Zašto je ukidanje emisije Maje Sever cenzura, a Tihomira Dujmovića demokracija

12 rujna, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Velika se bura digla oko ukidanja emisije Hrvatska uživo, Anka Mrak Taritaš poziva na peticiju za Maju Sever, spominje se  napad na novinarstvo i sloboda medija. O tome zašto je ukidanje emisije Hravtska uživo u dijelu medija smatra cenzurom, a ukidanje emisje Tihomira Dujmovića ne, za portal Narod.hr piše Goranka Sinac.



HRT je u novoj programskoj shemi odlučio drukčije koncipirati svoj poslijepodnevni i večernji program, objavili su s Prisavlja. Urednicu redakcije “Hrvatske uživo” Maju Sever obavijestili su u ponedjeljak da se emisija emitira još ovaj tjedan te da se nakon toga ukida.

Drugi pak mediji ‘šokirani’ su naprasnim ukidanjem HTV-ove emisije ‘Hrvatska uživo’. Odmah su se javili ‘brojni’ izrazi potpore urednici emisije Maji Sever, aktivnoj članici Sindikata novinara i Hrvatskog novinarskog društva, a dio komentara ide toliko daleko da u ukidanju emisije vide cenzuru, napadom na novinarstvo, pa čak do toga da je njena obitelj poznata i zaslužna za demokraciju u Hrvatskoj.

Emisija Hrvatska uživo emitirala se 13 godina, u posljednjoj sezoni, emisiju su uređivali Maja Sever, Sanja Mikleušević Pavić, Andreja Arežina Grgičević, Petar Vlahov, Lela Knežević i Matko Bušelić. U obrazloženju HRT-a još se navodi da su gledatelji HRT-a zamjerali prevladavanje političkih sadržaja u poslijepodnevnom terminu, u kojemu se među ostalima emitirala i ‘Hrvatska uživo’.

Maju Sever često se optuživalo za pristranost zbog svojih navijačkih priloga na javnoj televiziji. Posebno je ostala u sjećanju snimka kada bodri SDP-ovce prilikom ulaska na pregovore s Mostom 2016. godine. Zoran Milanović ju prijateljski uhvati za rame, a ostalima stišće šaku dajući srdačnu podršku.

Početkom je godine u razgovoru za Nacional Maja Sever za Plenkovića rekla da je vrlo kvalitetan i školovan čovjek od kojeg nema velika očekivanja, ali su ta koja ima pozitivna.

Ako je ukidanje emisije ‘Hrvatska uživo’ cenzura, ukidanje jedine emisije u kojoj su se mogli čuti na HRT-u u emisiji ‘Iza zavjese’, s vrlo kritičkim pogledima na vodstvo Andreja Plenkovića – to nije? Nije problem kad Aleksandar Stanković ili Maja Sever imaju svoju emisiju, problem je kad na televiziji nema profesionalnosti i raznolikosti kod izbora tema i stavova – nema emisija koje daju drugačiji pogled.

Krajem kolovoza ravnatelj programa HTV-a Renato Kunić osobno je priopćio Tihomiru Dujmoviću kako za njega više nema mjesta na HTV-u, točnije, kako se emisija ‘Iza zavjese’ usprkos zavidnoj gledanosti ukida.

Zatečeni Dujmović ponudio je volonterstvo, rekao je da bi bio spreman raditi besplatno, na što je Kunić negodovao kazavši kako u programu ima previše istih emisija te da HTV s ovim brojem zaposlenih ne može uzimati vanjske produkcije, pogotovo u informativnom programu.

Dujmovićeva emisija sadržajno nije poput drugih, ostvarila je iznimno visoku gledanost, a s televizije su i sami svojevremeno priopćili kako je publika u anketi HTV-a izabrala upravo Dujmovića i njegovu emisiju „Iza zavjese“ kao najbolju.

HRT-ova logika

Dok je znači na HRT-u istraživanje gledanosti bio razlog za ukidanje “Hrvatske uživo”, s druge strane, iako je publika vrlo pozitivno ocijenila Dujmovićevu emisiju, ona se maknula s programa.

