još nekoliko osoba koje su nezakonitim radnjama spriječavale realizaciju projekta Fantasyland Šmidhen u Samoboru.  Grupacija Fantasyland je mjesecima i godinama upućivala desetke dopisa bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću tražeći ga postupanje po kaznenim prijavama, ali bez uspjeha.

Kaznene prijave protiv odgovornih osoba Hrvatskog fonda za privatizaciju povjerene su provjerenim Bajićevim  kadrovima koji godinama nisu postupali po kaznenim prijavama prikrivajući službenu dokumentaciju i štiteći prijavljene počinitelje kaznenih djela.

O nepostupanju glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića grupacija Fantasyland je više desetaka puta pisanim putem izvijestila i sve najviše državne institucije, između ostalih Vladu Republike Hrvatske, predsjednika Sabora Republike Hrvatske, saborske odbore – Odbor za pravosuđe i Odbor za predstavke i pritužbe, Ministarstvo pravosuđa RH, ured pučkog pravobranitelja, ured bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i mnoge druge institucije i osobe nadležne i odgovorne za funkcioniranje pravnog sustava, slijedom čega su po predmetnim nezakonitostima u radu državnog odvjetništva i USKOK-a reagirali predsjednik Sabora Republike Hrvatske i saborski odbori za pravosuđe, predstavke i pritužbe.

Isti trio Županijskog državnog odvjetništva i USKOK-a je u slučaju „HPB BANKOMAT“ prikrivao dokumentaciju koja govori u prilog i nedužnosti optuženih radi čega je u više navrata prekidano suđenje pred Županijskim sudom u Zagrebu, a prema informacijama kojim raspolažemo Županijsko državno odvjetništvo i USKOK još uvijek nisu dostavili traženu dokumentaciju koju su sukladno zakonu bili dužni dostaviti.

 GDJE JE NESTALA SANI LJUBIČIĆ?

Slučaj „Bankomat“ više puta je prekidan zbog nezakonitosti u postupanju državnog odvjetništva, USKOK-a i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu koji mjesecima nisu omogućili uvid u spise obranama optuženih. Isti više puta nisu postupili niti po nalogu Županijskog suda kojim im je to naloženo, pa uskoro možemo očekivati nova iznenađenja vezano uz nestalu dokumentaciju i prikrivanje spisa do strane zamjenice županijske državne odvjetnice Sunčice Blažević i zamjenice ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić.sani_ljubi_i__411717S01[1]

Prema najavama obrane optuženih slijedi poduzimanje pravnih radnji protiv više odgovornih osoba koje se sumnjiče za počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenje službenih isprava  i drugih kaznenih djela.

Prema informacijama kojim raspolažemo, zamjenica ravnatelja USKOK-a  Sani Ljubičić više se ne pojavljuje ročištima „HPB BANKOMAT“, a neslužbeno doznajemo  da u USKOK-u nitko nije zainteresiran za preuzimanje ovog nezahvalnog predmeta.

Već nekoliko puta mediji su objavili kako su u slučaju „BANKOMAT“ isplivale na površinu mnoge zlouporabe više odgovornih osoba na vodećim pozicijama u državnom odvjetništvu i USKOK-u koje su čineći kaznena djela pokrenuli akciju pod kodnim nazivom „HPB BANKOMAT“. Jedna od njih je Boris Koketi, zamjenik bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, Sani Ljubičić, zamjenica ravnatelja USKOK-a, te županijska državna odvjetnica Željka Pokupec i njezina zamjenica Sunčica Blažević.

Cijeli slučaj „BANKOMAT“ vodila je zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić koja je na temelju krivotvorene službene isprave od 30. prosinca 2009.g. zatražila pritvaranje Borisa Šimunića i tako  službeno pokrenula istražni postupak „Bankomat“, iako su i prije toga državno odvjetništvo i USKOK nezakonito provodili istražne radnje o čemu postoje mnogobrojni dokazi.

Maxportal je već objavio dokument koji je potpisala zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić dana 30.prosinca 2009.g. u kojem lažno prikazuje kako su tvrtke „Fantazija sport d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija zabavni park d.o.o. i Fantazija projekt d.o.o. kreditirane od Hrvatske poštanske banke u znatnim iznosima“ te obrazlažući rješenje USKOK-a navodi da je zbog toga „pritvor potreban radi prikupljanja daljnjih podataka dokazima, obzirom da je kriminalistička obrada i nadalje u tijeku u pravcu utvrđivanja daljnjih podataka o dokazima odnosno identitetu osoba…“

Iz provjerenih izvora i Hrvatske poštanske banke dobili smo informaciju kako niti jedno od navedenih tvrtki Fantazija iz Samobora nije kreditirano od strane Hrvatske poštanske banke, te da Hrvatska poštanska banka nikada nije plasirala nikakva, a kamoli znatna sredstva tvrtkama Fantazija iz Samobora, kako je to lažno napisala zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić u svom rješenju za određivanje istražnog pritvora od 30.prosinca 2009.godine.

