ZAHTJEV MOST-ovom ministru: Hitno provedite nadzor, utvrdite stanje i kaznite odgovorne!

16 kolovoza, 2016 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

ČAK 11 INSPEKCIJSKIH NADZORA ZA REFORMU HRVATSKOG PRAVOSUĐA! OBJAVLJUJEMO PRVI OD 11 ZAHTJEVA ZA PROVOĐENJE INSPEKCIJSKOG NADZORA!



Već smo ranije izvještavali o prijavama grupacije Fantasyland protiv predsjednice Trgovačkog suda u Zagrebu Nade Nekić Plevko o čijim su manipulacijama u više navrata izvještavali mediji vezano uz predstečajne nagodbe, između ostalih predstečajne nagodbe dužnika Europapress Holdinga kada je predsjednica Trgovačkog suda u Zagrebu Nada Nekić Plevko prema pisanju medija doslovno „utekla“ pred novinarima minutu prije rasprave na kojoj je kao predsjednica Trgovčakoga suda trebala odlučiti o zahtjevu za izuzeće sutkinje Nada Kraljić.

I novinarka Poslovnog dnevnika Suzana Varošanec pisala je o krajnje neprimjerenom ponašanju predsjednice Trgovačkog suda u Zagrebu koja je odbijala svaki kontakt s medijima odbijajući javnosti dati informacije na koje javnost ima pravo sukladno zakonu o pristupu informacijama, no unatoč silnim naporima i pokušajima javnost ipak nije uspjela dobiti tražene informacije od predsjednice Trgovačkog suda u Zagrebu što u najmanju ruku baca sumnju u zakonitost i transparentnost rada suda u pojedinim predmetima koji su pod kontrolom predsjednice Trgovačkog suda Nade Nekić Plevko.

PISMO PREDSJEDNIKA UPRAVE FANTASYLANDA UPUĆENO MINISTRU PRAVOSUĐA ANTI ŠPRLJI!

U prijavi grupacije Fantasyland protiv sutkinje Trgovačkog suda u Zagrebu  Biserke Pavičić i predsjednice Trgovačkog suda u Zagrebu Nade Nekić Plevko navedene su konkretne i protupravnosti i nepravilnosti u radu po predmetu tužbe radi naknade štete koju grupacija Fantasyland vodi protiv INTERNATIONAL FUND APPLIED RESEARCH – DUBNA I RUSHOR MANAGEMENT d.o.o. u iznosu od 95.124.612,67 eura.

slaven čolak, šprlje, spojka

Slaven Čolak, predsjednik uprave Fantasylanda; Ante Šprlje, ministar pravosuđa RH

Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske upućen  zahtjev Fantazija projekt i dr. za provođenjem inspekcijskoga nadzora nad radom odgovornih osoba Trgovačkog suda u Zagrebu i Ministarstva pravosuđa RH, Uprava za europske poslove, međunarodnu i pravosudnu suradnju koji više od 34 (tridesetčetiri) mjeseca nisu dostavili tužbu na odgovor tuženicima čime je u proteklom razdoblju od 34 mjeseca prouzročena znatna materijalna šteta grupaciji Fantasyland, a koju štetu snosi Republika Hrvatska sukladno čl. 105 Zakona o sudovima (N.N. 28/13, 33/15).

I Državno sudbeno vijeće u više navrata zatražilo je Ministarstvo pravosuđa provođenje izvanrednog inspekcijskog nadzora u ovom predmetu, no do današnjeg dana nemamo saznanja je li inspekcijski nadzor izvršen i što je inspekcijskim nadzorom utvrđeno,

U tom smislu, Maxportal će zatražiti očitovanja ministra pravosuđa i svih ostalih nadležnih tijela i institucija koje su sukladno zakonu dužne zaštititi pravni i demokratski sustav Republike Hrvatske, a što predstavlja preduvjet za gospodarski razvoj, te bolju i sretniju budućnost građana kako nam to političari u predizborno vrijeme jamče bez ijednog utemeljenoga razloga na osnovu kojeg bi im doista mogli povjerovati.

