Kategorije Kolumne

Marko Ljubić: Ode Tito, ostade Andrija Mikulić

Širi dalje

Postaje pomalo iritirajuće gledati Andriju Mikulića zbog važnosti koju si kao osoba posve očito u potpunosti posuđuje od funkcija na kojima se nalazi.



Raskorak između nikada meritokratski potvrđenih sposobnosti i nezavisnih provjera vlastite vrijednosti izvan političkih buvljaka i očekivanog značaja društvenih pozicija je odavno kad je Mikulić u pitanju, gotovo posve obezvrijedio društveni dignitet funkcija koje obnaša.

To je mjerljivo, nije samo dojam.

HDZ je u Zagrebu pod njegovim rukovodstvom postao posve nebitna i posve nesamostojeća organizacija, kojoj je namijenjena uloga osigurača postojećega sustava koji je izgradio Bandić, sa strmoglavim urušavanjem političkog potencijala, koji se već sveo na golu infrastrukturu i nekoliko redova u čekaonicama ispred, što gradskih, što državnih stolova s hranom i utjecajem.

Od tog iritirajućeg raskoraka koji dnevno emitira svojim govorom tijela Andrija Mikulić, jedino više iritira – tupost i netočnost njegovih riječi, te predanost njegovih javnih trbuhozboraca, to predstaviti kao – argument.

Njegova izjava u Otvorenome da je demokracija volja većine neviđeno je banaliziranje civilizacijske vrednote kakva je demokracija.

Jer, demokracija je instrumentarij složen od stotina koračića, od kojih ni jedan ne smije biti lažan i kvaran, koji idu na provjeru u izborni proces, te na taj način mogu postati legitimni izraz volje većine.

Tek tada se smije reći da je demokracija sinonim volje većine. O većini se nikada ne može govoriti nakon izbora kao o samodovoljnom argumentu, ako većina nije izišla na izbore.

Legalnost u tom slučaju nema pokriće u legitimnosti. Zato to nije demokracija, nego instrument koji sliči na nju.

Mikulić bi morao, kad već nastoji ostaviti dojam autoriteta, malčice uzeti politološke i sociološke čitanke te pogotovo neku od stotinjak dostupnih knjižica o suvremenim dostignućima upravljanja procesima u društvu.

Pa bi se susreo s elementima o esenciji demokracije. Pa bi vidio da demokracija počiva na uređenom društvenom sustavu vrjednota koje počivaju na potpunom i točnom informiranju, odgovornom i provjerljivo mjerljivom procesu donošenja odluka, afirmaciji ideja i kompetentnosti u strankama, eliminaciji nekonzistentnosti i nesolidnosti, te institucionalizaciji tih elemenata u samostojeći društveni poredak.

Tek na temelju toga većina je istinski izraz demokracije.

Pouka: Kad i ako ti je zakon omogućio vlast, nije te proglasio intelektualno uzoritim. To je često u kontradikciji, a kod Mikulića uvijek.

Marko Ljubić/narod.hr


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

HDZ i Petica. Moguće je da Penava izvisi slično kao Škoro. Postoji plan B

U postizbornim pregovorima oko formiranja većine pojavila se nova mogućnost da se za predsjednika Sabora…

48 minuta prije

Bez hrvatskih sudaca na Euru, Slovenaca čak sedam, dvojica iz BiH

Sve nam je bliže Europsko prvenstvo koje se održava u Njemačkoj od 14. lipnja do…

1 sat prije

Čabraja: Rijeka se bori za titulu, a nama je utakmica važnija nego Rijeci

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive, najavio je utakmicu protiv Rijeke, vodeće momčadi prvenstva. Utakmica je važna…

2 sata prije