Kategorije Lifestyle

Pravi razlog: Zašto muškarci uvijek zaspu nakon seksa, a žene su pune energije

Širi dalje

“Ako vaš partner počne tonuti u san odmah nakon seks, nemojte da vas to uvrijedi. Muškarci poslije seksa zaspu iz raznih razloga, ali nijedan nije povezan s vašim odnosom, vještinama ili iskustvom u seksu, prenosi Reader’s Digest.



“Muškarčevo tijelo se mijenja nakon orgazma. Biokemijski prolaktin se oslobađa, fizički mijenjajući njegovo tijelo i čineći ga vrlo umornim – tvrdi stručnjak za seks David McKenzie.  S druge strane, žene ne dožive orgazam tijekom svakog seksa te su još uvijek uzbuđene i imaju energije za razgovor.

Liječnici Mark Leyner i Billy Goldberg dodali su još jedno biološko objašnjenje.

– Smatra se da napor tijekom seksa i nakon klimaksa iscrpljuje hormone glikogena koji proizvode energiju. Zbog toga se muškarci osjećaju pospano. Budući da muškarci imaju više mišićne mase od žena, muškarci postaju umorniji nakon seksa.

>>>  Španjolska dobila ministricu seksa: ‘Puno je posla pred nama, a imam dosta ideja’

Leyner i Goldberg tvrde da postoje mali izravni dokazi koji objašnjavaju da muškarci zaspe, premda nakon orgazma, kemikalije oksitocin, prolaktin, gama aminokiselinska kiselina (GABA) i endorfin doprinose tom osjećaju pospanosti. Te kemikalije i endorfini dio su onoga što se događa s mozgom kada čovjek ima seksualni odnos.

Leyner i Goldberg sugeriraju da orgazam uzrokuje gubitak energije. Taaj gubitak energije povezan je s padom aktivacije kroz prefrontalni korteks, pokazuju istraživanja. Prefrontalni korteks isključuje post-orgazam, pa bi muškarci mogli zaspati jer ovaj dio mozga uključuje svijest, budnost i mentalnu aktivnost. Suprotno tome, ženski orgazam je unutarnja eksplozija energije.

Prema seksualnom terapeutu Ianu Kerneru, maženje nakon seksa pomaže u jačanju intimnosti, vezanosti i sveukupnom osjećaju povezanosti i predanosti.

Laurie Betito, psihologinja specijalizirana za seksualnu terapiju, kaže:

– Žene vole ‘obrađivati’ svoja iskustva, otuda i želja za razgovorom nakon seksa.  Komunikacija je obično lakša i prirodnija za žene. Ako čovjek nije sjajan komunikator u idealnim prilikama, još je manje vjerojatno da će se upustiti u razgovor kada je umoran.

Megy M. /Foto: Ilustracija

 

 


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od
Tagovi seks

Najnovije

Tužan prizor omiljenog mjesta bogatih. Hotel je ostao bez glavne atrakcije

Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapassu, alpskom prijevoju u južnoj Švicarskoj, na nadmorskoj…

40 minuta prije

HDZ nastavlja provocirati Milanovića: Vrhovni šarlatan bezočno laže!

HDZ nastavlja s provociranjem predsjednika RH Zorana Milanovića na Facebooku, na što on ne reagira…

1 sat prije

Javio se Pupovac: Neću dopustiti da nas ponižavaju

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da pri formiranju vlade i parlamentarne većine neće dopustiti…

1 sat prije