Kategorije Kolumne

Pupovčev bliski suradnik Sven Milekić Europu uvjerava da je Oluja bila zločinačka

Širi dalje

Web stranica Balkan transitional justice BTJ (Balkanska tranzicijska pravda) proizvodi vijesti iz balkanskih zemalja koje plasira međunarodnoj zajednici. Ime mreže sugerira da je posrijedi nešto važno i u skladu s tekovinama demokratskog društva. Stranica ima rubriku Hrvatska.



Dionici tvrde kako je to regionalna inicijativa, podržana od Europske komisije, federalnog ministarstva vanjskih poslova Švicarske, britanskog ureda za inozemstvo i Commonwealth-a te njemačke zaklade Robert Bosch, koja nam treba unaprijediti opće razumijevanje tranzicijskih procesa.

Stranicu publicira, podržava, održava i oprema BIRN,  Balkan investigative reporting network (Balkanska istraživačka novinarska mreža).

E, tu – zanimljivo – nema Hrvatske.

Nitko iz Hrvatske nije uključen u silnu organizacijsku strukturu koja se mjeri s punih 7 stranica na računalu. Naravno, ne želi mreža da joj se slučajno priključi kakav mladi, suverenistički novinar iz Hrvatske. I netko se pobrinuo da tako i ostane.

Naime, BIRN (Balkanska istraživačka novinarska mreža) ovoga će ljeta organizirati ljetnu školu za svoje strukture. Nije teško pogoditi gdje – baš tamo gdje je Balkan kad nas treba blatiti, ali nije Balkan kad trebamo značajnije odlučivati, upravljati i pisati – škola se organizira u Hrvatskoj u Dubrovniku.

Istraživački tim koji obrađuje ovu problematiku posjeduje ozbiljne indicije da iza ovakvog eutanaziranja hrvatskog utjecaja i objektivne informacije u ovoj mreži, stoji Pupovčev

beogradski intimus, srednjoškolski, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, Saša Leković.

Ovu ćemo tezu dokazivati u slijedećim nastavcima.

Vratimo se povezanosti Milorada Pupovca i lukavih krugova proizvodnje stvarnosti u kojima je isti čovjek istaknuti član organizacija u kojima djeluje, pa onda u funkciji novinara o njima piše i na kraju sve to plasira međunarodnoj javnost,kao objektivnu istinu, preko struktura u kojima je filigranski ograničen hrvatski utjecaj. Na kraju se taj isti čovjek i novinar naplaćuje i preko Pupovčevih Novosti.

Tako je u nedostatku službenih, aktivnih novinara BIRN-a u Hrvatskoj, nekim čudom odabran novinar koji iz Hrvatske izvještava za BTJ, a nije službeno evidentirani član BIRN-a,  Sven Milekić, inače česti gost Pupovčevih Novosti, koje dokazano šire mržnju u Hrvatskoj, na što su prošloga ljeta oštro reagirali i Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Dječja pravobraniteljica.

Sven je u Pupovčevim Novostima posebno zadužen i „naoštren“ za Jakova Sedlara. U slobodno vrijeme twiteraški uvjerava međunarodnu zajednicu kako je hrvatska Oluja ipak zločinačka.

U svome čvrstom uvjerenju oponira čak i Luki Mišetiću, odvjetniku generala Gotovine, koji mu, očito uzalud, pojašnjava presudu ICTY, činjenice i zdrav razum. Sven je u isto vrijeme član Inicijative mladih za ljudska prava, koja se Srbima ispričala za Oluju.

Naravno da je Sven o tome izvijestio međunarodnu zajednicu, koristeći loše pridjeve za hrvatske braniteljske udruge. Čudom, Sven je i koordinator tranzicijske pravde pri pokretu i platformi REKOM Vesne Teršelič.  Sven se rado odaziva i Oliveru Frljiću gdje u ime REKOM-a govori kako nam treba regionalna komisija za istinu..

Opisujući situaciju u Hrvatskoj Sven Milekić zaključuje kako srpska manjina nema medijskog prostora. Vjerojatno bi Miloradu i sličnima na HRT-u trebalo osigurati ležaj i dežurnoga koji će nam hitro pojasniti svaku novonastalu okolnost.

Sven  često zaključuje kako se hrvatske braniteljske udruge, čiji su pripadnici uveli demokratski sustav u Hrvatsku i slomili velikosrpski fašizam, bore protiv vrijednosti antifašizma te u tome tonalitetu višestruko izvještava međunarodnu javnost.

Unatoč jasnom izviješću DORH-a Sven Milekić donosi čvrsti zaključak kako zločini za Oluje nisu kažnjeni ni nakon 22 godine.

On normalnoga političara i hrvatskog saborskog zastupnika Hasanbegovića doživljava i karakterizira kontroverznim i ekstremnim, no nema takav stav za optuženog za ratnog zločinca, političara i bivšeg hrvatskog saborskog zastupnika Vojislava Stanimirovića.

Zaista zanimljiva situacija – za BTJ smo Balkan, ali za BIRN, koji drži tu stranicu, nismo, pa je družina odlučila angažirati novinara Svena Milekića, usko povezanog s Pupovčevim portalom Novosti, da jedini proizvodi naslove iz Hrvatske. Koliko ih objektivno proizvodi i kakovi su mu stavovi razvidno je iz njegovih  gore  navedenih uradaka.

I tako imamo zatvoren prvi krug proizvodnje „istine“ u kojemu cijelu stvarnost konstruira jedan novinar, koji evidentno ima potrebu zarađivati i kod Pupovca. U međunarodnu javnost svakodnevno odlaze vijesti i „hrvatska stvarnost“ dirigirana po Miloradu Pupovcu. I tako će ostati dok inertni Hrvati to dopuštaju. Ipak,vjerujem, ne zadugo.

Uskoro objavljujemo i 2.dio

Željko Maršić Zenga


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Vedrana Rudan objavila da ima rak, već je operirana u Zagrebu

Vedrana Rudan objavila je da ima rak. Iz njezinog bloga može se zaključiti da je…

6 sati prije

Zorici Kondži zbog Tita zabranjen nastup na Euroviziji

Još malo nas dijeli od početka ovogodišnjeg Eurosonga na kojemu će hrvatsku predstavljati Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna,…

9 sati prije

Plenković: Imamo više od 76 ruku, a imamo i plan za manjine

Predsjednik HDZ-a i premijer tehničke vlade Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak da će sutra…

10 sati prije