Već smo ranije pisali i o bivšem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i famoznom vještačenju u slučaju HPB BANKOMAT kada je USKOK izradu vještačenja povjerio dvojici sudskih vještaka iz Splita, Vladimiru Krklecu, umirovljeniku i bivšem oficiru JNA bez ikakvog  iskustva u izradi financijskih vještačenja, i Anti Blaževiću koji je u to vrijeme 2010.g. bio predsjednik uprave Banke splitsko dalmatinske koja se nalazi u suvlasništvu Ecije Bajić Kuljiš, supruge glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Kako saznajemo, podnijete su i neke kaznene prijave vezane uz predmetno vještačenje Vladimira Krkleca koji je kako saznajemo u vještačenje „Bankomat“ unosio neistinite i netočne podatke koji su u suprotnosti sa dokumentacijom koja se nalazi u spisu, ali i sastajao se sa glavnim državnim odvjetnikom i zamjenicom ravnatelja USKOK-a koji mu je za izradu vještačenja u slučaju „HPB BANKOMAT“ plaćao i prije nego je počeo istražni postupak, te prije nego je USKOK izdao nalog za provođenje vještačenja, što predstavlja kazneno djelo poticanja i zlouporabe položaja i ovlasti.

čedo maletić

Čedo Maletić

Prema dostupnim informacijama, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Boris Koketi već je stegovno kažnjen zbog više zlouporaba kojim je oštećen proračun Republike Hrvatske o čemu su mediji već pisali, a navodno su posrijedi i zlouporabe položaja i ovlasti počinjene u slučaju „HPB BANKOMAT“ zbog krivotvorenja službenih isprava i ovjeravanja neistinitih sadržaja o čemu je obaviješteno i državno odvjetništvo.

Protiv bivšeg predsjednika uprave HPB-a Čede Maletića podnijeto je više kaznenih prijava zbog raznih zlouporaba koje je počinio „upravljajući“ Hrvatskom poštanskom bankom od 2009.g.  do svibnja prošle godine kada je smijenjen odlukom Vlade Republike Hrvatske nakon što je grupacija Fantasyland iz Samobora podnijela tužbe za naknadu štete i blokirala imovinu Hrvatske poštanske banke što je onemogućilo privatizaciju posljednje banke u vlasništvu države.

Stoga, s razlogom se postavlja pitanje da li državno odvjetništvo i USKOK mogu provoditi bilo kakve istražne radnje i boriti se protiv kriminala, prije nego kriminal uklone unutar svojih redova.

BAJIĆEV I SANADEROV MODEL VLADAVINE – PUSTI KRIMINAL NEK SE ŠIRI, NETKO DRUGI NEK GA SPRIJEČI! A MI ĆEMO SE VEĆ NEKAKO BEZ KAZNE PROVUĆI!

Kriteriji po kojim je uspostavljena Bajićeva hobotnica poslušnih kadrova vrlo su zanimljivi i identični na svim razinama pravosuđa. Kompetentnost, odgovornost i stručna osposobljenost bili su otegotna okolnost za stjecanje Bajićevog povjerenja što ga u mnogočemu povezuje i čini bliskim Sanaderovom modelu vladavine. To i ne čudi, obzirom na njihovo i više nego prisno prijateljstvo koje seže još iz mladenačkih dana. Uostalom, Sanader je najzaslužniji za Bajićev dvanaestogodišnji boravak na čelnom mjestu državnog odvjetništva.

Drugi mandat Mladena Bajića na čelu državnog odvjetništva osigurao je upravo Sanader kao premijer koji je imao razumijevanja za Bajićevu selektivnost i višegodišnji nerad kada je u pitanju borba protiv kriminala.

