Kategorije Kolumne

PERO KOVAČEVIĆ: Otkrio sam i jednu dobru stvar iz Vučićeva posjeta Hrvatskoj

Širi dalje

“Predsjedničin fijasko”, upravo se  riječima može  nazvati poziv predsjednice Republike Kolidne Grabar Kitarović predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da službeno posjeti Hrvatsku.

 



 

PIŠE: Pero Kovačević Foto:pxll

Koji su rezultati Vučićeva posjeta?

Objektivno rečeno nema konkretnih i vidljivih rezultata, dogovoreno je da će se razgovarati.  To su se mogli dogovoriti i telefonski ili na marinama nekog susreta u inozemstvu.

Zašto je predsjednica Republike upravo sad pozvala Aleksandra Vučića ostaje enigma. Naime, tenzije u odnosima Hrvatske i Srbije su veće nego što su bile prošle godine u listopadu kad je predsjednica otkazala  posjet  Vučića Hrvatskoj. Očito je predsjedničin posjet Vučića Hrvatskoj rezultat diplomatskog pritiska  velikih zemalja.

Priprema susreta je bila loša, a kao rezultat loše pripreme nema niti rezultata posjeta. Uz dobru pripremu mogla su se riješiti neka sporna pitanja u odnosima Hrvatske i Srbije.

Moglo se riješiti pitanje sudbine nestalih, pitanje tjeralica i „famoznih optužnica“ protiv hrvatskih branitelja i univerzalne jurisdikcije Srbije, povratka umjetnina, dokumentacije Vukovarske bolnice, otvoriti rad pregovaračkog postupka u vezi granica i eventualno pitanje ratne odštete, odštete logorašim.

Nažalost, ništa od toga.

Drugi veliki fijasko ove posjete Vučića Hrvatskoj je nesmotrena, nervozna i uvredljiva izjava predsjednice Republike kojima je nezadovoljne udovice hrvatskih branitelja i hrvatske branitelje koji su demokratski prosvjedovali protiv dolaska Vučića i tražili Vučićevu ispriku nazvala „marginalnim skupinama“.

Ta predsjedničina izjava, ako su je mediji vjerno prenijeli, mogla bi je stajati gubitka šanse za osvajanje drugog mandata.

Valja zamijetiti i reći da je iz izjava predsjednika Vlade, ministara i dužnosnika vidljiv sve veći prijepor u odnosima predsjednice Republike i predsjednika Vlade koji samo može i već šteti Hrvatskoj.

Jedina dobra stvar iz ovog posjeta Aleksandra Vučića je ta što je Vučić javno razotkrio Milorada Pupovca, kao “malog od kužine” kao političara koji radi i djeluje na njegov “daljinski upravljač”.

Pero Kovačević/Foto:


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

10 minuta prije

Trpimir Goluža: “Trnjanski kresovi” i filoustaše

Teret indoktrinacije, nelustrirana i glorificirana totalitarna prošlost te povijesni lomovi nacionalne politike najbolnije se u…

58 minuta prije

Porfirijeva poslanica! U Vukovaru na Uskrs o genocidu nad Srbima

Uskrsnu liturgiju za vjernike koji slave po julijanskom kalendaru u vukovarskoj pravoslavnoj Sabornoj crkvi svetog.…

1 sat prije