Zbog zagađenja zraka u Sarajevu otkazana sportska natjecanja na otvorenom

Širi dalje

Glavni grad BiH i jutros je izuzetno zagađen. Prema podacima Stanice za mjerenje kvaliteta zraka Verlepsolanstva Sjedinjenih Američkih Država, prosječna vrijednost štetnih polutanata u zraku na području Sarajeva iznosi 158 µg/m³ i zrak je ocijenjen kao nezdrav.

 



Najgora situacija jutros je na Ilidži gdje je vrijednost štetnih čestica 168 µg/m³, a slijedi Otoka gdje je vrijednost 165 µg/m³, piše Klix.ba

Zrak je nezdrav i u Zenici gdje je prosjek polutanta 169 µg/m³. Toliko je izmjereno u svim zeničkim naseljima. Podaci Federalnog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da je na Vranduku vrijednost SO2 čak 430 µg/m.

Operativni štab Kantona Sarajevo danas je usljed povećanog zagađenja zraka u petak je proglasio drugu epizodu “Upozorenje” s obzirom na to da se očekuje nestabilno vrijeme s povremenim padavinama i bez vjetra koji bi doveo do značajnijeg smanjenja koncentracije zagađujućih materija u zraku.

U narednim danima će se, u skladu sa situacijom, poduzimati dodatne mjere ukoliko se nastavi trend rasta zagađujućih materija u zraku, a jedna od mjera je i ograničenje u radu postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage više od 50kW koja koriste čvrsta goriva i lož ulja u smislu smanjenja temperature za minimalno 3ºC.

Osiguravanje protoka motornih vozila bez dužeg zadržavanja na glavnim gradskim raskrsnicama, zabrana izvođenja grubih građevinskih radova, kao i zabrana kretanja automobila (na potezu glavne saobraćajnice Baščaršija- Ilidža u oba smjera) čiji benzinski motori imaju normu EURO2 i manju ili dizel motori normu EURO3 i manju, te zabrana kretanja teretnih vozila čiji motori imaju normu manju od EURO3.

Zabrana se odnosi i na održavanja organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti za uzraste mlađe od 18 godina na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama, saopćeno je iz Press službe KS.

MP/Foto:Klix.ba


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

8 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

14 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

15 sati prije