Kategorije Magazin

HRT-ova emisija izazvala šok, jednu ju hvale, drugi su bijesni na voditelja

Širi dalje

Hrvatska televizija je u utorak započela s emitiranjem putopisnog serijala Turistički vodič autora Borisa Veličana. Koncept emisije je zamišljen tako da Veličan kao voditelj emisije vodi petero turista – Kolumbijca Sergija, Amerikanca Garretta, Nigerijku Shannon, Dominikanku Isabellu i Nijemca Benjamina – te im otkriva manje poznate dijelove Hrvatske.



“Nakon što je proputovao pola svijeta, Boris Veličan odlučio je postati turističkim vodičem u svojoj zemlji. Sve što je na internetu i što turisti vole, Borisa ne zanima. U avanturu života, otkrivanje nepoznate Hrvatske, vodi petero turista. Gdje pojesti najbolje lignje u Zagorju, kako upoznati istospolnog partnera u Imotskom, gdje se nalazi skroviti kamp Visoko u ličkim vrletima te kako napraviti istarsku supu – zna Boris, turistički vodič kakvog još niste upoznali!” stajalo je u najavi emisije.

Veličan je na početku prve epizode, koja nosi naslov “Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje”, odveo turiste u Tkalčićevu ulicu kod kipa hrvatske književnice i novinarke Marije Jurić Zagorke.

“Ovo je Marija Jurić Zagorka, slavna hrvatska novinarka, spisateljica i borkinja za ženska prava, aktivistica”, započeo je Veličan svoje izlaganje, navodeći još nekoliko zanimljivosti o Zagorki.

“No ono što je najzanimljivije za nas ovdje jest jedno vjerovanje. Ovdje u Hrvatskoj vjerujemo da diranje njenih grudi ispunjava želje. Tako da sve što trebate napraviti jest uhvatiti grudi, zatvoriti oči, poželjeti nešto i to će se ostvariti. Ja ću vam pokazati”, opisao je Veličan.

Potom je odlučio pokazati turistima kako bi to u praksi trebalo izgledati te je uhvatio kip za grudi i zatvorio oči. Nakon toga su turisti redom odlazili do kipa i činili isto.

Emisija je izazvala podijeljene reakcije javnosti, a kritičari su zamjerili hvatanje Zagorke za grudi.

“Ovo je užasno. Lokacije su super i vjerujem da je dobro zamišljeno ali jako loše izvedeno. Plus Boris nije za nikakvog vodiča, loš engleski, sramotne izjave i užasne neprikladne fore, čak sramotne kad je bila riječ o Mariji Jurić Zagorki”, napisala je jedna od gledateljica.

“Emisija bi bila top da je voditelj dorastao zadatku. Loše i nezanimljivo se izražava. I nije vam trebalo sprdanje sa Zagorkinim spomenikom”, dodala je druga.

Nezadovoljstvo sadržajem emisije je iskazala i HRT-ova novinarka Maja Sever,  inače predsjednica Europske federacije novinara koja piše da je u šoku zbog te emisije:

Ukratko, sve je, zapravo kako i treba biti. Scena u kojoj “vodič” sa šeširom Indiana Jonesa prima za grudi kip prve…

Objavljuje Maja SeverČetvrtak, 2. ožujka 2023.

“Moramo priznati da smo još uvijek u šoku zbog emisije „Turistički vodič“ koja je jučer emitirana na prvom programu HRT-a. Naime, za sve koji su propustili najave po medijima ili samo emitiranje, prva epizoda zove se „Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje.“

U njoj putopisac, koji je sada preuzeo ulogu turističkog vodiča, Boris Veličan govori kako je javni Zagorkin spomenik u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici potrebno uhvatiti za grudi da bi se prolazniku ispunila želja(…)  Ponižavajuća je za sve žene, ponižavajuća je za Zagorku koja se cijeli svoj život borila za ljudska i ženska prava, za ravnopravnost, za poštovanje! Molimo za uklanjanje sramotnog sadržaja s mrežnih servisa nacionalne televizije i zahtijevamo očitovanje o ovom neugodnom ekscesu u javnom prostoru.”

Iako nam nije po ukusu ispad s Marijom Jurić Zagorkom ( voditelj je mogao i bez toga), po našem sudu emisija je zanimljiva, zabavna i pravo je osvježenje. A Maja Sever i kritičari ionako kriziraju sve što vide.  Takve karaktere najbolje opisuje narodne izreka o besposlenom popu koji i jariće krsti.

M.Marković /Foto: hrt


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

HDZ i Petica. Moguće je da Penava izvisi slično kao Škoro. Postoji plan B

U postizbornim pregovorima oko formiranja većine pojavila se nova mogućnost da se za predsjednika Sabora…

55 minuta prije

Bez hrvatskih sudaca na Euru, Slovenaca čak sedam, dvojica iz BiH

Sve nam je bliže Europsko prvenstvo koje se održava u Njemačkoj od 14. lipnja do…

1 sat prije

Čabraja: Rijeka se bori za titulu, a nama je utakmica važnija nego Rijeci

Silvijo Čabraja, trener Lokomotive, najavio je utakmicu protiv Rijeke, vodeće momčadi prvenstva. Utakmica je važna…

2 sata prije