ZAŠTO SAM TRAŽILA OSTAVKU Kolinda otvoreno o žestokom napadu na Milanovića

25 veljače, 2015 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Prvi put od kada je pisanim putem pozvala premijera Zorana Milanovića na ostavku, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pojasnila je,u razgovoru za Dnevnik Nove TVsvoj potez koji je uzburkao javnost.

‘Ne, nisam pogriješila. Napravila sam to svjesno, kako bih demonstrirala koliko je takva vrsta komunikacije uzaludna i kako takvim načinom komunikacije možemo samo izgubiti i jedni i drugi.



Ovakvim načinom, na koji je premijer Milanović meni poslao pismo, a da ga ja uopće nisam dobila, nego sam o njemu čitala u medijima, dok sam ja istovremeno njemu najavila inicijativu za sazivanje sjednice Vlade sukladno svojim ustavnim ovlastima, i u kojem sam najavila nekoliko tema.

 Dakle, ja sam iz medija pročitala nešto što je bilo potpuno protuustavno, gdje on mene poziva na davanje konkretnih mjera, njihovih učinaka i financijskih i svih drugih.

Odgovorila sam mu na takav način zato što svi mi u svemu ovome moramo surađivati’, odgovorila je Grabar Kitarović.

Vezano uz socijalnu problematiku – jučer ste podnijeli zahtjev za preispitivanje ustavnosti Ovršnog zakona. Hoćete li nam ukratko reći koje su Vaše ključne pravne, ali i političke primjedbe na taj zakon?

Ponajprije bi htjela istaknuti da sam zajedno s timom stručnjaka radila danima na tom prijedlogu za preispitivanje pojedinih stavki pojedinih članaka Ovršnog zakona. U jednu ruku naravno moja je obveza štititi sustav, štititi pravni sustav, štititi stabilnost institucija, ali u drugu ruku isto tako je moja obaveza kao najvišeg državnog dužnosnika koji je izravno izabran od strane građana, štititi prava građana.

Ono što sam podnijela na ocjenu ustavnosti jest činjenica da držim da ti članci koji su u pitanju krše prava građana na dom, da nije postignuta ravnoteža između prava vlasništva onih koji su stekli pravo vlasništva nad nekretninom koja je pod ovrhom i pravo na dom osoba koje imaju tu jednu jedinu nekretninu. U tome neću stati, svakako ću nastaviti kao što sam rekla štititi i stabilnost sustava, stabilnost državne vlasti, ali i brinuti o ljudima jer ne može se dogoditi da vama netko napravi ovrhu nad vašom jednom jedinom nekretninom, da ste vi dužni određeni iznos novaca, a da vrijednost te nekretnine višestruko premašuje iznos duga koji dugujete prema bankama ili prema bilo kome drugome.Kolinda-ured-predsjednika-prvi-dan-580x3791-660x330[1]

Vi zapravo neizravno želite reći da su ovdje prekršene temeljne odredbe povelje Ujedinjenih naroda?

Tako je, isto tako i Ustava koji definira Hrvatsku kao socijalnu državu i koji definira socijalnu jednakost svih građana pred Ustavom.

Posljednjih dana je top tema, da se tako izrazim, Vaš odgovor premijeru Milanoviću kojim ste ga pozvali na ostavku. Jeste li možda pogriješili?

Ne, nisam pogriješila. Napravila sam to svjesno, kako bih demonstrirala koliko je takva vrsta komunikacije uzaludna i kako takvim načinom komunikacije možemo samo izgubiti i jedni i drugi. Ovakvim načinom, na koji je premijer Milanović meni poslao pismo, a da ga ja uopće nisam dobila, nego sam o njemu čitala u medijima, dok sam ja istovremeno njemu najavila inicijativu za sazivanje sjednice Vlade sukladno svojim ustavnim ovlastima, i u kojem sam najavila nekoliko tema. Dakle, ja sam iz medija pročitala nešto što je bilo potpuno protuustavno, gdje on mene poziva na davanje konkretnih mjera, njihovih učinaka i financijskih i svih drugih. Odgovorila sam mu na takav način zato što svi mi u svemu ovome moramo surađivati.

