Kategorije Kolumne

IVAN GRLJUŠIĆ: U Hrvatskoj nema ni ljevice ni desnice

Širi dalje

Kud god se okrenuli, naići ćemo na dvije popularne i već dobrano zastarjele imenice: ljevica i  desnica [u političkom rječniku, razumije se samo po sebi, jer ovdje kao da ništo drugo i nije vrijedno pozornosti; tek povremeno uskoči nogomet, ali ni tu ne ide bez politike, to jest politikantstva]: u slici, zvuku i slovu –  u novinarskim napisima, izjavama političara [kad se oni nečega dohvate, to je obično s negativnim prizvukom], po zemlji, zraku i po vodi. Možda i u etirima.



Ne može se u Hrvatskoj primijeniti ni ona biblijska „neka ti ne zna ljevica što ti čini desnica“, jer evanđelje staromodno misli na ruke, a tuj pri nami bormeš ti tobož dvoji vrlo dobro umreženo znaju. I djeluju. Usklađeno. Čista harmonija. Jedinstvo u prividnoj borbi suprotnosti. (Prema hegelijansko-marxističkoj dijalektici.)

U teoriji bi se ljevica trebala zalagati za socijalna i radnička prava, ali kad zasjedne i okusi sve nadnaravne slasti što ih donosi njezina svetost vlast [u kojoj postaju nedodirljive svete krave] ovdašnja samoprozvana ljevica najprije reže i smanjuje baš ta prava.

Umjesto liberalizma i antiautoritarnosti, ovdašnji su skloniji općemu propisivanju i nadzoru. Ostalo im u genima: symbolično i doslovno – svi ti ‘lijevi’ samozvanci izlegli su se i izmiljeli ispod kabanice/šinjela komunističke partije. Otuda im i naklonost prema internacionalizmu, poslušnost prema jednome centru, čime su – kao poželjna udavača – stekli naklonost novih bjelosvjetskih ‘gospodara’ koji upravljaju odnekud iz sjene.

Uvijek su prikladni – vjerojatno zbog urođenoga (u gene usađena) internacionalizma i s time povezana protuhrvatskoga ‘garda’. [Može biti bilo što, samo neka nije hrvatsko: i rusko, i srbsko, i tursko, i tatarsko, i europsko…] Zbog toga su dobri globalistima, kao što su bili dobri onima prije njih (nije ih potrebno sve nabrajati).

U isto vrijeme samoproglašena desnica [i jedni i drugi vole se nazivati centrom, lijevim, ili desnim, svejedno] u gospodarstvu i novčaru svesrdno zagovara i podržava liberalizam, divlji kapitalizam, internacionalizam i urušavanje suvereniteta naroda i države – upravo do nevjerojatnih razmjera: herostratski. Pogubno.

Kultura podjednako strada kod obadvojih. Osim one koju su ‘usvojili’ i prešutno proglasili svojom, pa je  šopaju do iznemoglosti.

Kako onda biti pametan?

Posebno je iritantno kad mediji [pretežito pod skutom one kabanice ispod koje su se i izlegli, čitaj: komunističke – s naslijeđenom negativnom selekcijom, ideologijom i metodama djelovanja – pri čemu strada objektivnost a napreduje mučnina] svaki pokušaj isticanja ili spominjanja nacionalnih vrijednosti i obrane tradicije (posebno vjerske i ćudoredne) okrste odmah imenom „krajnje desnice“, fašizmom, primitivizmom, zaostalošću, zalupanošću, glupošću i sličnim uvrjedljivim pridjevcima. [Ono staro načelo kako se iz texta ne bi trebalo vidjeti kojega je svjetonazora njegov pisac kao da više ne postoji, ili nitko čak  i ne zna za njega.]

Oni su (takvi mediji i njihovi pokrovitelji), naprotiv, napredni/progresivni, „antifašisti“ (skoro sedamdeset i pet godina od  kada se naglavačke otegao Mussolini), demokrati… Za nekolicinu najžešćih je i trenutno vladajuća stranka ‘krajnja desnica’.  (Ha, ha, ha…) Sad, je li u cijelosti, ili samo u dijelovima – tko će znati?

Bar bi Plenković& Company  zinuli od čuda i prepasti na takvu ‘naljepnicu’, pogotovo usred predizbornih priprema (uvijek su nekakvi izbori), pa se bržebolje ovih dana i on pridružuje „kabaničarima“  (odakle se i sam izlegao) nazivajući ono malo ‘suverenista’ krajnjom desnicom.

No, na žalost, u Hrvatskoj ni ljevice ni desnice nema ni za lijek.

Jer da takve desnice o kojoj mediji i političari blebeću ima, ne bi oni „naše brašno žderali i prosipali“ – podsjetnik  na onu šaljivu pučku pripovijetku u kojoj seljak nosi uz uzbrdicu vreću brašna iz mlina te upita prolaznika, koji mu je nešto jednostavno predvidio, kad je tako pametan i vidovit da onda možda znade i kad će on umrijeti. Ovaj reče: kada triput prdneš, sigurno ćeš umrijeti. Čuvao se i stiskao tegleći vreću uzbrdo, ali dogodilo se ipak. Pomirio se s tim da mu je došao kraj, odložio je vreću i zalegao pokraj puta čekajući trenutak kad će izdahnuti. Uto je naišao magarac, nanjušio hranu u vreći i počeo jesti. Gleda seljak što se događa pa tužno veli: „E, da sam ja živ, ne bi ti moje brašno jeo.“

Treba li reći da su neki ovdje kod nas prdnuli više od tri puta zaredom, a nabiguzi magarci i dalje nesmetano proždiru naše žito. I još više prospu nego li požderu. U vjetar, u vodu, bilo kuda… bilo kome…

Nema, naravno, ni ljevice u Hrvatskoj, samo varijante jedne jedinstvene prapartije – s malko redizajniranim javnim govorom, izričajem osuvremenjenim ponekom olinjalom frazetinom (za naivne).

Kostimi i scenografija su različiti i raznovrstni, ali je srž i duša samo jedna – boljševička.

Kojoj je nepromijenjen i trajan cilj – diktatura.

Da, da – diktatura. Polagana i postupna.

Tako je Sanader pokušao dobiti „veće vlasti“, Milanović preuzeti funkciju predsjednika  Sabora, svi zajedno i složno ne dopuštaju referendume, a Kuš kaže: „Kome ćete vjerovati ako ne vjerujete vlasti.“ Valjda i onda kad im predsjednik stranke mora odobriti svaku rečenicu.

Boljševizam kod sviju.

Bez iznimke.

(Koliko ono naraštaja treba proći da bi se zaboravio život u Egyptu?) Pritom su neki više, a neki manje vješti mimikriji. Kad bi samo znali zadržati mjeru.

Nema tu mjesta ni za ljevicu, ni za desnicu, a kamoli centar –  tuj pri nami, vu miloj nam domaji – eventualno za menjševike i one druge… boljševike, esere i t.d.

Dotle, dok ne minu naraštaji – do toga željenoga, možda poluidealnoga, kanona – možemo samo ponoviti:

Živjela sovjetska Hrvatska!

Ivan Grljušić/Foto:press

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

8 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

14 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

14 sati prije