Pod ingirencijom MOSTA je šest ključnih ministarstva, između ostalih i minsitarstvo pravosuđa koje su MOST-ovci preuzeli upravo iz razloga provođenja reformi koje su potrebne kako bi naša država postala pravno uređena prema standardima europskog zakonodavstva i Europske unije, te kako bi se ulagačima i investitorima jamčila pravna sigurnost i zaštita uloženog kapitala

Preuzimanje odgovornosti pretpostavlja i preuzimanje obveze postupanja po svim prijavama i protiv svih osoba bez selektivnog pristupa i izuzimanja od odgovornosti, te bez obzira je li u pitanju glavni državni odvjetnik, predsjednik suda ili netko treći.  

Borba protiv korupcije i kriminala može se provesti samo pod jednim uvjetom, a to je provođenje učinkovite istrage temeljem kontrola i nadzora  nad radom pravosudnih tijela i institucija iz kojih bi se putem stegovnih, kaznenih i drugih odgovorajućih postupaka iz pravosuđa „odstranili“ svi oni koji pravosudni aparat zloupotrebljavaju kršeći zakone i propisane procedure pri obnašanju dužnosti ili to čine zbog nestručnosti, needuciranosti ili drugih razloga koji ih ni u kom slučaju ne opravdavaju za nastalu štetu i narušavanje pravne sigurnosti.

Ministarstvo pravosuđa na čijem je čelnom mjestu kao MOST-ov izbor Ante Šprlje ima obvezu ne samo prijaviteljima, već i javnosti očitovati se što je poduzeto po brojnim prijavama protiv odgovornih osoba u pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, jesu  li provedeni inspekcijski nadzori, što je inspekcijskim nadzorima utvrđeno, jesu li poduzete kakve mjere protiv prijavljenih odgovornih osoba unutar pravosudnih tijela za koje je utvrđen protupravan i nepravilan rad, te javnosti dati i sve ostale odgovore u svezi prijavljenih nezakonitosti i nepravilnosti o kojima je kao ministar pravosuđa od strane prijavitelja obaviješten.

U protivnom, ukoliko će Ministarstvo pravosuđa i nadalje služiti kao zaštita kriminalu unutar pravosudnih i državnih tijela i institucija, potpuno je nebitno hoće li ministar pravosuđa biti predstavnik MOST-a, SDP-a ili HDZ-a. Jer, ako je MOST drugačiji od SDP-a i HDZ-a, onda i njegovi ministri imaju obvezu zaštititi pravnu sigurnost svih građana Republike Hrvatske, pa tako i investitora koje očajnički pozivamo na ulaganja, a potom ih iz neobjašnjivih razloga raznoraznim manipulacijama i pravno nedopuštenim sredstvima onemogućujemo u realizaciji započetih projekata.

U cijelosti objavljujemo dopisa predsjednika uprave Fantasylanda Slavena Čolaka upućen ministru pravosuđa Anti Šprlji kojim se traži očitovanje o prijavljenim nezakonitostima i nepravilnostima u radu Trgovačkog suda u Zagrebu u predmetu koji se vodi pod poslovnim brojem P-2693/13,, a dopis je upućena na znanje Hrvatskom saboru  – Odbor za pravosuđe i Odbor za predstavke i pritužbe, Uredu predsjednika sabora Republike Hrvatske, Uredu predsjednika i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, Uredu predsjednice Republike Hrvatske, te Državnom sudbenom vijeću koje je u više navrata već dalo nalog Ministarstvu pravosuđa za provođenje izvanrednog inspekcijskoga nadzora u ovom predmetu.

DOPIS Fantazija projekt i dr. od 01.08.2016.g. upućen ministru pravosuđa Anti Šprlji, Predmet: Zahtjev  Slavena Čolaka, Fantazija projekt d.o.o., Fantazija vodeni park d.o.o., Fantazija zabavni park d.o.o. i Fantazija hoteli d.o.o. za provođenje inspekcijskoga nadzora nad radom Trgovčakog suda u Zagrebu, OČITOVANJE TRAŽI SEsprlje 1

DOPIS Državnog sudbenog vijeća od 13.lipnja 2016.g.  upućen prema Ministarstvu pravosuđa RH za provođenje izvanrednog inspekcijskog nadzora nad radom Trgovčakog suda u Zagrebu

 

nadzor, šprlje

 

D. Lukić/Foto:FaH


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->