Sedlar najavio film o braniteljima, kaže da će potresti Hrvatsku: “Već sam angažirao naše najpoznatije glumce”

22 siječnja, 2018 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Proslavljeni hrvatski filmski redatelj Jakov Sedlar snimit će film o samoubojstvima hrvatskih branitelja! Ali ne dokumentarni, nego igrani, s najpoznatijim hrvatskim glumcima. Polemičan i bolan. Film koji će potresti Hrvatsku.



 

Njegov je radni naslov “Duhovi”. Scenarij je gotov, a supervizor na scenariju je čuveni američki producent i scenarist Berry Morrow, koji je bio scenarist u kultnom filmu „Kišni čovjek“, piše Slobodna Dalmacija.

Kikaševa donacija

– Već neko vrijeme radim na pripremama za film, a snimanje će započeti u travnju – kaže Sedlar.

Uloge još nisu podijeljene, ali već se zna da će u filmu glumiti gotovo 40 hrvatskih glumaca te oko 200 statista. Među njima su oni koje branitelji percipiraju kao svoje – neizostavni Dragan Despot i Anja i Filip Šovagović te Ivo Gregurević.

Cijeli film koštat će 6,5 milijuna kuna, a Sedlar je dosad uspio prikupiti 4,7 milijuna kuna, odnosno 75 posto potrebnih sredstava. Prvi novci stigli su od uspješnog hrvatskog iseljenika u Kanadi Antona Kikaša, koji je za film o hrvatskim braniteljima dao 50.000 dolara.

U impozantnoj listi filmova Sedlar je snimio i igrano-dokumentarni film o Kikašu „Nisam se bojao umrijeti“, o Kikaševoj domoljubnoj misiji nabave oružja za Hrvatsku 1991. godine. Iseljeni Hrvati uvijek su spremni pomoći Domovini.

Među financijerima su australski Hrvati – Nikola Babić, Marko Franović Drago Tolj, pa Frank Lulich Ilija Letica iz Amerike, Tomo Budimir iz Berlina i drugi. Osim njih, novac za film, po 500 ili 1000 kuna, dale su brojne male općine i gradovi u Hrvatskoj, čija će imena biti navedena u uvodnoj špici filma. Marion Dužić, vlasnik hotela, također daje novac za snimanje.

Od Splitsko-dalmatinske županije je stiglo 45.000 kuna koje je župan Blaženko Boban odobrio za sufinanciranje. I ministar branitelja Tomislav Medved potvrdio je redatelju spremnost za sufinanciranje filma.

HAVC nije dao ni lipu

I tu završava priča o državnom financiranju filma o suicidima branitelja. Ministarstvu kulture, odnosno HAVC-u ne pada na pamet izdvojiti ni lipu za taj projekt, a isti je stav i HTV-a, državne dalekovidnice koju svi mi financiramo kroz pretplatu!

– Njih to ne zanima, ali ja sam na to navikao. Stalno sam na cesti i zahvaljujući brojnim sponzorima i projektima uspijevam snimati filmove i pokriti troškove – kaže Sedlar. Uhvatili smo ga na povratku iz New Yorka gdje je sudjelovao u stvaranju filma „Laž koja nije umrla“, u kojoj brojni svjetski uglednici govore o knjizi „Protokoli sionskih mudraca“. Svoj honorar iskoristit će za sufinanciranje filma o sucidima hrvatskih branitelja.

Kompletnu zaradu od filma o samoubojstvima branitelja usmjerit će djeci branitelja čiji su očevi digli ruku na sebe. A takvih nije malo.

Najviše suicida 1999. godine

Dosad se od 1991. godine do kraja 2017. ubilo čak 3069 hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, što je cijela jedna gardijska brigada! Samo lani suicid je počinilo 114 branitelja. To su službeni podaci Ministarstva hrvatskih branitelja (MHB). Najviše suicida počinjeno je 1999. godine – čak 146 i 2012. godine kad su se ubila 152 branitelja.

