TOMISLAV BOBAN na sudu svjedočio da je HFP blokirao projekt Fantasyland u Samoboru! Tužbe protiv države veće od dvije milijarde kuna

24 kolovoza, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tomislav Boban, bivši ravnatelj Agencije za upravljanje državnom imovinom, a sada ravnatelj DUUDI-a, na sudu je svjedočio o opstrukciji Hrvatskog fonda za privatizaciju u realizaciji projekta Fantasyland u Samoboru



Maxportal objavljuje prvi u nizu od 20-ak dokumentiranih članaka o kriminalu u Hrvatskom fondu za privatizaciju, Agenciji za upravljanje državnom imovinom, Centru za restrukturiranje i prodaju i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Osnovna značajka ovih tijela čiji je osnivač Republika Hrvatska je kriminal koji predstavlja konstantu koja se ne mijenja, te kontinuirana promjena naziva tijela po političkom diktatu vladajućih SDP-ovih i HDZ-ovih garnitura koje mijenjaju nazive fondova, agencija, centara i ureda rotirajući iste nekompetentne i neodgovorne kadrove koji već više od 20 godina uništavaju i u bescjenje rasprodaju državnu imovinu, te onemogućuju realizaciju projekata koji nisu pod kontrolom interesnih grupacija okupljenih oko korumpirane politike.

PRED SUDOM SU ISPITANI TOMISLAV BOBAN, OZREN MATIJAŠEVIĆ, VEDRAN DUVNJAK…!

Ravnatelj DUUDI-a Tomislav Boban koji je 2011.god. imenovan na mjesto ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom Odlukom predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, nakon što su prethodno s mjesta ravnatelja razriješeni Vedran Duvnjak i njegova desna ruka Iva Galić, pred Sudom je govorio poslovnom odnosu Hrvatskog fonda za privatizaciju sa Fanasylandom iz Samobora i problematiku vezanu uz opstrukcije Hrvatskog fonda za privatizaciju u realizaciji projekta Fantasyland vezano uz ne izdavanje suglasnosti na parcelacijski elaborat od strane Fonda.

Boban je na sudu, između ostalog, izjavio:

“Moram reći  da je bilo određenih problema od strane mojih stručnih službi. Osoba koja je vodila taj predmet prvo mi je zatajila da ima suglasnost Državne geodetske uprave, na što je gosp. Šantek (zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave) na samom sastanku izvadio njihov dokument koji je kod nas zaprimljen i koji je evo za desetak minuta pronađen u našem uredu.

Nakon toga je ista osoba rekla da nedostaje odluka grada Samobora, čak je bila toliko bezobrazna da je predložila da grad Samobor ponovno donese tu odluku jer ju ona ne može pronaći, na što sam ja rekao da izvoli to pronaći u roku pola sata jer ću sazvati izvanrednu sjednicu upravnog vijeća i tražiti određene konzekvence i za nju, i čudom dokument se pojavio. Dakle, onda smo ispunili sve formalno-pravne pretpostavke za ovjeru elaborata i ja sam ga na licu mjesta potpisao“

Izričito upitan tko je osoba iz stručnih službi Fonda koja je opstruirala projekt i je li nešto poduzeo u odnosu na tu osobu Boban odgovara: “To je bila Dubravka Jakić Maurman. Smijenjena je s tog radnog mjesta na niže radno mjesto i ona zna da je to zbog toga, a zbog toga joj je prijetio i otkaz”

Boban nadalje iskazuje kako je vezano uz prijedlog za raskid ugovora o pravu građenja koji je bio podnesen tražio mišljenje Pravnog fakulteta u Rijeci:“Iz tog mišljenja proizlazi da bi ako dođe do raskida ugovora o pravu građenja nastupile štetne posljedice po Republiku Hrvatsku.

