VLADIKA BONIFACIJE: SPC-u smeta hrvatski barjak i himna, hrvatski pravoslavci podržavaju beatifikaciju kardinala Stepinca

12 siječnja, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ARHIEPISKOP Hrvatske pravoslavne crkve vladika Andrija Bonifacije Škulić u emisiji Bujica Velimira Bujanca,  komentirao je protivljenje Srpske pravoslavne crkve beatifikaciji kardinala Stepinca te provokacije SPC-a prema Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi i ostalim autokefalnim crkvama na području bivše Jugoslavije.



Arhiepiskop Hrvatske pravoslavne crkve Bonifacije Andrija Škulić je Hrvat pravoslavac i dragovoljac Domovinskog rata osjetio je potrebu pred javnošću razotkriti intrige i velikosrpske apetite SPC-a.

VLADIKA BONIFACIJE: – Srpskoj pravoslavnoj crkvi sve smeta – i hrvatski barjak i himna. Odgovara im samo da im Hrvatska država daje milijune, BMW-e, Mercedese i zlato!

“Nama Hrvatima pravoslavne vjeroispovijesti je drago što se potaknula beatifikacija Alojzija Stepinca i molimo Boga da se proglasi svetim! Žao nam je što se ovo dogodilo… Mislim da se sve trebalo raditi u dogovoru s Hrvatskom državom, a nikako ne sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odnosno politikom. Irinej priča s tolikom mržnjom prema Hrvatima! Nedopustivo je da se miješa u odnose unutar Katoličke crkve. Sama Katolička crkva donosi svoje odluke i koga će proglasiti svetim. Nema što tražiti Srpska pravoslavna crkva s blaženim, budućim svetim Alojzijem Stepincem”, komentirao je Bonifacije.bujiCa, prvosl pop 3

VLADIKA BONIFACIJE: – SPC JE POLITIČKA, A NE PRAVOSLAVNA CRKVA!

Bonifacije je objasnio kako Srpska pravoslavna crkva od 1920. godine, to jest od 1947. ima jurisdikciju nad hrvatskim teritorijom što je svugdje nedopustivo.

“To nema veze s Kristom i crkvom, nego samo s politikom. Na svim liturgijama u Srpskim pravoslavnim crkvama čita se i moli za srpsku vojsku, za srpsku vlast, a djeluju na području RH što nema nigdje,“ rekao je Vladika i dodao kako je SPC oduvijek lobirao za ‘Veliku Srbiju’ i to nad hrvatskim teritorijem, Kosovom, BiH i Crnom Gorom.”Nedopustivo je da oni tu vladaju. Nije to bilo samo 90-ih, to se nastavlja i dalje, njihova težnja za ‘Velikom Srbijom’ i danas je prisutna. Kao čovjeka u službi Boga i naroda, to je za mene nepojmljivo,“ objasnio je.

Na pitanje oko čestitke Božića patrijarha Irineja, koja je upućena samo Srbima u Hrvatskoj, ali ne i drugim pravoslavnim vjernicima Bonfacije kaže kako je to jako žalosno. Složio se i s dr. Jurajom Kolarićem koji je u uvodnom dijelu emisije ustvrdio da je nedopustivo što u poslanicima koje se čitaju diljem Hrvatske, poglavar SPC-a ne priznaje hrvatsku cjelovitosti, obraćajući se vjernicima u “Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji”.

“Crvena vlada im je dala krila, što znači Pupovac. Sve je u dogovoru s njim i Srpskom pravoslavnom crkvom,“ ustvrdio je te dodao kako hrvatskih pravoslavaca danas ima čak 20 tisuća, plus oni koji se tako za sada ne izjašnjavaju jer se boje: „Milanovićeva Vlada i ministar Bauk nisu dopuštali našu registraciju! Vjerujemo da će to buduća Vlada promijeniti i pokazati tako razumijevanje i veći stupanj vjerske tolerancije prema manjinama. Neki pravoslavni svećenici, pripadnici SPC-a obratili su mi se proteklih dana i htjeli bi nam pristupiti, ali još je uvijek prisutan veliki strah…“

Mi smo početkom 2014. zahvaljujući Bjeloruskoj pravoslavnoj crkvi, dali zahtjev da se registriramo kao i druge crkve. Imamo pravo na to i država ima obvezu. Prije se to stavljalo u ladicu. Nakon toga smo bili izloženi pritiscima, međutim država nema zakonske osnove da nam da negativno rješenje, ali Bauk je to napravio jer je Hrvatska pravoslavna crkva za njih crna rupa. Zašto Hrvati pravoslavci ne mogu ostvariti svoje ustavno građansko pravo – pita se Bonifacije.