Kritične su bile i tri godine u nizu – 2008. kad su život sebi oduzela 134 branitelja, 2009. sa 139 samoubojstava, te 2010. sa 137 suicida, kao i 2012., 2013. i 2014. godina kad se ubilo 427 branitelja. Godinama su ti podaci bili državna tajna, a Ministarstvo od 2004. godine sustavno prati pojavu samoubojstava u populaciji hrvatskih branitelja.
Centri za psihosocijalnu pomoć djeluju u svim županijama RH i čine okosnicu sustava psihosocijalne skrbi ratom traumatiziranih osoba.

Ubilo se 156 žena branitelja i 52 njihove djece

U njima su angažirani stručnjaci različitih profila, osobito psihijatri i psiholozi, a postoje i mobilni timovi kao posebna vrsta intervencija za hitne posjete domu i obitelji branitelja.Usprkos svemu tomu, branitelji se ubijaju. Ubija ih osjećaj nepravde i saznanje da su izdani ideali za koje su se borili.

U ratu su naši branitelji, braneći i oslobađajući našu zemlju, bili naš ponos, gledali smo ih gotovo kao bogove. U godinama nakon rata, počeo se kriminalizirati Domovinski rat, što je bio udar na njihovu čast i dostojanstvo. Političke elite javno su se klele u branitelje, a stvarno ih uopće nije bilo briga za njih. Poslužili su im kad su trebali.

I dok Ministarstvo raspolaže s brojkom od 3069 branitelja koji su se ubili, oni službeno nemaju podatak koliko se žena i djece branitelja ubilo. O tim se brojkama šuti. A ubilo se 156 žena hrvatskih branitelja i 52 njihove djece! Uz to, od 1996. do danas, od posljedica Domovinskog rata, umrlo je više od 30.000 branitelja.

Nema dana da u osmrtnicama ne nađete barem dvojicu umrlih. Ne umiru od starosti. Prosjek njihovih godina je 50! To su oni mladi momci koji su s 22-23 godine 1991. u tenisicama i s krunicom oko vrata otišli u rat, a danas ih više nema među nama. Umiru. Ubijaju se.

Ubija ih nepravda jače od metka!

O svakome od njih dao bi se snimiti film. I to kakav samo! Sedlara je hrvatski branitelj iz Slavonskog Broda kojeg je upoznao prije pet godina potaknuo na snimanje filma.

– Htio je da ga snimim dok se ubija, ali to nije dolazilo u obzir. Pokušao sam ga odgovoriti od nauma, bio je dvaput i na seminarima kod velečasnog Zlatka Sudca i bio se oporavio. Ali je na kraju ipak počinio samoubojstvo. Iza njega su ostali supruga i dvoje djece. Ta je smrt za mene bila okidač kad sam odlučio snimiti igrani film – kaže Sedlar.

Filmom želim progovoriti o fenomenu o kojemu se šuti. Branitelji se ubijaju, to je naša stvarnost. Preozbiljna je to i pretragična tema kojom se nitko ne želi baviti jer nije profitabilna. Svrha je ovog filma da se oni koji ga pogledaju – ne ubijaju. To je jedini smisao – pojašnjava mi Sedlar.
Pogrešna politika

– Branitelji mi se stalno javljaju, a naši razgovori završavaju mojim uvjeravanjem kako im je besmisleno oduzeti život. Hrvatskoj su potrebni ljudi onakvog mentalnog sklopa kakav je bio kod gotovo svih hrvatskih branitelja 1991. godine, kad smo svi kao jedan bili spremni dati život za ideal zvan Hrvatska.

I poruka moga filma bit će jasna: Branitelji, ne ubijajte se! Ako se već netko treba ubiti, onda su to oni koji su nas varali i varaju nas i dalje – kaže Sedlar i zaključuje: Cijela hrvatska politika kriva je za suicide hrvatskih branitelja!


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->