Došla sam u Ured predsjednice prvoga dana, digla sam slušalicu i prva osoba koju sam nazvala bio je premijer Milanović. Zašto? Zato što držim da nas dvoje moramo surađivati na dobrobit države i građana i to se mora dogoditi. Svatko od nas mora suspregnuti ego.

Znate da se danima pisalo o tome kako premijer Milanović meni nije čestitao. To me ne zanima. Pružila sam ruku suradnje i dalje je pružam i želim da je premijer prihvati. Predložila sam u sazivanje tematske sjednice Vlade, predložila sam 5 pitanja za koja držim da možemo vrlo dobro surađivati. Moj cilj nije izazivati sukobe. Ja ne želim doći na tu sjednicu Vlade i postavljati neugodna pitanja ili izazivati incidente, upravo suprotno. Mislim da po tome zajednički možemo napraviti puno više i Vlada je ta koja mora donositi konkretne mjere i isto tako procjenu njihovih učinaka, uključujući i financijske. A u tome mislim da mogu pomoći, i u sklopu gospodarske diplomacije i u sklopu savjetodavnih tijela.

Taj cijeli odnos s premijerom Milanovićem je jučer i prekjučer, budimo realni, izazvao salvu kritika pa Vam se govori da ste pod kontrolom HDZ-a, pa da Vas brane stranački ljudi u medijima, čak do toga da idete na ruku Zoranu Milanoviću kako bi on ojačao svoju poziciju unutar SDP-a. Dakle, velika je paleta primjedbi kritika – kako biste vi to prokomentirali?

Ništa od toga nije točno. Članovi HDZ-a imaju pravo na svoje mišljenje kao i svatko drugi u ovoj državi, kao i analitičari s druge strane i apsolutno nikoga ne tražim da staje u moju obranu. Sebe mogu najbolje braniti. Želim biti ono što sam istaknula u svojem inauguracijskom govoru, predsjednica svih građana, i želim se ponašati na taj način i zato i dalje ustrajem na suradnji.kolinda-milanovic-hina-660x330[1]

Premijer ne odgovara Vama?

Pa držim da to nije u redu i to sam isto tako rekla, možda na način na koji je odjeknulo, ali sam isto tako htjela pokazati premijeru da on ne može ponižavati državne institucije. Tu nije u pitanju mišljenje o meni samoj niti o meni kao predsjednici, to je pitanje institucije predsjednice i volje građana koji su izabrali tu predsjednicu, pa i volje građana koji nisu meni dali glas, ali koje ja želim zastupati. Dakle moramo poštivati institucije i zato je moj odgovor bio takav da bih dokazala da neću dopustiti da se gaze ni institucije ove zemlje, ali niti građani.

Mi nemamo još novu strategiju nacionalne sigurnosti, a govorimo o stvarima za koje nam je ta strategija neophodna. Hoćete li tražiti da se konačno izradi nova strategija?

Pa evo već jesam, jutros. Držim da su već u uredu premijera zaprimili pa mogu govoriti sada o tome, o mojem dopis u kojem prihvaćam njegov prijedlog za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, da se razmotre smjernice za rad sigurnosno obavještajnih službi, ali isto tako u tom pismu mu predlažem da započnemo dijalog i raspravu o novoj strategiji nacionalne sigurnosti jer prethodna je iz 2002.

Kao što znate, Hrvatska je u međuvremenu ušla u NATO, postala članica Europske unije, promijenili su se i sigurnosne ugroze i uvjeti u kojima Hrvatska živi, radi, ali i gospodarsko stanje u Hrvatskoj. Molim Vas, nemojmo zanemarivati gospodarsku krizu koja u bilo kojem trenutku može generirati u sigurnosnu krizu.

Pripremate posjet Bosni i Hercegovini recite mi s kojom monetom tamo odlazite?

Odlazimo u Bosnu i Hercegovinu slijedećeg utorka jer želim simbolično pokazati, ostalo nam je malo vremena za pripremu, međutim mogu Vam odmah reći da će posjete Bosni i Hercegovini biti vrlo česte. Hrvatska je vrlo zainteresirana za stabilnost Bosne i Hercegovine, za njezin ulazak u Europsku uniju i NATO i naravno prije i iznad svega za konstitutivnu jednakopravno, jednakopravnost svih triju naroda, dakle, uključujući i hrvatskog naroda. Odlazim u Bosnu i Hercegovinu dati tu potporu na njihovom putu u rješavanju unutarnjih problema i prema članstvu u Europskoj uniji, ali isto tako ponovno inzistirati na toj jednakopravnosti hrvatskog naroda.

