Kategorije Lifestyle

Hrvatska novinarka Mateja Kelemenić dobitnica europske foto nagrade

Širi dalje

Hrvatska novinarka Mateja Kelemenić dobitnica je europske nagrade “Youth4Regions Photo Competition”, priznanja za najbolju fotografiju nekog projekta sufinanciranog iz EU fondova.



Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, prvi put je organizirala ovaj natječaj promovirajući projekte koje sufinancira s 85 posto novca dok ostatak daju države u kojima se projekti nalaze.

Kelemenić, 30-godišnja novinarka HRT-a, nagradu je osvojila u konkurenciji 25 europskih novinara koji su sudjelovali u programu za mlade novinare “Youth4Regions” (Mladi za regije). Prethodno su bili izabrani u program među 340 prijavljenih novinara.

Tema natječaja bila je “Osnaživanje mladih”, a novinari su trebali odabrati jedan projekt sufinanciran iz EU fondova te ga predstaviti fotografijom.

“Prijavila sam se fotografijom Valenta Hrvatina, mladog umjetnika s cerebralnom paralizom. On je je svoj put započeo kao volonter Europskih snaga solidarnosti a zatim se zahvaljujući programu zaposlio”, kaže Kelemenić.

“Ganula me Valentinova priča i vedrina kojom pristupa životu. I tako je druženjem spontano nastala fotografija koju sam odlučila poslati u prijestolnicu Europe”, dodaje.

Kelemenić, koja radi u Puli, na svečanoj dodjeli nagrade primila je pozlaćenu statuu, kameru i plaćeni put vlakom Europskom unijom.

Ona je tako postala prva dobitnica nagrade koju Europska komisija namjerava dodjeljivati svake godine.

Europska komisija obilježila je 20 godina od uspostavljanja Europskog tjedna regija i gradova, tjedna posvećenog kohezijskog politici čiji je cilj smanjiti nejednakosti među dijelovima EU-a sufinanciranjem projekata.

Također je obilježila 15 godina od uspostavljanja nagrade “Regiostars” kojom odaje priznanje najboljim projektima, a za koje se glasa preko internetske stranice.

Mateja Kelemenić je u sklopu programa “Youth4Regions” provela tjedan dana u Bruxellesu. Kaže da prilikom prijave nije imala “previše očekivanja”, ali je ostala “zapanjena” zanimljivim tjednom u kojem je sudjelovalo 25 mladih novinara.

“Bio je to tjedan bogat informacijama, panelima, raspravama, predavanjima, ugodnim društvom, korisnim kavama… Sklopila su se prijateljstva i suradnje”, objašnjava.

“Sada me čeka put Europom vlakom gdje će, vjerujem, nastati nove lijepe priče i fotografije”, zaključuje.

Hina/Foto: Facebook


Širi dalje
Komentiraj

Najnovije

Ovacije Modriću na krcatom Bernabeu. Ovo nije uspio još niti jedan igrač Reala

Modrić je u prvom poluvremenu dobio gromoglasne ovacije prepunog Santiaga Bernabeua. Realovi navijači izvikivali su…

9 sati prije

Kaos u tramvaju, potukla se dva starija muškaraca – video

Zagrebački tramvaj broj 6 danas je bio poprište tučnjave dvojice starijih muškaraca. "J**o ti pas…

9 sati prije

Plenković: ‘Ovo je treći predsjednik SDP-a kojeg sam pobijedio. I njega i strica’

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjeluje na svečanom otvorenju obnovljene dvorane 'Pietro Ciscutti' Istarskog narodnog kazališta-Gradskog…

9 sati prije