Kategorije EKO Zona

Ne bave se sve udruge etno-biznisom. Eko udruga Zrmanja Vrelo radi pohvalan posao

Širi dalje

Ekološke udruge Zrmanja Vrelo djeluje na tromeđi Ličko-senjske, Šibenske i Zadarske županije. Unatoč aktivnom djelovanju ove  važne udruge, područja uz rijeku Zrmanju, netaknuti raj s plodnom zemljom i čistom pitkom  vodom, nažalost su zanemarena od strane županija.



Mnogi smatraju rijeku Zrmanju jednom od  najljepših i najzanimljivijih rijeka u Hrvatskoj, no stanovnici koji žive uz njezine obale i dalje  se suočavaju s raznim izazovima a članovi udruge nailaze često puta i na negodovanje mještana. 

Unatoč neprofesionalnim i apatičnim ponašanjem političara u općinama prema članovima  udruge, malobrojni požrtvovani članovi i volonteri koji brinu o prirodi i svojoj zajednici nisu  se obeshrabrili. Ti pojedinci nastavljaju sa svojim afirmativnim djelovanjem u udruzi kao i u  provođenju svojih privatnih djelatnosti s ciljem ostvarivanja boljih uvjeta života na tom  području i brizi za okoliš unatoč nedostatku podrške svojih lokalnih čelnika i nerazumijevanju  pojedinih članova zajednice. 

U tom tromeđu triju županija žive stanovnici starije životne dobi a većinsko stanovništvo čine Hrvati pravoslavne vjeroispovjesti. Većina njih nema mogućnost prijevoza do biračkih mjesta pa je i stoga izlaznost na izbore mala.

Općine i gradovi za to ne mare jer im se očito ne isplati  organizirati prijevoz za „svega par glasova“ koje inaće dobe u tom kraju, kao što im se ne isplati  organizirati adekvatne prostorije za biračka mjesta.

Nažalost, nije to jedini kraj gdje je stanovništvo starije životne dobi prepušteno samo sebi.  Zbog masovnog napuštanja stanovništva iz tih krajeva, preostalo stanovništvo nema  organizirane mjesne odbore pa tako nemaju ni prestavnike koji bi zastupali njihove interese u  lolalnoj upravi i samoupravi, općinama i gradovima. Kandidati na izbornim listama sjete ih se  samo kada su izbori.  

Stanovnici iz tog dijela Lijepe naše ne posustaju bez obzira na mećehinski odnos onih koji bi o  tom kraju trebali brinuti. Na inicijativu nekolicine stanovnika koji su se tu trajno nastanili,  entuzijasta i zaljubljenika u prirodu osnovana je udruga pod nazivom Ekološka udruga Zrmanja  Vrelo.

Udruga je osnovana u svrhu očuvanja prirode uz samu rijeku Zrmanja, u mjestu Zrmanja  Vrelo i široj okolici. Organizranjem ekoloških akcija čišćenja okoliša žele sačuvati prirodne ljepote toga kraja kao i očuvanje kulturne baštine iz davnina za koje

Premijerovo „suho zlato“  od ministrice baš i ne mari previše. Ne mari ta previše za kulturnu baštinu Republike Hrvatske  pa iz to razloga većina udruga poput ove od Ministarstva kulture i Vladinog ureda za udruge  nema moralne, a kamoli financijske pomoći. Predani članovi zajednice u većini slučajeva  preuzimaju stvari u svoje ruke i trude se izvršiti što više akcija čišćenja i uređenja okoliša.

Prema podacima Vladinog ureda za udruge do 31.12.2023. godine u Republici Hrvatskoj  registrirano je 49229 udruga. O tih, samo 593 ih je registrirano u Ličko-senjskoj županiji,  najslabije razvijenoj i naseljenoj županiji, dok ih je u Gradu Zagrebu registrirano 12925.

U 2023. godini udrugama je iz državnog proračuna isplaćeno €27.375.263,52 a u proračunu za  2024. godinu planirani iznos je €30.989.710,00. 

