Kategorije Kolumne

Kazimir Mikašek: COVID-19 drastično mijenja odnos političkih snaga u Hrvatskoj!

Širi dalje

Kada je HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića doživio pravi statistički brodolom nakon neočekivanih rezultata na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu, a osobito gubitkom predsjedničkih izbora njihove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, mnogi analitičari predviđali su totalni slom te stranke i neminovni gubitak nadolazećih parlamentarnih izbora.



PIŠE: Kazimir Mikašek Kazo

Upornim medijskim agitpropom i s lijeve i s desne strane, pokušala se stvoriti javna percepcija da je Andrej Plenković luzer, veleizdajnik, korumpirani birokrat koji vodi Hrvatsku u pogrješnom smjeru i mnogi su priželjkivali njegov politički kraj već na unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

HDZ-ov rejting naglo je padao, a SDP-ov je analogno tome rastao bez obzira što Davor Bernardić i uže vodstvo SDP-a za Hrvatsku nisu učinili baš ništa konkretno da se izvuku s povijesnog dna političke popularnosti. Činjenica je da nam je predsjednika Republike Hrvatske SDP-ovca Zorana Milanovića, u svojevrsnom urotničkom trileru izabrala intelektualno i politološki podkapacitirana hrvatska „desnica“ uz svesrdnu pomoć mainstream medija, Miroslava Škore i HDZ-ovih crnih labuda, kao što je i činjenica da Davor Bernardić pobjedi Zorana Milanovića nije dao baš nikakav doprinos.

Naprotiv, Davor Bernardić je identificiran kao nesposoban političar i komunikacijski dibidus koji Milanoviću može samo silno naštetiti, pa je zbog toga bio praktički potpuno isključen iz njegove predizborne kampanje. Dozvolili su mu govoriti tek u pobjedničkoj izbornoj noći! I lijevi i desni, u apsurdnoj „velikoj koaliciji“ legitimno su se urotili protiv Andreja Plenkovića i HDZ-a misleći da će rušenjem Kolinde Grabar Kitarović konačno srušiti predsjednika HDZ-a i predsjednika Hrvatske vlade, što bi neminovno dovelo do pada Vlade i prijevremenih parlamentarnih izbora.

Na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, dobivši ogromnu potporu članstava HDZ-a da i nadalje vodi stranku i državu, pokazalo se da je Andrej Plenković dominantan i vrlo sposoban političar, da je političar sa stotinu života, o čemu sam već pisao, sviđalo se to nekome ili ne!?

Njegova unutarstranačka oporba, alternativa, iz današnje perspektive čini se bila je samo legitimni demokratski ukras na tim izborima i sada je pred njima vrijeme odlučiti o vlastitim političkim sudbinama. Oni koji dubinski poznaju odnos snaga unutar HDZ-a, oni koji ne žive u iluzijama o nestanku HDZ-a s političke scene u Hrvatskoj, mogli su lako predvidjeti baš takav razvoj događaja, a oni koji su se usudili razmišljati u futuru pogodili su da je ponovni izbor Andreja Plenkovića za čelnika HDZ-a i nastavak njegovog obnašanja dužnosti predsjednika Hrvatske vlade trenutno najbolje rješenje za Republiku Hrvatsku. Sve do trenutka dok netko tko je ozbiljniji, stručniji ili kompetentniji racionalno i utemeljeno Hrvatskoj ne ponudi nešta što je bolje!?

Da je kojim slučajem Andrej Plenković izgubio unutarstranačke izbore, kristalno je jasno da bi došlo do raskida vladajuće koalicije i pada Vlade i da bi Hrvatska ušla u vode potpune političke nesigurnosti i neizvjesnosti. Ni oporbena ljevica ni takozvana desnica ne znaju i ne mogu ponuditi ništa bolje i kada bi trebali birati između Davora Bernardića, Miroslava Škore i Andreja Plenkovića, nameće se jedini logičan izbor, osobito danas kada su nas kao atomska bomba pogodile nepogode izazvane COVIDOM-19 i razornim potresom u Zagrebu i okolici.

Možemo li uopće zamisliti što bi se događalo na našoj javnoj sceni da nam se usred ove razorne krize, onako usput, vodi još i prljava predizborna kampanja za parlamentarne izbore, da se iskopaju stare ratne sjekire, da ponovo ožive ustaše i partizani, „jugoslaveni“ i „endehaovci“? Ne bi se znalo ni tko pije ni tko plaća!?

U ovoj recentnoj situaciji, kada je COVID-19 pomeo s javne scene izmišljene svjetonazorske sukobe, čak je i Nino Raspudić zavapio; vratite nam ustaše i partizane da opet sve bude normalno!

Virus COVID-19, osim što će bez skrupula usmrtiti ili silno naštetiti onima koji ga ne žele doživjeti ozbiljno, čini se ima nadnaravnu moć utjecati na sociološke i politološke fenomene i već danas je stubokom promijenio odnos političkih snaga u Republici Hrvatskoj. Posrnuli HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića u ovom političkom, korona „blitz kriegu“ preuzeo je vodstvo na svim ljestvicama popularnosti, zahvaljujući u prvom redu činjenici da vox populi nevjerojatnom većinom od čak 90% misli da se Nacionalni stožer civilne zaštite pod kapom Vlade Republike Hrvatske perfektno nosi s ovom zastrašujućom krizom.

