VIŠNJA STAREŠINA: Agenti KOS-a danas se ubacuju u medije, državu i gospodarstvo

12 prosinca, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

U BUJICI je gostovala Višnja Starešina poznata hrvatska novinarka, publicistkinja i dokumentaristica. Kolumnistica Slobodne Dalmacije i Lidera komentirala je i medijske napade na Tomislava Karamarka:
– Predsjednik HDZ-a ima jedan medijski tretman kakav nije zabilježen već dugo, vjerujem da je za to ‘kriva’ njegova sposobnost da ‘dekomunizira’ državu..



Na početku Bujice prikazan je prilog o obilježavanju 16. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Vidjeli smo reportažu iz Sheratona, gdje je na svečanoj akademiji govorio predsjednik HDZ-a Karamarko, ali i kadrove s Mirogoja, gdje se okupilo na tisuće Hrvata da odaju počast Franji Tuđmanu. 

Puštene su i izjave Peđe Matića – Freda i Arsenija Bauka, u kojima na vrlo ružan način govore o Tuđmanu i njegovoj obitelji…

STAREŠINA: – Neobično je u bilo kojoj državi da utemeljitelj te države nema posebno mjesto u strukturi svih stranaka. To što iz SDP-a nitko nije otišao na Mirogoj, vjerojatno ima veze s aktualnim događanjima oko njihovog okupljanja saborske većine. To je SDP-ov iskonski stav. Sve više se vidi da su u Hrvatskoj oduvijek živjele dvije ideje, ideja Jugoslavije i ideja Hrvatske. Prva ideja nikad nije u Hrvatskoj napuštena i za to Tuđman snosi “krivicu”!

TOMISLAV KARAMARKO: – Nevjerojatno je da u suvremenoj Hrvatskoj još uvijek dominantnu ulogu imaju oni koji između Tita i Tuđmana – biraju Tita!

LJUBO ĆESIĆ – ROJS: – Da nije stvorena Hrvatska, mnoge od nas bi strijeljali, ali dr. Tuđman ih je sve nadmudrio – ujedinio je Hrvate u Domovini i Dijaspori  – i pobijedio!

Bujanec: – Oni vrijeđaju, i to na obljetnicu smrti! Peđa Matić govori o nekakvom “bogaćenju” Tuđmanove obitelji, a oni žive skromno i pošteno…

Starešina: – Sjećate li se koji je bio jedan od najvećih medijskih skandala u Hrvatskoj devedesetih? Otkriće da supruga Tuđmana ima u banci nekih 100 tisuća maraka životne ušteđevine… U to vrijeme Josipović kao student imao je nekoliko stanova na atraktivnim lokacijama u centru Zagreba. Netko je tada i javno slavljen zato što je otkrio bankovnu tajnu – i nikome ništa…VIŠNJA STAREŠINA bujica, oba

 

U Bujici su komentirani i besprizorni medijski napadi na Tomislava Karamarka. Rečeno je da je postao “nesimpatičan” od trenutka kada je uhapsio Josipa Boljkovca zbog partizanskih zločina nakon 2. svjetskog rata… Mržnja je nastavljena zato jer se založio za lustraciju, a kulminaciju napada doživio je kada je najavio obračun s “uvozničkim lobijem”, nakon čega su crveni tajkuni odlučili poduprijeti nove političke opcije…

Višnja Starešina komentirala je u Bujici i Tuđmanovu poznatu izjavu o “žutim, zelenim i crvenim vragovima”: – Predsjednik Tuđman je kao državnik specifičan i što je distanca veća, to se više vidi njegova veličina. Sve više se vidi u kojoj je mjeri on napravio ono što je bilo nemoguće. I kad vidite u kojim je uvjetima to napravio, pritisnut osmišljenim projektom “velike” Srbije, on je uspio stvoriti državu. Moram priznati da sam mu tada često zamjerala nedostatak zapadnjačkih komunikacijskih vještina. On bi rekao nešto za što ste znali da će to poslije morati popravljati deset diplomata, ali je govorio ono što je narod razumio i zato je pobjeđivao!

SKANDALOZAN VIDEO! DRAGAN MARKOVINA, SPLITSKI POVJESNIČAR NA SAJMU KNJIGA U BEOGRADU: “Ideja jugoslavenstva ne može biti izbrisana!”

OBRAZAC OKUPACIJE HRVATSKE: Frljićev prijatelj Markovina, gostujući u listopadu ove godine u Beogradu, gdje je promovirao knjigu “Jugoslavenstvo poslije svega” otvoreno priziva obnovu Jugoslavije na “kulturnom planu”, hvali se doprinosom Dalmacije u stvaranju SFRJ i smatra da će do obnove Jugoslavije doći, jer je to “napredna” ideja!

STAREŠINA: – Nije problem to što govori povjesničar Dragan Markovina, nego što njegove teze žive u hrvatskom društvu, na Hrvatskoj televiziji i što se njegov govor bez ikakvih ograda pušta na Hrvatskom radiju! To je taj negacionizam prema totalitarističkom društvu… Malo je država, koje kao Hrvatska veličaju komunistički sustav. Malo je država u kojima bi bilo moguće tako veličati jednu Jugoslaviju koja je jedino mogla biti autoritarna, totalitarna, inače je pucala po šavovima… To je problem u Hrvatskoj. Ta stara ideologija još živi i prisutnija je nego prije deset godina…

Markovina priča što priča, no treba vidjeti tko to financira? Sve iz hrvatskog državnog proračuna – rekao je Bujanec i dodao kako aktualna vlast potiće ljevičarski kulturni hegemonizam.

