Naslovna » Kultura » ZAGREBAČKO HISTRIONSKO LJETO: Doktor Vinski Opatovinski na Opatovini
Histrioni-Gospon-doktor-vinski-opatovinski[1]

ZAGREBAČKO HISTRIONSKO LJETO: Doktor Vinski Opatovinski na Opatovini

Share Button

Zagrebačka Opatovina oživi u ljetnim vrućim danima upravo zahvaljujući Zagrebačkom histrionskom ljetu, no ove godine zbog loših vremenskih uvjeta morali su otkazati devet predstava.

“Kad su loši vremenski uvjeti ne možemo održavati predstave, a čim je vrijeme nad Zagrebom nešto oblačnije – odmah je nešto i manje ljudi na Opatovini. Što se tiče kolovoza i preostalih izvedbi nadamo da će biti ljepše vrijeme – manje kiše, a više sunca.”

Najavili su raspored predstave “Gospon doktor Vinski Opatovinski” za ovaj tjedan od 5. do 10. kolovoza u 20 sati. Dok je predstava “Škandal na vuglu Vlaške i Koturaške” najavljena za 8. i 9. kolovoza u 22 sata

Ovogodišnje 29. Zagrebačko histrionsko ljeto na Opatovini svečano je otvoreno 12. srpnja komedijom “Gospon doktor Vinski Opatovinski”, a cijela ljetna scena na Opatovini trajat će sve do 31. kolovoza, svaki dan osim ponedjeljkom.

Predstavu redatelja Dražena Ferenčine “Gospon doktor Vinski Opatovinski” na kajkavski je pretočio Vladimir Gerić.

“‘Gospon doktor Vinski Opatovinski’, kajkavska je adaptacija Molierove komedije ‘Le medecin malgre lui’ ili u prijevodu gospodina Gerića ‘Liječnik protiv svoje volje’”, istaknuo je redatelj Dražen Ferenčina u razgovoru za narod.hr te dodao kako fabula, likovi  i struktura originalnog Moliera su zadržani no radnja je prebačena u Zagreb 30-ih godina 20. stoljeća  pa je samim tim došlo do promjene  imena likova, lokacija i naravno u upotrebi je pretežno kajkavski jezik.

Priča je to o drvaru koji prisilno postaje doktor i problemi na koje pritom nailazi gledatelje će itekako podsjetiti i na problematiku s kojom se susreće suvremeno zdravstvo, “jedino što naš gospon doktor, na neki čudan način, svoje pacijente vrlo uspješno liječi i to naravno uz obilje zabave i smijeha”, kaže Ferenčina.

Glumačka družina ‘Histrion’ osnovana je 11. srpnja 1975. godine u Zagrebu. Utemeljio ju je, a njezin je i danas umjetničko-organizacijski ravnatelj glumac, redatelj i producent Zlatko Vitez. Od osnutka do danas na scenu je postavila 60-ak premijera koje je potom izvela još nekoliko tisuća puta diljem Hrvatske, po svim republikama bivše države i u više drugih država Europe i Amerike.


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

hotel-sunja

Filmski četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu: Ratni filmovi “Hotel Sunja” i “Bića sa slika”

Branitelji: vrijeme za rat, vrijeme za mir U sklopu Filmskog četvrtkaU Hrvatskome državnom arhivu, Marulićev trg 21, …

-->