Ozren Matijašević, član Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju iz tog razdoblja istaknuo je pred Sudom da ga Duvnjak nije obavjetio niti o sudskim postupcima koje je Fond pokrenuo protiv Fantasylanda i sve ih  izgubio, niti o revizorskom nalazu koji je pokazao da su tvrtke u sastavu grupacije  Fantasyland ispunile sve svoje ugovorne obveze i prema HFP-u i prema Republici Hrvatskoj.

Pred Trgovačkim sudom u Zagrebu izjavio je kako su Vedran Duvnjak i stručne službe FONDA radile protivno zakonu, sakrivale dokumentaciju od Upravnog odbora HFP-a, te da je Fond odgovoran jer je onemogućavao realizaciju projekta Fantasyland u Samoboru. Matijašević također navodi da je “opstrukcija HFP-a razlog zbog kojeg Fantasyland nije mogao ugledati sjetlost dana.“

Svojevremeno je o tom problemu razgovarao i sa tadašnjom predsjednicom vlade Jadrankom Kosor i tadašnjim ministrom Čobankovićem koji je u to vrijeme bio i predsjednik Upravnog odbora Fonda

Gostujući u emisiji Markov trg Matijašević je izjavio:

“Ovdje je fond trebao izdati parcelacijski elaborat i nekoliko godina umjesto da izda parcelacijski elaborat i da ne bude prepreka investiciji, a je bio prepreka investiciji, ide se štoviše na obijesno sudovanje čiji postupci su izgubljeni i šteta će doći-kome? – poreznim obveznicima. Ovo je eklatantan primjer pravne nesigurnosti…“

TUŽBE GRUPACIJE FANTASYLAND PROTIV DRŽAVE VEĆE OD DVIJE MILIJARDE KUNA!

Grupacija Fantasyland  je 2009.godine bila na korak do početka gradnje, nedostajala je samo suglasnost na
parcelacijski elaborat kako bi se mogla ishoditi potvrda glavnog projekta. Radi se o tehničkom elaboratu koji se na nivou Republike Hrvatske rješava u roku dva do tri tjedna, te nema neriješenih predmeta.

Slaven Čolak

Slaven Čolak, Fantasyland

No, predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak odbijao je potpisati parcelacijski elaborat unatoč izvršenom inspekcijskom nadzoru Državne geodetske uprave kojim je potvrđeno da je parcelacijski elaborat vodenog parka izrađen sukladno zakonu i pravilima struke, te sukladno Detaljnom planu uređenja Šmidhen bez ijedne utvrđene nepravilnosti.

Duvnjak je zatražio i reviziju izvršenja ugovornih obveza za što je angažirao revizorsku tvrtku Refinal iz Dubrovnika. I nacrt revizorskog izvješća i dodatno revizorsko izvješće koje je Duvnjak zatražio pokazali su da je Fantasyland izvršio sve ugovorne i zakonske obveze i prema fondu i prema Republici Hrvatskoj, no Duvnjak je zatajio taj nalaz i nadalje odbijao potpisati parcelacijski elaborat, te je u medijima neistinito izvještavao kako Fantasyland ne ispunjava svoje obveze.

No, ni to nije bilo dovoljno bivšem predsjedniku HFP-a Duvnjaku pa je HFP pred Općinskim sudom u Samoboru pokrenuo 4 sudska postupka protiv tvrtki Fantazija projekt d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija hoteli d.o.o. i Fantazija zabavni park d.o.o.  stavljajući zabilježbu ovrhe na cjelokupnom zemljištu za izgradnju vodenog parka, zabavnog parka i hotelskog kompleksa onemogućavajući time realizaciju projekta Fantasyland i korištenje ugovorenih linija financiranja u iznosu od 174,1 milijun EUR-a. Grupacija Fantasyland je na potpis parcelacijskg elaborata čekala više od dvije godine, te je isti potpisan tek 2011.g. nakon što su sa mjesta ravnatelja Agencije za upravljanje državnom imovinom smijenjeni Vedran Duvnjak i njegova nasljednica Iva Galić, i to u potpuno neizmjenjenom obliku kakav je i dostavljen HFP-u na suglasnost 2009.g.

