Kategorije Magazin

Mostar se oprostio od Stojana Lasića: ‘Otišao je sijedi brko s fotoaparatom u ruci’

Širi dalje

U Mostaru je 15. veljače 2023. godine  u 73. godini,  preminuo legendarni mostarski fotograf i fotoreporter Stojan Lasić Stole. Bio je umjetnički kroničar jednog grada. U njegovom fundusu ima više od 1 800 000 fotografija.



Rođen je 1950. godine u rudarskoj obitelji u Mostaru, gradu u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Nakon Glazbene akademije u Splitu, stekao je zvanje glazbenog pedagoga i više od četiri desetljeća predavao Glazbeni odgoj u školama, piše Vecernji.ba.

Bio je vrstan pedagog naraštajima u Đačkom domu u Mostaru, te jedan od utemeljitelja Ansambla Mostarske kiše i Mostarskog teatra mladih. Kao fotoreporter bio je suradnik brojnih medija u BiH i cijeloj regiji, a najveći trag ostavio je u Večernjem listu u kojem je ostao do kraja svoga života.

”Otišao je Stole, otišao je sijedi brko s fotoaparatom u ruci, nećemo ga više sresti na promocijama, utakmicama, izložbama, koncertima, ali ostat će zauvijek u našim srcima. Njegovim odlaskom izgubili smo svi, a najviše njegova obitelj i mi koji se bavimo novinarstvom, kulturom i umjetnošću”, napisao je njegov kolega, Večernjakov novinar Oliver Cvitković.

Lasić je rođen 1950. godine u rudarskoj obitelji u Mostaru, gradu u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Nakon Glazbene akademije u Splitu, stekao je zvanje glazbenog pedagoga i više od četiri desetljeća predavao Glazbeni odgoj u školama.

Fotografije su iz raznih područja društvenoga života, a ne zanemarujući pritom ni prirodne znamenitosti i ljepote. Kao profesionalni fotoreporter radio je za tiskane medije: Slobodnu Dalmaciju, Vjesnik, Arenu, Danas, Max, Oslobođenje i od 1998. godine za Večernji list, u kojemu je bio aktivan do smrti.

Upečatljive tragove ostavio je u mnogim monografskim izdanjima – dva izdanja monografije Mostara, Rakitna, boćanja…;monografije mostarskog sporta, bolnice…

Tu su i monografije o kardinalu Puljiću, Gorancima, monografije mostarskih slikara te broćanskog sporta, kao i Hercegovačko-neretvanske županije.

Posebno je naginjao sadržajima iz područja umjetnosti, nastojeći registrirati stvorenu atmosferu, naglasiti unutarnje turbulencije kreatora i tumača, jednako kao i konzumenata. U fokusu njegova zanimanja bili su kulturno-povijesni spomenici, fenomeni prirode, gradske pulsacije i brojni drugi motivi.

Vrijedio je za najproduktivnijeg i elitnog mostarskog fotografa dokumentarne i umjetničke fotografije.

Posljednji ispraćaj legendarnog mostarskog fotografa Stojana Lasića održan je u petak na Bijelom Brijegu u Mostaru. Od Stoleta su se oprostili brojni članovi obitelji, prijatelji i kolege novinari.

D.M. /Foto: pxll


Širi dalje
Komentiraj
Podjeli
Objavljeno od

Najnovije

Rijeka – Dinamo1:2 Modri preokretom srušili Rijeku, eurogol Petkovića

U derbi susretu 33. kola HNL-a, ali i cijele sezone, nogometaši Dinama su nakon preokreta…

7 sati prije

Jedan grad u bivšoj državi Tito je mrzio iz dna duše, uvijek ga je izbjegavao

Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ, preminuo je 4. svibnja 1980.  godine. Tog dana na…

13 sati prije

Butalno pretukao političara SPD-a pa se predao. Policija šokirana kad su vidjeli tko je

Njemačkim se vlastima u nedjelju predao 17-godišnji tinejdžer, tvrdeći da je jedan od počinitelja nasilnog…

14 sati prije