Treći pak mandat Mladena Bajića osigurao je opet Ivo Sanader, ovaj put kao bivši premijer kojeg je njegov bliski prijatelj Mladen Bajić po hitnom postupku pospremio u Remetinec uz istovremeno pomilovanje desetaka Sanaderovih kriminalnih „poslušnika“  koji su više od 7 (sedam) godina haračili i pljačkali milijarde kuna državnog novca, i sve to uz prešutnu podršku njih obojice, i bivšeg premijera, i bivšeg glavnog državnog odvjetnika.sanader, bajić

Prešutno odobravanje pljačke državnog novca  osiguralo je bivšem premijeru Sanaderu sedmogodišnju bezbrižnu vladavinu i dovoljno vremena i novca za medijsku promociju svog lika i djela, upravo identično kao što je to činio i bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić koji je godinama dopuštao da se kriminal u državi progresivno širi, umjesto da ga u njegovim začecima spriječi.

Nekompetentni poslušnici poput Barišića, Mačeka i ostalih ustoličenih kadrova koji su se godinama klanjali svom šefu, ubrzo su mu okrenuli leđa zaboravljajući sve privilegije koje su uživali kao osobe od Sanaderovog povjerenja što im je omogućilo nesmetano pražnjenje državnog proračuna, kako u interesu stranke, tako još više u svom privatnom interesu.  Neki od njih, poput Petra Čobankovića i ministra financija Ivana Šukera ubrzo su postali nesvjesni svojih postupanja i potpisivanja štetnih ugovora kojim je opljačkana imovina naših građana u slučajevima INA – MOL i Planinska.

Tako su o sudbini bivšeg premijera odlučili njegov prijatelj iz Splita Mladen Bajić i donedavni Sanaderovi poslušnici koji su bez pitanja i zadrške slijepo slušali i u djelo provodili zapovjedi svog šefa, a sve to uz prešutnu podršku dugogodišnjeg zaštitnika Mladena Bajića koji je cijeloj organiziranoj skupini lopova iz bivše HDZ-ove Vlade godinama omogućavao pljačku državnog novca, iako je kao glavni državni odvjetnik sa svim ovlastima imao mogućnost i zakonsku obvezu spriječiti pljačku državne imovine.

I BAJIĆ KROČI SANADEROVIM PUTEM! 

No, da bi kriminalno djelovanje bilo  u cijelosti zaštićeno, ti isti akteri kriminalne hobotnice kojima je krivnja dokazana, u konačnici  su pomilovani ili u najgorem slučaju osuđeni na uvjetnu kaznu ili guljenje krumpira, što je jednako pogubno, ako ne i pogubnije za pravni demokratski sustav Republike Hrvatske nego sam čin počinjenja kaznenog djela.

Jer, upravo takvim postupanjem bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića odaslana je kriva poruka javnosti da se nesmetano može pljačkati državna imovina, a kao pokajnici koji će prokazati nekog višeg političkog moćnika možete bez problema uživati u opljačkanom državnom novcu i za to ne biti kažnjeni.bajić josipović

Stoga, ukoliko želite pljačkati državnu imovinu, bitno je ne biti na najvišim državnim pozicijama koje prema dosadašnjoj državnoodvjetničkoj i sudskoj praksi jamče da će se u dogledno vrijeme pojaviti nižerangirani pljačkaši državne imovine koji će vas u određenom trenutku prokazati kako bi kao svjedoci pokajnici dobili svoj povlašteni status, zaštitili svoj pokradeni kapital i osigurali svoju slobodu zajamčenu Ustavom Republike Hrvatske.

Prema tom Bajićevom modelu borbe protiv korupcije i kriminala, za jednog zvučnog i visokopozicioniranog lopova na državnoj razini, državno odvjetništvo je spremno osloboditi dvadeset kriminalaca na nešto nižim razinama, iako je njihov zbroj  iznosa opljačkanog državnog novca daleko veći od onog koji je opljačkan od strane njihovog prokazanog šefa.

Takav „Bajićev“ model borbe protiv kriminala jamči njegovo progresivno širenje, propast hrvatskog gospodarstva i slijevanje državnog kapitala u zaštićene interesne skupine koje već godinama na isti način progresivno umnožavaju svoj kapital stečen pljačkom državne imovine. Stoga, ne čudi što se hrvatskog gospodarstvo gotovo urušilo, što je nezaposlenih sve više, što se imovina države smanjuje, a istovremeno imovina kriminalnih skupina pod zaštitom korumpirane politike povećava.

Uspješnost borbe protiv korupcije prema europskim standardima ne mjeri se prema količini osoba pod istragama i onih protiv kojih se godinama vode kazneni postupci bez ikakvih naznaka o njihovom pravomoćnom okončanju, već  je od presudnog značaju zakonit rad državnog odvjetništva i pravosuđa kojim će se o krivnji optuženih odlučiti na temelju dokaza i u zakonom propisanom roku, a ne svjedocima pokajnicima koji su u mnogim slučajevima instruirani upravo od strane tužiteljstva, te su i znatno veći kriminalci od prokazanih „kapitalaca“.