Koji je vaše gabarit za odlazak u Srbiju, uopće okvir koji bi se trebao ispuniti?

Mislim da je dijalog preduvjet svega i preduvjet rješavanja otvorenih pitanja i tako uvijek ulazim u bilo koji odnos. Dakle, sa Srbijom, sa srbijanskim dužnosnicima želim uspostaviti dijalog u rješavanju otvorenih pitanja. Ohrabrena sam posjetom gospodina Vučića Zagrebu zato što smo pokrenuli taj inicijalni dijalog i osjećam tu želju s druge strane da krenemo u njihovo rješavanje temeljem politike čistih računa i naravno pružit ćemo Srbiji svu potporu isto tako na njihovom putu u članstvo u Europskoj uniji, ali i inzistirati na provedbi svih kriterija za članstvo uključujući i položaj manjina.

Sutra Vam dolaze branitelji. U duhu svega ovoga što ste govorili – mislite li da se branitelji trebaju razići, da se taj prosvjed treba prekinuti i da se odgovori trebaju tražiti na nekim drugim razinama?

To je njihova odluka u potpunosti, ono što ja želim je učiniti sve što je u mojoj moći da se prekine ovo trenutno stanje – dakle da oni odu svojim domovima nakon mjeseci što su proveli na ulici, na kiši, snijegu i hladnoći i da se nastavi dijalog u svim pravcima u kojima on mora ići i da se pitanja branitelja rješavaju na taj način.kolinda, savska 7

Što planirate sutra za taj sastanak?

Prije svega saslušati ih. Saslušati ono što oni kažu jer do sada nismo imali vremena, u šatoru nije takva atmosfera da možete sjesti, normalno razgovarati, dakle očekujem da ćemo sutra sjesti i da će oni iznijeti svoju stranu priče detaljno – što je to što oni očekuju od mene i što je to što oni drže da mogu učiniti za njih?

Ostajete li još pri ideji o preseljenju u rezidenciju u Visokoj?

Moram Vam reći da upravo danas sam dala nalog da se formira jedno povjerenstvo za smještaj Ureda predsjednice. Moja ideja je i dalje Visoka, međutim to nije Visoka 22. Ja sam govorila o cijelom kompleksu u Visokoj ulici, dakle i ove dvije pomoćne zgrade, a prije svega želim da povjerenstvo donese konkretne odluke, konkretne prijedloge jer nije preseljenje samo po sebi svrha. Svrha je ušteda – znači treba vidjeti je li to moguće, na koji način, je li Visoka odgovarajuća lokacija ili možda neka druga? I naposljetku ću poslušati riječ stručnjaka jer u ovom slučaju nije riječ o volji jedne osobe odnosno mene, nego je riječ o odluci koja dalekosežno znači za državu i na taj način ću se postaviti i ponašati.

Za kraj jedno osobno pitanje vaše obitelji nije s vama kako sve skupa ovo podnosite bez djece?

Beskrajno mi je teško bez njih, ali moram Vam reći, ne bi htjela da to zvuci sebično, međutim ipak činjenica da oni nisu ovdje olakšava mi ove prve dane koji su uvijek najteži na novom poslu prilagodbe. Odlazim iz kuće u 7 ujutro, vraćam se kasno noću i na neki način činjenica da znam da nisu ovdje i da me ne grize savjest, a znate da svaku majku uvijek krize savjest, bez obzira koliko vremena provodili s djecom, da ne moram razmišljati o tome čeka li me netko kod kuće ili ne.

Njihova prilagodba bit će isto tako teška i stresna jer svaka je prilagodba svakome na novu sredinu, na novu okolinu, pogotovo njima na novu školu bit će teška, ja to uvijek jako emocionalno proživljavam sa svojom djecom i zato velim u ovom trenutku ne želim da zvuči sebično, ali lakše je i meni da nisu ovdje, nego da se vrate preko ljeta kad onda možemo tu njihovu integraciju ponovno ovdje u Hrvatskoj i odabir škole i odlazak prilagodbu na novu radnu sredinu odraditi na puno manje stresa način za sve nas.

Ivana Petrović/ Dnevnik Nova TV

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->