Danas startao 16. HOS-ov memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar

listopad 10, 2017 maxportal
Share Button

Jutros je s Trga siječanjskih žrtava u zagrebačkoj Kustošiji startao 16. Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar – Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata.

  

Maraton se trči u znak sjećanja na pripadnike zagrebačkog HOS-a i svih ostalih postrojbi hrvatske vojske i policije koji su u obranu tada opkoljenog Vukovara krenuli iz Zagreba.

Prije starta gradonačelnik Bandić položio je vijenac i zapalio svijeću kod Spomen obilježja na Trgu.

U organizaciji Udruge dragovoljaca HOS -a i Grada Zagreba u utorak je startao 16. Memorijalni ultramaraton Zagreb-Vukovar “Putevi dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata”, tijekom kojega će 9 atletičara u pet dionica otrčati stazu od 344 kilometara, što je najduža i najzahtjevnija utrka u ovom dijelu Europe.

Fotografija Milan Bandić Gradonačelnik Zagreba.

 

Ultramaraton je organiziran u sjećanje na pripadnike zagrebačkog HOS-a, ali i na sve bojovnike Domovinskog rata koji su u rujnu 1991. krenuli iz Zagreba prema Vukovaru u obranu suvereniteta Republike Hrvatske, navode organizatori. Njihov dolazak u Vukovar očekuje se u subotu iza 12 sati, na spomen području Ovčara.

Na svečanom startu utrke, na Trgu siječanjskih žrtava u zagrebačkoj Kustošiji, predsjednik Udruge dragovoljaca HOS-a Ivan Friščić je kao svrhu ultramaratona naveo to da hrvatski bojovnici koji su krenuli u pomoć opkoljenom Vukovaru ne bi pali u zaborav.

Na startu su nazočili gradonačelnik Milan Bandić, brigadir Miodrag Demo, pomoćnik ministra obrane Piličić, pomoćnik ministra prometa Šarić, državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, Predsjednik  HVIDR-e Zagreb Ante Tandara i mnogi drugi predstavnici braniteljskih udruga.

Fotografija Milan Bandić Gradonačelnik Zagreba.

Ultramaraton dužine 344.1 km, predstavlja jednu od najzahtjevnijih atletskih utrka u ovom dijeluEurope, a učesnici svakim svojim korakom od Zagreba prema Vukovaru, simboliziraju patnju i bol žrtve, pozivaju na očuvanje mira, ali i na potrebu trajnog sjećanja, naglasio je gradonačelnik, zahvalivši organizatorima i poželjevši sreću svim sudionicima ultramaratona.

Nalazimo se na ovome svetom mjestu odakle su Zagrepčani krenuli u obranu jedine nam domovine i ostavili svoje živote da bi danas svi uživali u neovisnoj državi Hrvatskoj, rekao je predsjednik Saveza udruga dragovoljaca HOS-a Borislav Barišić istaknuvši dobru suradnju s Gradom Zagrebom koji im je sve ove godine pomagao u organizaciji ultramaratona.

Vi ćete, ovih dana kada budete trčali, prenositi istinu o domovinskom ratu, istinu o stradanju hrvatskih branitelja, istinu kakvo je bilo zajedništvo 90-ih godina. Pokažimo da nam i danas treba to zajedništvo jer samo zajedno možemo stvoriti boljitak Hrvatske, istaknuo je predsjednik zagrebačke Hvidre Ante Tandara.

Tradicionalni ultramaraton, koji se sastoji od pet dionica: Zagreb-Ivanić Grad, Ivanić Grad-Novska, Novska-Slavonski Brod, Slavonski Brod-Osijek i Osijek-Vukovar, organizira Udruga dragovoljaca HOS-a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.Slikovni rezultat za ultramaraton hos zagreb

Maratonci se u Vukovaru očekuju u subotu, 14. listopada, u poslijepodnevnim satima.

 

STARTNA LISTA

RB.Ime i PrezimeStartni brojDržava
1.Duško Štrbac101CRO
2.Zmago  Horvat102SLO
3.Krešimir Šimić103CRO
4.Miroslav Ban104CRO
5.Robert Radojković105CRO
6.Matija Zadravec106CRO
7.Boris Ivanovič107SLO
8.Mirko Ervačić108CRO

REZULTATI 1.DIONICE

1. dionicaZagreb ( Kustošija) – Ivanić Grad50,6 km
RB.Ime i PrezimeStartni brojDržavaVrijeme
1.Robert Radojković015CRO3:32:35
2.Matija Zadravec106CRO4:00:19
3.Boris Ivanovič007SLO4:04:24
4.Miroslav Ban104CRO4:57:35
5.Mirko Ervačić108CRO4:58:47
6.Krešimir Šimić103CRO5:01:32
7.Zmago  Horvat102SLO5:17:53
8.Duško Štrbac101CRO5:17:54Komentari
Share Button