STAREŠINA: – Meni se jako usjeklo u sjećanje svjedočenja pred Haškim sudom jednog majora KOS-a, on je tvrdio kako je u Hrvatskoj ostalo mnoštvo infiltriranih agenata koji žele preuzeti vođenje države. Njihove temeljne odrednice su bile infiltracija u medije, državu i gospodarstvo. Teze o “građanskom ratu”, o “nevinom” komunizmu koji je zapravo “socijalizam s ljudskim licem” – te teze su danas službene teme hrvatskog javnog prostora. Zagovaranje ovakvih “vrijednosti” bi se moglo događati u nekim opskurnim kafićima, ali ne biti temelj države.

Kad se sjetimo svih hrvatskih žrtava, od Ovčare do Škabrnje – je li ovo negacija svih njih? Je li to zapravo stvarni govor mržnje i udar na ustavno-pravni poredak Hrvatske – pitao je voditelj, a Starešina odgovorila: – Ovo što se sada događa, ta ponovna ‘jugoslavizacija’ hrvatskog prostora jest negacija samostalnosti. To je dokaz da Hrvatska nije uzgojila svoju političku elitu koja zna voditi državu i sada se nalazimo u ozbiljnom problemu.

Prije dva dana Goran Radman je u Beogradu u ime HRT-a potpisao ugovor o suradnji s Radio Televizijom Srbije! S direktorom RTS-a Draganom Bujoševićem dogovorio je suradnju i razmjenu radijskih i TV sadržaja na kulturnom, zabavnom, umjetničkom, dječjem, dokumentarnom i informativnom planu…

STAREŠINA: – To što je učinjeno je samo formalizacija onog što HRT sada jest. Ono što me fascinira je da nema nikakvog prosvjeda protiv toga. Na televiziji vlada atmosfera straha, ali ljudi su očito spremni to prihvatiti. Ovo društvo ide u jednu regresiju i to je ono što brine!

Treba li zaista plačati RTV pristojbu televiziji koja razmjenjuje program sa Srbijom – zanimalo je voditelja.

STAREŠINA: – Mene čudi da se već to pitanje nije pokrenulo, da se provjeri legitimnost plaćanja pretplate! HRT uopće ne zadovoljava potrebe koje informacijski servis treba pokrivati. Kad je američki potpredsjednik Biden došao u Zagreb, oni šalju novinara koji nije dorastao takvom događaju i na jedan neprimjeren način izvjeste o svemu, a s druge strane – u isto vrijeme prikazuju neki dokumentarac o socijalizmu iz 1974. kojim govore – ma kakav Zapad, nama je bilo bolje! Ne znam ima li Hrvatska televizija slične sporazume s Budimpeštom, Pragom, Berlinom… Pa da imaju suradnju s njemačkim ARD-om, a ne RTS-om – onda bi svaki dan mogli pratiti suđenje iz Muenchena udbašima Perkoviću i Mustaču, ali oni to ne žele…

Na HRT-u nemaju ni ‘Sretan Božić’ nego ‘Sretni blagdani’ – primjetio je Bujanec, a Starešina komentirala: – To je prije bilo tako, možda se toga ne sjećate, u komunizmu se moralo pisati “novogodišnji blagdani”, a nije se smjelo spominjati Božić!

Na kraju emisije Višnja Starešina komentirala je i izjavu Tomislava Karamarka o “puzajućem državnom udaru” kojeg priprema Milanović. Zadnje informacije kojima raspolaže Bujica, govore da je Milanovićev pokušaj “puzajućeg državnog udara” propao zahvaljujući Bandiću, Glavašu, gospođi Lekaj i Raškoviću. Oni su odbili dati svoj potpis Milanoviću i saborska sjednica neće se održati u ponedjeljak. Čak je i Josip Leko bio protiv da se pod svaku cijenu ide na drugu sjednicu Hrvatskog sabora, a u SDP-u ima sve više onih koji ne žele biti taoci Milanovića i njegove paranoje… Čini se kako se ponovo stvara kritična masa unutar SDP-a protiv Zorana Milanovića…

STAREŠINA: – Voljela bih da se netko u SDP-u već jednom pobuni, jer Hrvatskoj stvarno treba jedna istinska socijal-demokratska stranka.

Starešina je komentirala i optužnice:

– Nečuveno je kako se u ovako delikatnim situacijama uključuje Državno odvjetništvo. Potpuno je jasno da su optužnice protiv gospodina Klemma i Bandića političke! Takva intervencija Državnog odvjetništva, koje bi trebalo čuvati sustav i reagirati na rušenje vjerodostojnosti državnih institucija, to je zapravo u demokratskim sustavima neprimjereno.

Gospodin Bandić je odbio Milanovića i dobio optužnicu – rekao je voditelj Bujice, a Starešina odgovorila: – Milanović je time htio poniziti gospodina Bandića ili mu poslati poruku… Gospodin Bandić ipak ima nešto više utakmica u nogama!

Kad krene ova suradnja HRT-a i RTS-a sve će manje biti filmova na kojima Vi radite – konstatirao je voditelj na kraju emisije, a gospođa Starešina odgovorila: – Mislim da je Hrvatska posljednja oaza komunizma na prostoru bivše Jugoslavije! Čak ni u Srbiji nije tako. To ponajprije možemo zahvaliti Radmanovom HRT-u!

V. Bujanec/Foto:Screenshot


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->