SRBI NEGODUJU: ”Hrvatska djeca uče da su Srbi teroristi i da su poraženi u Domovinskom ratu”

veljača 8, 2016 maxportal
Share Button

MINISTARSTVO vanjskih poslova Srbije ocijenilo je kako tri udžbenika iz povijesti u Hrvatskoj, koje su odobrili Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske te izdavač ‘Školska knjiga’, veličaju ustaški pokret i poriču ratne zločine nad Srbima, prenose srpski mediji.Iz istog Ministarstva tvrde kako to “predstavlja reviziju povijesti i poricanje krvavih zločina”.

U priručnicima se, kako kažu, poriču zločini Nezavisne Države Hrvatske, a u izdanju kuće ‘Duden’ uz pojam ‘ustaša’ stoji objašnjenje da je to ‘hrvatski nacionalistički pokret koji se u Drugom svjetskom ratu borio protiv srpskog centralizma’, rečeno je ‘Večernjim novostima’ u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije.Domovinski rat

Srpski stručnjaci, od kojih je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije zatražilo mišljenje o povijesnom školskom priručniku ‘Domovinski rat’, u kojima su Srbi označeni kao ‘agresori’, ‘teroristi’ i ‘ekstremisti, ocijenili su da je udžbenik šovinistički i da nikako ne može doprinijeti istinskom pomirenju hrvatskog i srpskog naroda.

Povjesničar Čedomir Antić kaže da se u tom udžbeniku neutemeljeno provlači ideja ‘velike Srbije’, gdje je Srbija predstavljena kao nacistička Njemačka koja želi uništiti siguran međunarodni poredak i stvoriti etnički čistu državu.

Zoran Jevtović sa Filozofskog fakulteta u Nišu navodi da je svih pet cjelina u ovoj knjizi u funkciji ‘generalne hipoteze o velikosrpskoj agresiji’ i da se Srbija proglašava povijesno odgovornom za raspad Jugoslavije, a srpski narod za vlastiti odlazak iz Hrvatske.

U knjizi se kod navođenja srpskih predstavnika vlasti obavezno ističe da su haški osuđenici za ratne zločine, dok se kod hrvatskih to izostavlja, te se navodi se da je veliki broj srpskog stanovništva ‘otišao iz Hrvatske zajedno sa JNA’. Također, prešućuju se stradanja Srba i uništavanje njihove imovine.

”Krivica se usađuje samo na srpskoj strani, a na hrvatskoj se razvija koncept nacije-žrtve”, zaključio je Jevtović.

Ako je točno što pišu srpski mediji možemo samo dodati da u Vladi Zorana Milanovića nije sve bilo tako loše. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske bilo je odgovornih i stručnih ljudi.

M. Marković/Foto: arhivmorhKomentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button