U Bujicu se ekskluzivno javio Arhiepiskop Cetinjski i Mitropolit Crnogorski Mihajlo koji je oštro osudio djelovanje Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Optužio je SPC da je politička, a ne vjerska organizacija. Po riječima mitropolita Mihajla, Crnogorska pravoslavna crkva ima dulju tradiciju i veći kontinuitet od SPC-a.BUJICA 4

Mitropolit Mihajlo osudio je i djelovanje Crnogorsko-primorskog Mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića. Optužio ga je za poticanje agresije na Dubrovnik i negiranje genocida u Srebrenici te istaknuo da su pravi Crnogorci oduvijek bili prijatelji Hrvata. Posebno je istaknuo svoje prijateljstvo sa Jevremom Brkovićem, poznatim crnogorskim književnikom, koji je za vrijeme rata bio u izbjeglištvu u Zagrebu. Mitropolit Mihajlo kritizirao je i crnogorske vlasti zbog popustljivosti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je okupirala crnogorske manastire i crkve. Na kraju javljanja Arhiepiskop Cetinjski dao je podršku Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi, argumentirajući još jedan put zašto SPC ne može imati monopol na pravoslavne vjernike u zemljama bivše Jugoslavije.

Očito je kako Srpska pravoslavna crkva želi monopol na području bivše Jugoslavije – ustvrdio je Bonifacije u nastavku razgovora i konstatirao da su Hrvati pravoslavci većinski pravoslavni narod u RH: – Mi nismo manjina, mi smo sastavni dio hrvatskog korpusa. Imam pozitivno mišljenje i o prvom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji je odmah dao puno podršku Hrvatima pravoslavcima!

Vladika Bonifacije je 90-ih bio dragovoljac i otišao u obranu Hrvatske, a kako kaže, iz JNA se dragovoljno prebacio kod Tigrova u Rakitje. “Logično mi je bilo da ja kao Hrvat imam obvezu braniti svoju Domovinu. Hrvati nisu napadali Srbiju, nego su Srbi napadali Hrvatsku. To je velika razlika. Mi smo branili svoj dom,“ objasnio je.

Bonifacije je u nastavku razgovora iskazao svoje zadovoljstvo predsjednicom Kolindom Grabar – Kitarović u kontekstu prve godine njezina mandata: – Bio sam na inauguraciji Predsjednice. Zaista velika pozitivna promjena. Ona bi mogla puno dobrog učiniti za dijalog u sadašnjosti i budućnosti. To očekujemo i od nove Vlade.

U BUJICI JE PUŠTEN I VELIKI PRILOG O PROVOKACIJAMA MILORADA PUPOVCA I SRPSKIH EKSTREMISTA NA PRAVOSLAVNI BOŽIĆ. PONAŠANJE ČELNIKA SNV-a I SPC-a KOMENTIRALI SU  VODEĆI KATOLIČKI TEOLOG DR. JURAJ KOLARIĆ TE POVJESNIČAR DR. JOSIP JURČEVIĆ:

U Srijemskim Lazama, blizu Vinkovaca, u jednoj lokalnoj birtiji – simpatizeri tzv. SAO Krajine provocirali su petoricu hrvatskih mladića iz obližnjih Slakovaca. Vrijeđali su ih na nacionalnoj osnovi, nazivali ustašama, a nakon intervencije policije, deblji kraj, po običaju, izvukli su – Hrvati.

Zanimljivo je da hrvatska policija ni ovoga puta nije radila pretrese ni u Borovu selu, ni u Srijemskim lazama, kao ni u preostalim selima s većinskim srpskim stanovništvom, gdje se i ovoga Božića – pucalo iz automatskog i drugog vatrenog oružja. I dok su provociranja Hrvata od strane Srba, na pravoslavni Božić u Istočnoj Slavoniji – već uobičajena stvar, na nešto sofisticiraniji oblik ponižavanja privikava se i Zagreb.

