TAJNE SNIMKE: Dva ključna lika koja su, protivno željama, uništitili karijeru Zorana Milanovića

3 listopada, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

IZBORI su završeni, MOST i HDZ dogovaraju formiranje Vlade, SDP traži novog čelnika, a još uvijek se rade analize koji su sadržaji vratili HDZ u život, pridonijeli uspjehu Andreja Plenkovića i političkom krahu Zorana Milanovića.



Iako je vjerovao da ima pobjedu u džepu i radio raspored ministarstava,  ključni uzrok pada Zorana Milanovića bio je razgovor s braniteljima.

Tri njegove izjave s tog sastanka pokazale su (potvrdile) njegov karakter i odbile dio tradicionalnih glasača SDP-a. Prava je izjava “šaka jada” o Srbima i beogradskoj čaršiji, druga je ”big šit’‘ uvreda na račun BiH, a treća uvredljiva izjava “vojna lekarka” o majci Andreja Plenkovića

U lanjskon nastupu na beogradskoj televiziji Milanović je kazao je da osam od deset Srba u Hrvatskoj glasuje za SDP. Ovaj put bilo ih je osjetno manje. Dijelom i zbog provjere prebivališta koje je proveo MUP Vlahe Orepića, a velikim dijelom jer su mu Srbi u Hrvatskoj okrenuli leđa, a izostali su i “Lastini” autobusi iz Srbije kojih je na stotine dolazilo na ranije izbore u Hrvatskoj.

Sve se se to Milanoviću dogodilo nakon jednog naizgled rutinskog sastanka s braniteljima kojim je želio poentirati pred hrvatskom javnošću. A branitelji su ga, protivno početnim namjerama organizatora sastanka, došli glave.

klemm-jukic-sastanak-s-milanovicem

Jukić i Klemm nakon sastanka s Milanovićem

Kako je došlo do sastanka.

Budući daje Milanović ( i SDP) imao napete odnose s najvećim dijelom braniteljskih udruga, odnose je pokušao izgladiti SDP-ov branitelj Franko Vidović. Tom akcijom Vidović je želio poentirati u vodstvu SDP-a i nametnuti se kao poželjan izbor za novog ministra branitelja u slučaju pobjede Narodne koalicije.

Prednost pred Vidovićem u SDP-u je imao bivši ministar Predrag Matić  i da je SDP sastavljao novu Vladu opet bi bio prvi izbor za ministra. Bez obzira što je Fred više puta ponovio “nikad više ministar”, pristao bi, točnije jagmio bi se za ministarsku fotelju.

Tim više što Matić na izborima donosi mnogo više glasova SDP-u nego Franko Vidović kojega birači baš i ne vole. Na izborima 2015. dobio je zanemariv broj glasova (2.651 glas /4,35%) i s petog mjesta nije ušao u Sabor. Na ponovljenim izborima 2016. u Sabor je ušao s četvrtog mjesta na listi Narodne koalicije u devetoj izbornoj jedinici.

Priča kaže da je Vidović u pomoć pozvao Iliju Vučemilovića, veterana Tigrova, ( na naslovnoj fotografiji neposredno nakon sastanka) koji je na početku prosvjeda u Savskoj bio vrlo aktivan, ali je brzo nestao s medijske pozornice.

Kad je počeo braniteljski prosvjed i formiran tim za organizaciju života pred zgradom Ministarstva u Savskoj Vučemilović je bio šef logistike. No, nije se dugo zadržao među braniteljima. Povukao se izu organizacijskog odbora, a iz Savske je protjeran i branitelj zbog povezanosti s nestankom četiri pršuta pred Božić te godine. Budući da je osumnjičeni u bliskim odnosima sa šefom logistike cijelom slučaju davalo je dodatnu težinu.

Da je Vučemilović na prosvjedu pokušao politički poentirati među braniteljima se počelo odmah na početku prosvjeda. Spominjalo se da je u kontaktu s Bandićem, da surađuje s SDP-ovim Frankom Vidovićem i Milanom Bandićem, da na prosvjedu želi napraviti političku karijeru.