Kako stvari stoje u državnom odvjetništvu i USKOK-u, razrješenjem Mladena Bajića sa mjesta glavnog državnog odvjetnika, stvari polako izmiču kontroli. Dugogodišnja vladavina Mladena Bajića koji je svoje provjerene kadrove infiltrirao u sve pore pravosuđa dovela je do razotkrivanja čitavog niza slučajeva u kojima su počinjena mnogobrojna kaznena djela odgovornih osoba koje su ispred državnog odvjetništva i USKOK-a provodile progon nepoželjnih osoba na političkoj i gospodarskoj sceni.

Bajićevi kadrovi uspostavljani  su prije svega po političkom opredjeljenju, a oni naslijeđeni kadrovi koji nisu bili po volji Mladena Bajića su u najboljem slučaju degradirani sa visokih pozicija bez mogućnosti napredovanja i sa uskratom uvida u mnogobrojne spise i kaznene prijave koje  je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić godinama zataškavao i čuvao u svojim ladicama, ili pak u ladicama svojih poslušnika razmještenih po općinskim i državnim odvjetništvima Lijepe naše.

ŽELJKA POKUPEC, SANI LJUBIČIĆ I SUNČICA BLAŽEVIĆ GODINAMA ŠTITILE KRIMINALNE RADNJE ODGOVORNIH OSOBA HRVATSKOG FONDA ZA PRIVATIZACIJU!

Utjecaj na osobe iz političkog i pravosudnog sustava osiguravan je putem raznih pritisaka, što u ovakvom dosadašnjem, slobodno možemo reći,  dvostranačkom vladanju i nije bio neki problem.  SDP-ovi i HDZ-ovi kadrovi  koji su kroz dva desetljeća kao vladajući ili oporba bili nositelji državne vlasti, te protiv kojih je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić imao mnogobrojne dokaze o nezakonitim radnjama, zapravo su bilo idealno sredstvo u rukama glavnog državnog odvjetnika kojim je vršen pritisak prilikom imenovanja na čelna i rukovodeća mjesta institucija i pravosudnih tijela.



Pokupec

Željka Pokupec

Kada u svojim ladicama raspolažete sa dokaznom dokumentacijom kojom preko noći možete strpati u zatvor više desetaka političkih moćnika, a kao glavni državni odvjetnik godinama ne poduzimate ništa protiv počinitelja kaznenih djela, ili to činite selektivno i u svrhu privatnih interesa, radi se o najtežem obliku zlouporabe položaja i ovlasti koji mogu počiniti odgovorne osobe državnog odvjetništva i USKOK-a koje su po zakonu dužne odmah reagirati na prvi glas o počinjenju kaznenog djela.

A držati kaznene prijave godinama u ladicama i po njima ne postupati, nesaglediva je i višestruka šteta, i po pravni i demokratski sustav, i po gospodarstvo naše države zbog čega posljedice trpe i još će godinama trpjeti svi njeni građani.

Najnovija afera u Županijskom državnom odvjetništvu veže se uz “zapovjednu” odgovornost Željke Pokupec u slučaju “Mladineo”, gdje je njena zamjenica Sunčica Blažević zbog kašnjenja u predaji optužnice počinila teško kazneno djelo i oštetila proračun Republike Hrvatske za više desetaka milijuna kuna.

Kako se radi o teškom kaznenom djelu iz članka 337. Kaznenog zakona (zlouporaba položaja i ovlasti) te članka 339. (nesavjesno postupanje u obavljanju dužnosti) kojim je teško oštećen proračun Republike Hrvatske,  logičan slijed događanja bi trebao biti i sankcioniranje svih odgovornih osoba koje su kao službene osobe postupale nesavjesno i izvan zakonskih okvira.

No, ovo su samo neki od slučajeva u kojim su sudjelovali akteri ove afere Sunčica Blažević, Željka Pokupec i Sani Ljubičić, a zbog kojih se sasvim izvjesno, prema informacijama kojim raspolažemo gotovo neizbježno, može očekivati ne samo stegovna, već i kaznena odgovornost više odgovornih osoba koje su ispred Županijskog državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i državnog odvjetništva zlorabili službeni položaj i ovlasti u više predmeta.

D. Lukić


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->