Gledanost emisije bila je visoka i usprkos tome što je emitirana u 8,30 ujutro. Nakon što je nadmašio sva očekivanja visokom gledanošću, Domagoj Burić mu je dao, kako je jednom rekao sam Dujmović, „prokleti“ termin u srijedu navečer u 21,15. Termin, kako je rekao, kad Mandžukić zabija svoj drugi  ili Ronaldo treći gol, no zato je repriza četvrtkom bila gledanija od izvornog termina u srijedu navečer.

Dok je Dujmoviću zabranio rad, Kunić je, navodno za zavidan honorar, produžio emitiranje emisije Romanu Bolkoviću usprkos podacima koji pokazuju poprilično slabu gledanosti te emisije.

Dujmovićeva emisija „Iza zavjese“ je nakon punih petnaest godina prekinula monopol koji je vodio Aleksandar Stanković s istim formatom emisije samo što u njemu već godinama propagira isključivo lijevu političku opciju. 

Poznato je kako su se na Dujmovića pritisci vršili iz emisije u emisiju, a protiv emisije ‘Iza zavjese’ i njezinih tema najviše se bunio Saša Milošević kao produžena ruka Milorada Pupovca zajedno s Nedom Ritz. Na koncu je zabranjena emisija koju je sama publika, koja plaća pretplatu, proglasila najboljom.

Iako su Dujmovićeve kolumne spadale u vrlo čitane i zbog toga je bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije na prijašnje pokušaje njegovog izbacivanja iz tog medija stao na njegovu stranu, krajem ožujka zabranjuje mu se daljnje pisanje u Slobodnoj Dalmaciji.

Nekoliko dana prije te odluke gostujući u emisiji Bujica progovorio je i o cenzuri koju i sam doživljava.

“Jednom sam već napisao, a sada ponavljam: da je ovo ’45-a, oni bi nas strijeljali, da je ’71-a, oni bi nas hapsili, a sada nam samo daju otkaze! Civilizacija je ipak napravila svoje, ne mogu se mentalni komunisti baš šetati Zagrebom i odrubljivati glave, ali mogu nam davati otkaze. Sve što mi se dogodilo, dogodilo se nakon 3. siječnja 2000. godine. Nikakvu zabranu u deset godina prije toga nisam dobio, a pisao sam u nizu medija, potpuno otvoreno.

Prvi put sam otkaz radnog odnosa dobio u Slobodnoj Dalmaciji 2001., tad smo svi pali kao Jovićevi kolumnisti. Otišao sam u Maticu iseljenika, a pisao sam i u Glasu Slavonije, gdje su mi jedino pružili priliku. Pritisak na ravnatelja Matice Borisa Marunu bio je ogroman. Triput je tražio da odustanem, jer je udar Mesića i Račana bio neizdrživ, tada sam radio i emisiju Opasne veze, da bi mi na kraju Maruna ipak dao otkaz.

Pisao sam za Glas Slavonije i vodio emisiju 12 godina. Nastavio sam u Večernjem listu, gdje sam nakon teksta o grobnici u Gračanima dobio otkaz. Glavni urednik bio je Goran Ogurlić, sadašnji urednik Jutarnjeg lista.

To je drugi otkaz, prvi sam dobio nakon oštrog teksta protiv Sanadera, radilo se o tome koga kandidirati za predsjednika države, ja sam argumentirano rekao da između Kosor i Hebranga samo iracionalan čovjek može odabrati Kosor!

Tri godine kasnije sam se vratio u Večernji, moja kolumna bila je najčitanija u novini, no nakon tog teksta o Gračanima i intervencije iz Ureda predsjednika Ive Josipovića odletio sam iz Večernjeg. Triput sam letio s lokalnih televizija, prilikom promjene svake vladajuće strukture, prva je bila da se mora micati Dujmovića!”

“Mene spašava sjajna čitanost, kao što me u emisijama spašava gledanost. Ali, odavno sam se prestao čuditi, ništa me više ne bi iznenadilo,” ispričao je Dujmović.

AUTOR: Narod.hr


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->