Branitelje iz Savske bili su ljuti na Vučemilovića nakon akcije Specijalne policije na ulazu u Crkvu sv. Marka u noći s 28. na 29. svibnja 2015. godine. Na Youtubu se proširio video, inače snimka Nove tv,  na kojem se vidi trenutak kad policija pokušava uhititi Josipa Klemma. Ono što je branitelje čudi je da Vučemilovića, koji im je bio na dohvat ruke, ne diraju, nego preko njega pokušavaju izvući Klemma.

 

Branitelji vjeruju da je Vučemilović u to vrijeme bio u stalnim kontaktima s SDP-ovim Frankom Vidovićem (i policijom?) pa zaključuju da je riječ o dvostrukoj igri. Navode i da je upravo on kontaktirao dr. Dragu Prgometa u vrijeme kad je Prgomet napadao braniteljski prosvjed u Savskoj, da je pred ove izbora kontaktirao s drugim političkim opcijama želeći se politički pozicionirati, a istodobno pokušavao izboriti savjetničku poziciju kod aktualnog ministra branitelja Tome Medveda.

Vratimo se na sastanak Milanovića s braniteljima 23. kolovoza 206. godine u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu.  Sastanak s vođom Narodne koalicije organizirali su Vučemilović i Vidović. Neslužbeno se moglo čuti da su i braniteljske udruge nerado pristale na sastanak sa šefom SDP-a.

Vijećali su, bilo je pet za, četiri protiv da se ide na razgovore. Navodno je Dražimir Jukić, predsjednik Zbora udruga veterana gardijskih brigada, koji se uz Josipa Klemma, predsjednika Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata, smatra ključnom osobom na pregovorima, bio protiv susreta s Milanovićem, ali je poštovao dogovor da se ode na noge Milanoviću.

Nastavak priče poznat je hrvatskoj javnosti.

Nakon sastanka s Milanovićem, o kojem se zahvaljujući snimkama uglavnom sve zna ( osim tko je sve tajno snimao sastanak) nakratko je izgledalo da je Milanović ponetirao. No, kad se javnost malo ohladila od tajnih snimki i počela analizirati što je sve Milanović rekao na tom sastanku, stigla ga je kletva “Dabogda se bavio sam sobom“.

klemm-jukic-vucemilovic

 

Milanović se počeo  pravdati, objašnjavati što je mislio kad je rekao “big šit”, ”šaka jada” i ”vojna lekarka”. I tradicionalni zagovornici SDP-a i Zorana Milanovića počeli su mu okretati leđa. Najviše Srbi koji su, kako se sam Milanović hvalio “od njih deset osam glasalo za njega”

Milanović je izgubio izbore. Analitičari su izračunali da mu je falilo desetak tisuća glasova da bi u broju mandata ( po 59) bio izjednačen s HDZ-om Andreja Plenkovića da je dobio glasove u mjestima gdje u značajom postotku živi srpsko stanovništvo, a što je u ranijim izborima redovito osvajao.

Kad se se sve zbroji i podvuče, zaključak je vrlo jasan: Milanovićev razgvoor s braniteljima i izjave na sastanku koštale su ga karijere. Pokazao se u pravom svjetlu, javnost ga je bolje upoznala i kaznila na izborima.

Branitelji nisu likovali nakon izbora. Nisu bar javno. Viđeno je tek nekoliko objava “OBA SU PALA”, (Josipović i Milanović) a su bili ključni u detronizaciji bivšeg premijera i bivšeg predsjednika SDP-a.

Zaključno, Milanovićevi najveći zagovornici u braniteljskoj populaciji – Franko Vidović i Ilija Vučemilović – učinili su mu medvjeđu uslugu i, suprotno vlastitim namjerama, uništili mu političku karijeru.

M. Marković/foto:privatni arhiv


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->