Također, i svi sudski postupci pokrenuti od strane HFP-a pred Općinskim sudom u Samoboru pravomoćno su okončani nakon 20 mjeseci u korist tvrtki Fantazija projekt d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija hoteli d.o.o. i Fantazija zabavni park d.o.o. , te su odbijeni svi prijedlozi HFP-a kao protupravni i neutemeljeni.

Daljnja opstrukcija realizacije projekta Fantasyland nastavljena je i tijekom razdoblja 2012.g. – 2015.g. , a očituje u brojnim protupravnostima i nepravilnostima u radu Agencije za upravljanje državnom imovinom i Centra za restrukturiranje i prodaju kao pravnim slijednikom Agencije i Fonda koji su pod vodstvom Milana Dejanovića kao v.d. ravnatelja AUDIO i CERP-a onemogućavali realizaciju projekta čineći daljnju štetu projektu Fantasyland.

Sve to činjeno je uz znanje i prešutno odobrenje Upravnog vijeća AUDIO i CERP-a, te Vlade RH koji je od strane grupacije Fantasyland konstantno i pravovremeno izvještavana o protupravnom postupanju tijela državne uprave čiji su osnivač, te u koja tijela, agencije, centre i urede Vlada RH imenuje ravnatelja i članove, te za čiji nezakonit i nepravilan rad odgovara i štetu snosi Republika Hrvatska.

ČOBI, DUVNJAK, GALIĆ, POPIJAČ

Vedran Duvnjak                Đuro Popijač                Iva Galić                 Petar Čobanković

 

O nezakonitom i nepravilnom radu CERP-a pod vodstvom Milana Dejanovića i DUUDI-a pod vodstvom Mladena Pejnovića izvješten je novoimenovani ravnatelj DUUDI-a Tomislav Boban, Vlada RH, Ured Predsjednice RH i Hrvatski sabor koji je dopisom od 07.travnja 2016.g. zatražio očitovanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, te da se o utvrđenom i poduzetom izvijesti podnositelja prijave Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o.  i dr., a primjerak pismena dostavi u Hrvatski sabor.

Prema dostupnim informacijama do današnjeg dana Državni ured za upravljanje državnom imovinom nije se očitovao o prijavljenim nezakonitostima i nepravilnostima u radu CERP-a i DUUDI-a u razdoblju 2012.g. – 2015.g. slijedom čega su moguće i nove tužbe protiv CERP-a i Republike Hrvatske.

Troškovi kamata, naknada i odvjetničkih troškova po već postojećim tužbama grupacije Fantasyland protiv CERP-a i Republike Hrvatske, već sada premašuju iznos od 800 milijuna kuna što očito još uvijek ne predstavlja alarm za neučinkovito i samo djelomično korumpirano pravosuđe kako to u javnosti ističe ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Cijeli slučaj je prijavljen i ostalim nadležnim i mjerodavnim institucijama zaduženim za provođenje nadzora nad radom pravosudnih tijela i tijela državne uprave o čemu je izviještena i Europska komisija.

No, postavlja se pitanje tko nam upravlja državnom imovinom, tko će konačno odgovarati za milijarde kuna štete koje je država platila i koje će platiti zbog nekompetentnosti kadrova, nesavjesnog rada i neodgovornog upravljanja državnom imovinom koja svakim danom nestaje iz državnog portfelja u bescjenje, umjesto da se ista stavi u funkciju i pridonese razvoju devastiranog gospodarstvva.

Štetu će platiti svi građani koje političari obmanjuju predizbornim obećanjima svake četiri godine, ovaj put nešto kraće zbog izmijenjenih okolnosti na političkoj sceni, a odgovornost će očito uslijediti tek nakon promijene korumpirane politike ili po Hrvatsku gorem slučaju, nakon intervencije Europske komisije kao što je to bilo sa slučajem „Lex Perković“.

D. Lukić/foto:mp


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->