U glavnome gradu, svake godine iznova, Hrvate ponižava – Milorad Pupovac! Ovogodišnja provokacija s tobože razbijenom dvojezičnom pločom i ritualno klečanje pred Pupovcem, zaprepastili su cijelu naciju. Ljudi su očekivali prigodni Božićni domjenak, no dobili su samo još jednu u nizu političkih lekcija kontroverznog šefa Srpskog narodnog vijeća.

Navodni umjetnik Siniša Labrović – doslovce je likovao kada je osim bivšeg premijera Milanovića, na njegovu provokaciju nasjeo i izaslanik hrvatske predsjednice Domagoj Juričić. Kontorverzni Labrović široj javnosti je poznat i po pišanju na Trgu svetoga Marka, gdje su prosvjedovali 100 postotni Hrvatski ratni vojni invalidi, što je valjda još jedan razlog zbog kojeg ga je na Božić angažirao Pupovac. Od sustavnih provokacija na pravoslavni Božić ne odustaje ni Srpska pravoslavna crkva. U poslanici patrijarha Irineja koja je čitana i u Zagrebu, opet se zasebno spominju Dalmacija i Slavonija – pa tek onda Hrvatska, a Kosovo je i dalje sveta srpska zemlja.

Na proslavi tzv. Dana Republike Srpske, ove subote u Banjaluci, vjerski vođe Srpske pravoslavne crkve ponovo su blagoslivljali srpske vojnike, a hrvatski katolici zabrinuti su i zbog iskazanog neprijateljskog stava, u slučaju beatifikacije Kardinala Alojzija Stepinca.

DR. JURAJ KOLARIĆ: „PAPA FRANJO NIJE SMIO POPUSTITI PRITISCIMA SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U SLUČAJU STEPINAC, TO JE NEČUVENO I NEDOPUSTIVO!“

DR. JOSIP JURČEVIĆ: „ZAUSTAVLJANJU BEATIFIKACIJE KARDINALA STEPINCA DOPRINJELI SU I DOMAĆI VELEIZDAJNICI!“

Vladika Bonifacije komentirao je i ponašanje Srba za pravoslavni Badnjak, na domjenku SNV-a: – Ne razumijem da su hrvatski političari toliko slijepi. Neka se već jednom odluče za koga će biti – za Hrvate ili one koji ih ugnjetavaju! Pupovcu i Porfiriju sve smeta – i hrvatski barjak i himna. Odgovara im samo da im Hrvatska država daje milijune, BMW-e, Mercedese i zlato! I dan danas me zanima tko je za vrijeme Jugoslavije dopustio da se Srpska pravoslavna crkva useli u prostore na Cvjetnom trgu i ostale manastire i crkvene objekte koji nikada prije nisu bili u njihovom vlasništvu?!

Na kraju Bujice Velimir Bujanec oprostio se od HOS-ovca Marijana Majora – Marina iz zagrebačke Dubrave:

„U PETAK SMO SE NA GROBLJU MIROŠEVAC, U ZAGREBAČKOJ DUBRAVI, OPROSTILI OD BOJNIKA HRVATSKE VOJSKE MARIJANA MAJORA – MARINA, LEGENDARNOG HOS-OVCA I 100-POSTOTNOG HRVATSKOG RATNOG VOJNOG INVALIDA… Marin je umro 05. siječnja 2016. u 52. godini života. Prerano, poput mnogih hrvatskih branitelja… Bio je pripadnik Tigrova i HOS-a. Kao HOS-ovac je teško ranjen i u jednoj akciji ostao slijep, sredinom ’92. – na južnom bojištu. Više je puta je odlikovan.

Ovim putem iskazujem najiskreniju sućut njegovim sinovima Damjanu i Borni, supruzi Danijeli i mami Mariji, svim suborcima i prijateljima. U ime HOS-ovaca posebno se zahvaljujem fra Ivanu Matiću, koji je bio velika potpora našem Marinu. Iako nije mogao gledati Bujicu, Majorovi prijatelji rekli su mi da je slijep poslušao baš svaku emisiju. Hvala mu na tome! I na svemu ostalome što je učinio za našu Hrvatsku…

Dragi Damjane, tvoj tata je bio ponosni HOS-ovac. Čuvaj njegovu svetu zastavu! HRVATSKI VITEZ MARIJAN MAJOR-MARIN – S NAMA JE!”

V. Bujanec/FotoScreenshot


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->