Naslovna » Naslovna » Višegradska skupina neodlučna o migrantima, a složna protiv Rusije i Njemačke
visegradska-skupina-1

Višegradska skupina neodlučna o migrantima, a složna protiv Rusije i Njemačke

Share Button

DRŽAVE Višegradske skupine ( Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska) na summitu u Poljskoj nisu postigle konsenzus o sustavu raspodjele izbjeglica po članicama Europske unije, ali su jedinstvene u protivljenju gradnji plinovoda “Sjeverni tok 2” i postizanju neovisnosti o ruskim energentima, prenose agencije u subotu.

“Nismo uspjeli postići konsenzus o kvotama i prisilnom naseljavanju izbjeglica”, rekao je u subotu poljski predsjednik Andrzej Duda u Rzeszowu u govoru tijekom zatvaranja dvodnevnog summita zemalja Višegradska skupine.

Države Višegradske skupine protive se pokušaju Europske unije da kvotama raspodijeli teret migrantske krize po državama članicama, kao i općenitom jačanju europskog ujedinjenja, smatrajući da Europska unija mora biti sastavljena od snažnih nacionalnih država.
sjeverni-tok

Tanjug prenosi kako se one protive i izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2” kojim bi se prirodni plin izravno prevozio iz Rusije u Njemačku, smatrajući da bi to ugrozilo sposobnost Europe da stvori efikasan energetski sustav.

Poljski predsjednik tvrdi kako taj projekt nema “ekonomsko opravdanje”, te navodi kako se radi o političkom projektu koji u ime Rusije realizira ruski energetski gigant “Gazprom”, prenosi Tanjug. Dodaje i navode poljskih medija koji prenose da su te četiri države ujedinjene u namjeri da poduzmu korake kojima će smanjiti ovisnost o ruskim energentima.

Maxportal/hina/foto:


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

nina-obuljen1

Klub utemeljitelja HDZ-a protiv Nine Obuljen: “Ona je loš izbor za ministricu”

Klub utemeljitelja HDZ-a ne slažu sa odabirom Nine Obuljen za ministricu kulture, objavio je Milan Kovač, član …

-->