Kategorije Magazin

Je li Elizabeth Taylor zaista imala ljubičaste oči?

Širi dalje

Glumica Elizabeth Taylor prvenstveno je zapamćena po strastvenim nastupima u brojnim filmovima, poput Kleopatre, Mačka na vrućem limenom krovu, Butterfield 8,  Tko se boji Virginije Woolf? te braku s Richardom Burtonom i ljubavi prema dijamantima.



Zbog svog golemog glumačkog talenta bila je zadivljujuća prisutnost na ekranu, a publika je često bila hipnotizirana njezinim poznatim ljubičastim očima. Je li Elizabeth Taylor doista imala takve oči?

Elizabeth Taylor,  englesko-američka glumica, poslovna žena i humanitarka, rođen je 27. veljače 1932. u Londonu, Engleska. Kao glumica debitirala je 1942. u filmu One Born Every Minute prije nego što se proslavila ulogom u National Velvet 1944.

Jedna od njezinih najpoznatijih uloga bila je Kleopatra, kraljica Nila, u istoimenom filmu iz 1963. Zbog navedenog filma Taylor je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda za broj promjena kostima u filmu.

Kleopatra je obogatila život Elizabeth Taylor i na privatnom planu. Na setu filma zbližila se s glumcem Richardom Burtonom i njih dvoje započeli su dinamičnu ljubavnu vezu. Burton bi joj darovao neke od najpoznatijih svjetskih dragulja kao znak svoje naklonosti, uključujući Krupp dijamant od 33,19 karata.

Zajedno su snimili nekoliko filmova, uključujući i Who’s Afraid of Virginia Woolf iz 1966. za koji je Taylor osvojila jednu od dvije nagrade akademije. Međutim, par je imao problematičan brak; razveli su se 1974. da bi se ponovno vjenčali i ponovno razveli godinu dana kasnije.

Nekada se smatrala najljepšom ženom na svijetu, Elizabeth Taylor bila je definicija holivudskog glamura na ekranu i izvan njega, a obožavatelji diljem svijeta nisu se mogli zasititi njezinih blistavih očiju . Australski  filmski kritičar David Stratton prisjeća se da je bio zatečen bojom njenih očiju tijekom filmske premijere 1973.:

“Uveden sam u njezinu prisutnost na službenom prijemu i zatekao me njezina slavna ljubičaste oči. Nikad prije ni poslije nisam vidio oči te boje i ne vjerujem da su posjetitelji kina mogli procijeniti koliko su izvanredne bile.”

Jesu li njezine ljubičaste oči stvarne?

Ovih dana, zahvaljujući kontaktnim lećama u boji, svatko može imati ljubičaste oči. Prve obojene kontaktne leće nisu bile komercijalno dostupne sve do 1983., tako da su je boja očiju Elitabeth Taylor bila prava stvar!

Izgled šarenice, obojenog prstena koji se nalazi oko crne zjenice oka, ovisi o tome koliko prirodnog pigmenta melanina sadrži. Što je više melanina u šarenici, to će vam oči izgledati tamnije (razine melanina određuju vaši geni). Na primjer, šarenice osobe s tamnosmeđim očima imaju više melanina nego oči zelenooke osobe.

Prema LiveScienceu , Taylorine oči bile su prava stvar. “Postoje različite nijanse plave i sive, s mnogo između. Ljubičasta je možda bila njezina tipična pigmentacija”, rekao je za Life’s Little Mysteries (preko LiveSciencea ) Norman Saffra, predsjednik odjela oftalmologije u medicinskom centru Maimonides u Brooklynu, NY. ).

U konačnici, izgled šarenice ovisi o tome koliko prirodnog pigmenta melanina sadrži, što je određeno genetikom. U suštini, Taylorine oči imale su vrlo specifičnu i rijetku količinu melanina.

Oči Elizabeth Taylor imale su vrlo specifičnu i rijetku količinu melanina. Postoje različite nijanse plave i sive, s mnogo varijacija između, a njezine oči djelovale su ljubičasto!

Boja očiju također se može promijeniti na temelju apsorpcije svjetlosti oka. Na primjer, nošenje bijele košulje reflektirat će svjetlost od šarenice i učiniti da boja izgleda nešto svjetlije.

Šminka također može utjecati na to kako boja očiju izgleda. Taylor je često bila fotografirana noseći plavo ili ljubičasto sjenilo kako bi se upotpunila prirodna ljubičasta nijansa očiju, ili tamnosmeđe sjenilo i crna olovka za oči kako bi kontrast istaknuo njezine prepoznatljive ljubičaste oči.

Elizabeth Taylor imala je ukupno sedam muževa , ali je imala osam vjenčanja jer se dvaput udala i razvela od svog petog muža Richarda Burtona. Mnogi misle da je Burton, njezin peti suprug, bio najveća ljubav njezina život.

Sebe je opisala kao romantičarku koja je bila spremna promijeniti sebe kako bi usrećila svoje muževe.  U intervjuu za  Harper’s Bazaar 2006. godine upitana je misli li da se žene oblače za sebe, druge žene ili muškarce, Taylor je odgovorila: “Mislim za muškarce”, rekavši da žena misli ugoditi muškarcima kada se odijeva. “Zašto ne ugoditi nekome koga voliš?” rekla je.

Elizabeth Taylor imala procijenjenu neto vrijednost od 600 milijuna dolara. To je zaradila karijerom glumice, poslovne žene i humanitarke.

Megy M. /Foto: public domene


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Milanović: Hvala i slava partizanima!

U selu Lipa, na sjeverozapadu Primorsko-goranske županije, u blizini granice sa Slovenijom, danas je komemorativnim…

2 sata prije

Španjolci pišu: Modrić je donio odluku! Zna se gdje želi igrati sljedeće sezone

Luka Modrić, kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i 'desetka' madridskog Reala aktualni ugovor s kraljevskim klubom…

2 sata prije

Gvardiol otkrio najstresniji detalj karijere: “Tresao sam se kao prut. Bilo je, uh…”

Joškp Gvardiol je dao interevju za službene kanale društvenih mreža Manchester Cityja. U intervjuu je…

3 sata prije