Prema tvrdnjama gosta u emisiji Bujica od petka 3. ožujka 2024. godine, dosta tog novca otišlo  je u udruge koje su u ingerenciji našeg najpoznatijeg etno-biznismena a da od tog novca niti  jedan euro nije otišao u obnovu i izgradnju infrastrukture u mjesta poput Zrmanja Vrela,  nedaleko od mjesta gdje se se i on sam rodio. Stoga se mnogi pitaju, postoje li ikakvi kontrolni  mehanizmi koji provjeravaju troše li pojedine udruge novac u svrhe za koje je namijenjen.

Dok  su neke udruge dobile financijska sredstva za izgradnju 40 srpskih kulturnih centara, stanovnici  pojedinih mjesta uz rijeku Zrmanju uz vrlo malu ili nikakvu pomoć grada Gračaca ili  Ministarstva kulture te Vladinog ureda za udruge bore se za vlastitu egzistenciju.

Uz financijsku pomoć pojedinaca i skromne donacije ostalih stanovnika krće se zarasle staze do  spomenika kulture i hrvatske starine kao i sam put do crkve i mjesnog groblja što bi trebalo biti  u nadležnosti Gračaca i Odjela za komunalno gospodarstvo. 

Članovi udruge iz vlastitih izvora i skromnih donacija financiraju postavljanje tabli do kulturnih  znamenitosti kao što je Rakovnik kula i Crkva sv. Nikole iz XV. stoljeća. Oko samog izvora  Zrmanje članovi udruge i volonteri organiziraju redovno čišćenje okoliša. Zrmanja je jedna od  naljepših i najuzbudljivijih rijeka pa ju mnogi zbog njenih čarobnih kanjona i očaravajučih  slapova nazivaju „Ljepotica i zvjer“. Zbog svoje ljepote sve više privlači posjetitelje iz cijele  Europe.

Čar te rijeke leži u njezinoj kristalno čistoj vodi koja tisućljećima probija put prema  moru i ulijeva se u Novigradsko more. Hrvatska ima bezbroj takvih bisera i dobro je da su  zaštićeni Ustavom Republike Hrvatske. Čuvari baštine i naših prirodnih ljepota iz raznih  ekoloških udruga diljem Hrvatske trebali bi dobiti svu podrđšku relevantnih institucija, države,  gradova i općina kao i ravnopravniju raspodjelu financijske pomoći.

U mjestu Zrmanja vrelo bračni par iz Zagreba obnovio je ruševnu kuću i počeo se baviti iznajmljivanjem soba. Bračni par iz Škotske želi pokrenuti turizam uz rijeku Zrmanju. Nijemac, vlasnik nekretnine koristi godišnji domor i dolazi iz Njemačke na radne akcije. 

Lovačko društvo iz Splita dovodi lovce iz Italije, organizira za njih fešte, dok u samom mjestu  nema dovoljno javne rasvjete i kontenjera za odlaganje komunalnog otpada. Za bavljenje  turizmom i gastronomijom potrebna je dostupnost interneta, adekvatan telekomunikacijski  sustav. Za osnovne potrebe stanovništva, u kučne objekte potrebno je uvođenje električne  energije i voda a zbog zaštite okoliša, neophodna je kanalizacija.

Gradsko vijeće grada Gračaca  za te potrebe stanovnika očito nema sluha kao ni sposobnosti za provođenje projekata koji su  esencijalni za normalan život stanovništva, opstanak i ostanak u tom kraju. Nadajmo se da će u  novom sazivu Vlade RH prevladati razum a u ministarske fotelje zasjesti osobe od integriteta i  visokih moralnih vrijednosti. Do tada, štitimo hrvatsku kulturnu baština i čuvajmo okoliš. 

 Barabara Dugi/Foto: Zramanje Vrelo


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Stanković se požalio: “Zoran Milanović me nazvao i izvrijeđao”

Emisija "Nedjeljom u 2" u nedjelju se emitirala po 1000. put, a novinar, urednik i…

9 sati prije

Procurile sudačke kartice. Nije za vjerovati, ali jedan sudac proglasio pobjedu Furyja

Poslije više od četvrt stoljeća svijet ima apsolutnog teškaškog boksačkog prvaka po pobjedi  Oleksandra Usika…

13 sati prije

Hrvat koji je sparirao Furyjem: Sudac je trebao je pustiti Usuka da nokautira Furyja

Oleksandr Usik sinoć je ujedinio sve teškaške titule pobjedom protiv Tysona Furyja podijeljenom odlukom sudaca.…

14 sati prije