Kategorije Kolumne

Dr. Trpimir Goluža: Podrška roditeljima odgojiteljima i čestitke na hrabrosti

Širi dalje

Poštovane majke i očevi, korisnice i korisnici mjere roditelj / odgojitelj, potaknut vašim brojnim mejlovima, pozivima, porukama i zamolbama, kao zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, osjećam obvezu i potrebu javno vam predočiti svoj stav o pokušaju navodne izmjene, a zapravo nastojanju ukidanja, mjere roditelj odgojitelj.



S velikom pozornošću pratim pokušaj gradske vlasti u Zagrebu da vam drastično smanji naknadu u okviru mjere kojom vas je upravo Grad Zagreb potaknuo na proširenje obitelji. Prije svega, čestitam vam na hrabrosti i spremnosti da svoje živote prvenstveno posvetite podizanju i odgajanju svoje djece. Bezrezervno davanje drugom odlika je plemenitih ljudi, ljudi koji više žive za druge no za sebe.

Odgajanje djece zasigurno je najljepša, ali istovremeno i jedna od najodgovornijih i najzahtjevnijih životnih uloga svakog roditelja. Ona je permanentna i ne podrazumijeva radno vrijeme niti slobodne dane. Traje svaki dan puna 24 sata. Posve mi je jasno što vas je uznemirio, u javnu raspravu upućen, Nacrt prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

Predloženo peterostruko umanjivanje naknade drastičan je prijedlog koji naknadu svodi na čisto simboličnu razinu i de fakto označava njeno ukidanje. Uvjeren sam da bi takvo radikalno smanjivanje prihoda veliku većinu vas i vaših obiteljii dovelo u vrlo nepovoljan, ne samo financijski, već i opći društveni položaj. Mnoge od vas pretvorilo bi u socijalne slučajeve ovisne o tuđoj pomoći. To držim nedopustivim!

Neprihvatljivim držim i nestručan i nepotpun način evaluacije učinka dosadašnje mjere roditelj odgojitelj, na osnovu kojeg je predloženo ovo novo, po vas korisnike, izrazito nepovoljno rješenje. Očito je da takva neadekvatna i neobjektivna analiza isključivo služi kao alibi za uskraćivanje vaših stečenih prava.

Još mi je neprihvatljiviji način na koji zagrebačka vlast nastoji u javnosti opravdati svoj prijedlog nove odluke jer vas pri tome vrijeđa i potcjenjuje. Prikazuje vas se intelektualno ograničenim i materijalno nezasitnim lijenčinama. Svojevrsnim društvenim parazitima koje zloupotrebljavajući postojeću mjeru žele živjeti na tuđi račun. Uvjeren sam da veliku većinu vas čine vrijedni, korektni, dobronamjerni i odgovorni roditelji kojima djeca predstavljaju najveću životnu vrijednost i radost.

U TOM POGLEDU IZRAŽAVAM PUNU PODRŠKU VAŠIM NASTOJANJIMA OČUVANJA VLASTITOG LJUDSKOG DOSTOJANSTVA, ZAŠTITI VAŠIH STEČENIH PRAVA I OSIGURAVANJU EGZISTENCIJALNE SIGURNOSTI VAS I VAŠIH OBITELJI.

Podržavajući svaki institucionalni i pravno utemeljen oblik vaše borbe i zalaganja za vaša prava, uvjeren sam da očuvanje trenutne mjere ipak najviše ovisi o vama samima.

Osobno ću se u javnosti i Gradskoj skupštini zalagati da se potrebne uštede u gradskom proračunu ravnomjernije rasporede, a ne da su prvenstveno usmjerene na status najranjiivijih društvenih skupina, djece vrtićke i predškolske dobi odnosno njihovih roditelja. Svako vam dobro!

Trpimir Goluža, nezavisni gradski zastupnik u Klubu MOSTA u Gradskoj skupštini Grada Zagreba

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Adio, Luko. Posljednji pozdrav hrvatskomu bardu Luku Paljetku

Bio sam mnogo prije ceste i mnogo prije gladi, putnik na ovome putu. (više…)

5 sati prije

Pohvalio se fotografijom: Andrej Plenković proslavio prvu pričest sina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio se na društvenim mrežama velikim danom svog starijeg sina Marija.…

5 sati prije

Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojne vježbe

Posljednjih tjedana na adrese vojnih obveznika diljem Srbije ponovno masovno stižu pozivi za vojne vježbe.…

6 sati prije