Gospođa Alemka Markotić, znanstvenica i vjernica postala je heroina nacije, ministar Davor Božinović je junak s dječjih crteža, a ministar Vili Beroš, izvorni HDZ-ovac s Jaruna, na ljestvici popularnosti zauzeo je prvo mjesto na kojemu dugo dugo nije imao privilegiju biti nitko iz te stranke.

Imenovao ih je Andrej Plenković i gotovo je sigurno da će taj tim uz pomoć discipliniranog i razumnog hrvatskog naroda u dogledno vrijeme izvojštiti pobjedu nad ovom opakom bolešću što će neminovno značiti novi uzlet HDZ-ovog rejtinga.
Na lijevom i desnom političkom spektru u Republici Hrvatskoj događaju se istovremeno istovjetni procesi.

Od svih stranaka, strančica i pokreta, po zadnjem ispitivanju javnog mnijenja još jedino pokret Miroslava Škore prelazi izborni prag, no i njemu nakon sjajnog (ne)uspjeha na predsjedničkim izborima popularnost trendovski pada.

Veliki pad popularnosti doživjeli su Hrvatski suverenisti i čini se da se njihovih 8,5% koje su zaslužili na izborima za europski parlament gotovo potpuno prelilo u Škorino dvorište. Hrvatski suverenisti nisu znali kapitalizirati taj veliki rezultat i umjesto da su na tome gradili svoj vlastiti politički rast i identitet sve su to poklonili Miroslavu Škori svojom bezrezervnom podrškom u strategiji nepametnog rušenja Kolinde Grabar Kitarović.

Njihova politička budućnost danas ovisi o dobroj volji Miroslava Škore i htjeli to ili ne morat će pjevati kako pjevač svira! Projiciranim rastom HDZ-ove popularnosti i jedni i drugi će gubiti glasače koji će se prirodno vratiti u bazen HDZ-a odakle zapravo i dolaze. Gotovo je sigurno da će Miroslav Škoro svoju političku, estradnu i ekonomsku budućnost tražiti u koalicijskom savezu s Andrejom Plenkovićem, a kako doznajemo iz povjerljivih izvora već sada se u tom pravcu vode preliminarni razgovori i šalju signali na nižim razinama.

Ne treba smetnuti s uma da je upravo Miroslav Škoro u kampanji na predsjedničkim izborima tvrdio da je on autentični HDZ-ov predsjednički kandidat!? Konzervativci, pravaši, blok Zlatka Hasanbegovića i Nezavisni za Hrvatsku u ovom ratu na desnici za svaki glas, čini se nemaju gotovo nikakve šanse za politički rast i opstanak, osim ako se bezrezervno ne stave na raspolaganje Miroslavu Škori? Ako se dogodi takav oblik ujedinjenja na desnom političkom spektru što će zahtijevati silnu pregovaračku energiju, a osobito zatomljivanje vlastitih ega, ponovo ćemo imati već viđeno!?

Novi „Savez za Hrvatsku“ po ne znam koji put?

Na ljevici ništa novo. Mislim da bi u ovoj situaciji u kojoj se danas nalazimo, a ni inače, malo tko u Republici Hrvatskoj bio osobito sretan da našim sudbinama upravljaju Davor Bernardić, Krešo Beljak, Anka Mrak Taritaš i njihov najagilniji glasnogovornik Ranko Ostojić. Davor Bernardić u direktnom sučeljavanju s Plenkovićem na predstojećim parlamentarnim izborima nema baš nikakve šanse! Predsjednik SDP-a je zapravo najveći uteg cijeloj ljevici koja ni sama ne zna što će s njim?

Ono što je bitno, HDZ i Andrej Plenković u ovoj situaciji danas i sutra nemaju pravo pogriješiti osobito zbog silnog povjerenja hrvatskih državljana koji su im svoje sudbine s povjerenjem dali u ruke. Situacija jednostavno nalaže nužno duboke strukturne reforme, revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje, racionalizaciju i digitalizaciju javne uprave, jačanje izvoza i smanjivanje uvoza vitalnih prehrambenih proizvoda. Razumno je očekivati da će zahvaljujući političkom instinktu, HDZ ovu krizu znati kapitalizirati za opće dobro Republike Hrvatske, i ako se to dogodi zasigurno će rezultirati njihovim političkim rastom i još većom potporom biračkog tijela.

U takvom ozračju i oni desni, zakleti protivnici koalicije s Plenkovićevim HDZ-om mogli bi svoju zakletvu prekršiti isto onako kako je Božo Petrov dva puta prekršio ovjeren javno bilježnički dokument! Jer u politici se kaže da samo budale nikada ne mijenjaju mišljenje.

Kazimir Mikašek-Kazo

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Adio, Luko. Posljednji pozdrav hrvatskomu bardu Luku Paljetku

Bio sam mnogo prije ceste i mnogo prije gladi, putnik na ovome putu. (više…)

30 minuta prije

Pohvalio se fotografijom: Andrej Plenković proslavio prvu pričest sina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio se na društvenim mrežama velikim danom svog starijeg sina Marija.…

57 minuta prije

Građanima Srbije masovno stižu pozivi za vojne vježbe

Posljednjih tjedana na adrese vojnih obveznika diljem Srbije ponovno masovno stižu pozivi za vojne vježbe.…

1 sat prije