Naslovna » Naslovna » Željko Olujić: Josipović traži da Srbija može suditi braniteljima, čime ukida samostalnost Hrvatske
NO02945682[1]

Željko Olujić: Josipović traži da Srbija može suditi braniteljima, čime ukida samostalnost Hrvatske

Share Button

Predsjednik Ivo Josipović od Ustvanog suda traži da ukine Zakon o ništetnosti kojim je definirano da se zakoni JNA, Srbije i bivše SFRJ ne mogu primjenjivati na Domovinski rat. Olujić kaže da je to vrlo opasno, a pogotovo kada dolazi od čovjeka koji još uvijek obnaša dužnost predsjednika RH.

Na izjavu predsjednika Iva Josipovića da Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije nije u suglasnosti s Ustavom te će tražiti ispitivanje njegove ustavnosti pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske, reagirao je odvjetnik Željko Olujić  izjavom da “Josipović želi ukinuti samostalnost Republike Hrvatske”

Predsjednik Josipović  Zakon o ništetnosti smatra iznimno štetnim po zaštitu prava neosnovano optuženih branitelja i pravnu sigurnost građana Republike Hrvatske te je najavio da će od Ustavnog suda tražiti da sruši taj zakon.

“Stavovi Ive Josipovića o Zakonu o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije još jednom potvrđuju moje stalne tvrdnje da taj čovjek koji se nalazi na čelu RH kao predsjednik, zapravo radi protiv interesa RH i hrvatskog naroda, prenosi portal narod.hr riječi odvjetnika Olujića.

Još u vrijeme kad  je Zakon bio u fazi rasprave predsjednik  Josipović je govorio da  Zakona o ništetnosti pravnih akata JNA i Jugoslavije  nema svrhu i da se neće moći provesti.

“Ništa u tom zakonu ne vrijeđa prava pa ni poštene interese Republike Srbije, niti međuratno ratno ni humanitarno pravo. Ništa ne ometa suradnju s Republikom Srbijom glede kriminala kako neistinito tvrdi Josipović”, istaknuo je Olujić. Napominje kako je svaka država i dalje dužna progoniti kriminalce koje zatekne na svom području i surađivati s drugim policijama i Inerpolom na tom području kako to određuju prihvaćene međudržavne konvencije.

Zakon iz ništetnosti iz 2011. jasno se tiče jedino sumnji i postupaka počinjenih u posve određenom ratu, koja su svakako uvijek jednim dijelom politička te su i djela koja se tiču nacionalne sigurnosti.

Budući da je RH potpisnica svih relevantnih opće svjetskih konvencija, kako ratnog tako i humanitarnog prava, donijela je i ustavni zakon o suradnji RH s međunarodnim kaznenim sudom (NN 32/96), na koji se zakon o ništetnosti pozivlje u svom tekstu”, pojasnio je Olujić.

“U tom ustavnom zakonom reguliran je progon kaznenih djela koje su počinili i hrvatski borci i jasno je da se zakonitost glede kaznenog progona tih kaznenih djela koja su počinjena na području RH biti uvijek zaštićena i da u istražnim i predistražnim radnjama nema nikakove zapreke u suradnji RH s bilo kojom državom na svijetu”, kazao  je odvjetnik Olujić.

Olujić je naglasio kako je RH mnogo puta izjavila, zakonski uobličila i sudski provela, načelo da se njoj ne isplati trpiti ljude koji su počinili zločin, a da za isti nisu kažnjene, a MUP RH je mnogo puta ostvario vrlo uspješnu suradnju s MUP-om Srbije u progonu kriminalaca.

“Ono što Ivo Josipović želi jest mogućnost političkog kaznenog progona hrvatskih branitelja koji bi dolazio i bio sudski dovršen dovršen u Beogradu – to je njegova nakana s pokušajem pokretanja postupka ustavnosti zakona o ništetnosti”, istaknuo je.

Olujić je istaknuo kako bi se taj se progon provodio po kazneno pravnoj regulativi SFRJ koja je potpuno komunistička i velikosrpska te bi se hrvatskim braniteljima time sudilo po zakonima one države koja je napala RH.

“Nametanje tuđinskih pravnih temelja i sudskih odluka, a poglavito onih propale SFRJ i Srbije, pokušaj je Josipovića da se ukine samostalnost Republike Hrvatske. To je jasno naznačio inicijativom za utvrđivanje ustavnosti zakonitosti Zakona o ništetnosti”, rekao je Olujić.

Olujić je zaključio kako je to vrlo opasno, a pogotovo kada dolazi od čovjeka koji još uvijek obnaša dužnost predsjednika RH.

Marko Marković


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

nina-obuljen-portal-oko

PERO KOVAČEVIĆ: Praljku sam poručio da ne tiska nove knjige dok je Nina Obuljen ministrica

VLADA Andreja Plenkovića je 14. Vlada Republike Hrvatske od osamostaljenja Hrvatske. Andrej Plenković je o novoj …

-->